Ειδήσεις

Επίχειρηση... κροκόδειλος με τη συνδρομή Ευρωπαίων (video)

Με ιδιότυπη κατασκευή τύπου "φάκας" επιχειρούν τώρα οι επιστήμονες να πιάσουν στα "δίχτυα" τους τον κροκόδειλο του Ρεθύμνου, που διανύει μάλλον τις τελευταίες ξέγνοιαστες στιγμές του στο φράγμα Ποταμών. Σημειώνεται επίσης πως από σήμερα στην όλη έρευνα αναμένεται να λάβουν μέρος και ειδικοί επιστήμονες από την Ευρώπη.

Αυτό προέκυψε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Η επιχείρηση για τον εντοπισμό του, επί της ουσίας, θα ξεκινήσει σήμερα στη 1 το μεσημέρι, όπου στο χώρο της λίμνης του φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο, όπου κινείται ο κροκόδειλος, θα στηθεί ένα τεράστιο κλουβί, τόσο ώστε να χωράει το ογκώδες ερπετό και στη συνέχεια θα γίνει η προσπάθεια εντοπισμού του, που (εφόσον όλα πάνε καλά) θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό του.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Σε αυτή θα συμμετέχουν ερευνητές του μουσείου, καθώς επίσης άνδρες της ΕΜΑΚ, του Δασαρχείου Ρεθύμνου αλλά και του ΟΑΚ. Όπως τόνισαν ερευνητές και επιστήμονες, για την αιχμαλωσία του, θα στηθεί τεράστιο κλουβί, όσο δηλαδή είναι και οι διαστάσεις του. Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση και αν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, που δεν είναι άλλα από την αιχμαλώτιση του ερπετού.

Την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί πως οι περιοχές στις οποίες κινείται ο απρόσμενος εξωτικός επισκέπτης της άγριας φύσης τις τελευταίες μέρες παρακολουθούνται με κάμερες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει και ταίρι... Δηλαδή, αν υπάρχει και δεύτερο ερπετό, όπως θέλουν κάποιες υποψίες που υπάρχουν. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως για να πετύχει το όλο εγχείρημα, όποιος τρόπος κι αν χρησιμοποιηθεί, απαιτείται χρόνος, υπομονή και επιμονή.

Στην περίπτωση πάντως που η αρχική προσπάθεια δεν ευοδωθεί και το ερπετό δεν πιαστεί, οι ειδικοί θα προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό των δράσεών τους έχοντας ήδη στο μυαλό τους το να χρησιμοποιηθούν θηλιές, δίχτυα καθώς και άλλες τεχνικές. Ταυτόχρονα και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς αλλά και με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και το ΕΛΚΕΘΕ, όπως τονίζουν οι επιστήμονες και οι ερευνητές που μετέχουν στην όλη επιχείρηση, γίνονται συζητήσεις και σχετικά με το ποια θα είναι η τύχη του ερπετού μετά την αιχμαλώτισή του.

Η υπόθεση πάντως της παρουσίας του κροκόδειλου στο Ρέθυμνο εξακολουθεί να μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τις εικόνες που καταγράφουν πολίτες να ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη μέσα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και τα social media.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια