Ειδήσεις

Εκπληκτικό: Εμφανίστηκε ο Δίας στο Δικταίο Άντρο

Μια ακόμα εκπληκτική ανακάλυψη έγινε από τον εκπαιδευτικό-ερευνητή κ. Μιχάλη Πιτυκάκη, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, όταν σε επίσκεψή του στο Δικταίον Άντρον του Λασιθίου εντόπισε στο μέσον του αρχαίου σπηλαίου τη μορφή του θεού Δία, σχηματισμένη ανάγλυφα από σταλακτίτες, σαν να θέλει ακόμα και η ίδια η φύση να προσχωρήσει στην ιστορική-αρχαιολογική παραδοχή ότι αυτός είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο βασιλιάς των θεών της αρχαιότητας, ο Δίας.

«Πριν από 4 χρόνια, το 2010, με την ευκαιρία της οργάνωσης του συνεδρίου της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών, με θέμα τους ορεινούς όγκους του νησιού μας, πήγα να εκθέσω τις βραχομορφές της Καλαμαύκας Ιεράπετρας και πέρασα από το Δικταίον Άντρον, το οποίο είχα ξαναεπισκεφτεί στα μαθητικά μου χρόνια. Ενώ θαύμαζα τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, η ματιά μου έπεσε σε ένα σημείο, το οποίο σχημάτιζε τη μορφή του θεού Δία με τη χαρακτηριστική γενειάδα. Δεν είχα μαζί μου φωτογραφική μηχανή, αλλά έβαλα στόχο να επιστρέψω για μια πιο προσεκτική παρατήρηση και καταγραφή.

Το Μάιο του 2011 κατέβηκα από την Αθήνα, για τριήμερη εκδρομή με τους μαθητές μου, παιδιά της ΣΤ' τάξης του 18ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου, και με τη βοήθεια των μικρών εκδρομέων που έχουν αυξημένη την παρατηρητικότητά τους απαθανάτισα με τη φωτογραφική μου μηχανή τη μορφή εκείνη που μου θύμιζε το θεό Δία. Ερεύνησα για πολλούς μήνες και βρήκα ότι κανείς σπηλαιολόγος, αρχαιολόγος ή φυσιοδίφης στο παρελθόν δεν είχε καταγράψει αυτό που εγώ και οι μαθητές μου είχαμε ανακαλύψει», μας είπε ο κ. Μιχάλης Πιτυκάκης, συμπληρώνοντας 18 χρόνια δάσκαλος στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, αλλά και 18 χρόνια ενεργό μέλος στην Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, με δεκάδες ανακαλύψεις και δημοσιεύσεις από εκατοντάδες "υπόγειες διαδρομές" στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Θεώρησα χρήσιμο να κάνω αυτήν τη χρονική στιγμή σε εσάς την ανακοίνωσή μου αυτή, γιατί βλέπω ότι κάποιοι αμφισβητούν πως ο θεός Δίας γεννήθηκε και έζησε στο Δικταίον Άντρον του Οροπεδίου Λασιθίου. Μέχρι και η ίδια η φύση συνηγορεί, εκτός των άλλων, ότι έχουν δίκιο οι Λασιθιώτες.  

Την ίδια περίοδο που κάναμε αυτή την ανακάλυψη, τα παιδιά του 18ου Δημοτικού σχολείου στο Κερατσίνι έπαιξαν παντομίμα με θέμα την ιστορικότητα, παρουσιάζοντας τη γέννηση του θεού Δία στο Δικταίον Άντρον με τους Κουρήτες και τις Νύμφες», προσθέτει ο δάσκαλος κ. Μιχάλης Πιτυκάκης.

Ο κ. Μιχάλης Πιτυκάκης που ανακάλυψε τη μορφή του Δία στο Δικταίο

Ο Μάκης Κρασανάκης

Ο Λασιθιώτης διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μάκης Κρασανάκης απέδειξε ότι ο ιστορικός Απολλόδωρος, αλλά και ο Διονύσιος ο Αλικαρνασεύς, αναφέρονται ξεκάθαρα στη γέννηση και την ανατροφή του Δία στο Δικταίον Άντρον. Το δε αρχαίο λεξικό γράφει ότι Δίκτη= (Δία+τέκω> τίκτη>Δίκτη).

Το υπουργείο Πολιτισμού σε αναφορά του Μιχάλη Καρχιμάκη απαντά στις 29-11-2000 ότι «το Δικταίον Άντρον στο Λασίθι έχει ταυτιστεί με τη γέννηση του Δία, όπως μαρτυρούν πολλές αρχαίες πηγές, και αυτό είναι παραδεκτό από το σύνολο των ερευνητών και των σύγχρονων μελετητών, καθώς και από τη λαϊκή συνείδηση.

Ο κ. Μάκης Κρασανάκης θυμίζει επίσης ότι στο Δικταίον Άντρον βρέθηκαν αγάλματα του Δία νεογέννητου, της Ρέας εγκύου, της αίγας Αμάλθειας, καθώς και της Ρέας με ανοικτό το στήθος έτοιμη να θηλάσει το νεογέννητο Δία.

Στις 21-8-2000 η ΚΔ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε ότι, κατά τους αρχαίους συγγραφείς, ο Δίας γεννήθηκε στο Δικταίον Άντρον, πράγμα που αποδεικνύεται και από την έρευνα των ανασκαφέων. Επίσης, το σπήλαιο έχει ταυτιστεί με τη γέννα του Δία από τη Μυθολογία, αλλά και από το ημερολόγιο του Άρθουρ Έβανς, ο οποίος έγραψε το 1899 για το Δικταίον Άντρον.

Ο κ. Μάκης Κρασανάκης, προσπαθώντας να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του ζεύγους Σακελλαράκη για το Ιδαίον Άντρον, υποστηρίζει ότι, «τα λεγόμενα από το ζεύγος Σακελλαράκη έχουν διαψευστεί από τους έφορους αρχαιοτήτων Νίκο Παπαδάκη και Αντώνη Βασιλάκη, και οι διαψεύσεις αυτές ουδέποτε αντικρούστηκαν».

Του Νίκου Πετάση

Σχόλια