default-image

Ασφάλισαν με το ζόρι 82χρονο στέλνοντάς του και μπιλιετάκι

Κρήτη
Ασφάλισαν με το ζόρι 82χρονο στέλνοντάς του και μπιλιετάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν κάποιος είναι συνταξιούχος, έχει νόημα να ασφαλιστεί ξανά; Πόσω μάλλον υποχρεωτικά; Στην Ελλάδα της κρίσης όλα γίνονται, όπως φαίνεται, με αποτέλεσμα ο ΟΑΕΕ να έχει απαιτήσεις πληρωμής ακόμα και από 82χρονους ανθρώπους.

Το απίστευτο κι όμως αληθινό καταγράφεται στο νομό Ηρακλείου. Ένας συνταξιούχος, ετών 82, ξύπνησε ένα ωραίο πρωί και βρήκε κάτω από την πόρτα του ένα μπιλιετάκι του πρώην ΤΕΒΕ. Σύμφωνα με αυτό, ο άνθρωπος καλείται να πληρώσει 3.500 εισφορές στον ΟΑΕΕ, επειδή τυχαίνει να έχει στην κατοχή του 10 ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ψάχνοντας ο άνθρωπος ανακάλυψε πως ο ΟΑΕΕ για τη διεκδίκηση αυτή εκμεταλλεύεται ένα κενό νόμου, που υπήρξε από την 1η Ιουλίου του 2012 ως την 30ή Απριλίου του 2013. Όταν απευθύνθηκε στον Οργανισμό για να δει τι θα απογίνει με το χρέος που φορτώθηκε ξαφνικά, τον ενημέρωσαν ότι μπορούν να τον διευκολύνουν ώστε να πληρώσει σε δόσεις...

Το κενό νόμου

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ηρακλείου "Η Φιλοξενία" κ. Μανόλης Ζερβάκης, ο οποίος εξηγεί ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μπλέξει με το πρώην ΤΕΒΕ και δε λένε να ξεμπλέξουν.

«Δημιούργησαν σκοπίμως ένα κενό νόμου από την 1η Ιουλίου του 2012 ως την 30ή Απριλίου του 2013. Καλούν τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων που είχαν απαλλαγεί από τον ΟΑΕΕ (επειδή έχουν άλλο κύριο ασφαλιστικό φορέα ή επειδή είναι συνταξιούχοι) να πληρώσουν γι' αυτό το 9μηνο, υποσχόμενοι ότι μετά θα τους απαλλάξουν ξανά», δηλώνει ο κ. Ζερβάκης και προσθέτει: «Μιλάμε για ποσά ύψους 6.700 και 7.500 ευρώ, σε τέτοιες οικονομικά δύσκολες εποχές».

Ου... μπλέξεις

Η αγωνία του ΟΑΕΕ να βρει χρήματα είναι τόσο μεγάλη, που δεν περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη πρακτική. Προχωρά ένα βήμα παραπάνω και ελέγχει τη νομιμότητα της απαλλαγής όλων των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων. Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι σε άλλους κλάδους πρέπει να αφήσουν τις δουλειές τους καλοκαιριάτικα και να τρέχουν στον ΟΑΕΕ, προσκομίζοντας πλήθος δικαιολογητικών, που αφορούν ακόμα και τέσσερα οικονομικά έτη πίσω. Το αν κάποιος δηλαδή είναι ασφαλισμένος π.χ. στον ΟΓΑ ή αν είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ, αντί να το μαθαίνει η αρμόδια υπηρεσία πατώντας ένα κουμπί, πρέπει να καταταλαιπωρείται για να το αποδείξει ο πολίτης.

«Είμαστε περίπου 850 άνθρωποι στην Ένωση που έχουμε μπλέξει με τον ΟΑΕΕ», λέει ο κ. Ζερβάκης και προσθέτει: «Φανταστείτε ότι πρέπει τώρα εγώ να αφήσω τη δουλειά μου στο φουλ της σεζόν και να ασχολούμαι με τα γραφειοκρατικά. Να συγκεντρώσω 12 δικαιολογητικά. Και αν δεν το κάνω εντός 2 μηνών μάς απειλούν ότι θα μας ασφαλίσουν αυτεπάγγελτα. Όπως ασφάλισαν αυτεπάγγελτα ένα σωρό κόσμο την περίοδο που δημιούργησαν σκοπίμως το κενό νόμου».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως παράλογες τις απαιτήσεις ποσών για αυτεπάγγελτη ασφάλιση και αναρωτιέται αν είναι αυτό το σχέδιο των Αρχών για να σώσουν τα ταμεία...

Ευνοούν τους "μεγάλους", ταλαιπωρούν τους "μικρούς"

Ο κ. Ζερβάκης εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει συστηματικά την υποβάθμιση και διάλυση των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Δεν είναι μόνο το μπλέξιμο με τον ΟΑΕΕ. Είναι και το "σίριαλ" με το χαράτσι. Ως γνωστόν, οι ξενοδόχοι απαλλάσσονται από το γνωστό ΕΕΤΗΔΕ σε ποσοστό 35%, ενώ οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων μόνο σε ποσοστό 17%, κι αυτό μετά από αγώνες.

Όπως λέει, «είναι άδικο και ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης το γεγονός ότι οι "μεγάλοι" του τουρισμού έχουν έκπτωση 35% στο χαράτσι και εμείς οι "μικροί" μόνο 17%. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ υπάρχει νόμος, δεν εφαρμόζεται για τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων. Δεν κάνουν πάντα την έκπτωση του 17% στο χαράτσι για τα μέλη μας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται να τρέχουν στα δικαστήρια».

Ο ίδιος το πρόβλημα στον κλάδο του τουρισμού το εστιάζει στο γεγονός πως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Συνέχεια ταλαιπωρούν τους μικρούς», τονίζει.

Μέσα σ' όλη αυτή τη γραφειοκρατία, μέσα σ' όλη αυτή την καθημερινή αγωνία και την αβεβαιότητα, η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να διευκολύνει σε κάτι τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων. Καταργεί τις τιμές πόρτας! Είναι, λέει, το μέτρο αναχρονιστικό. Με αυτόν τον τρόπο φυσικά πετυχαίνει δύο πράγματα:

* Το ένα είναι να κοπεί μια μικρή εισφορά που έπαιρναν μέσω του τυπώματος των τιμοκαταλόγων οι Ενώσεις ενοικιαζόμενων δωματίων. Έτσι αποδυναμώνονται τα Ενώσεις, που έχουν μείνει το μοναδικό στήριγμα των πανταχόθεν βαλλόμενων ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων.

* Το δεύτερο που πετυχαίνει η κυβέρνηση είναι να μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενου να "κόβει" τον πελάτη και την κίνηση, και να προσαρμόζει τις τιμές του ανάλογα. Π.χ. είναι Αύγουστος και φοράς φιρμάτα ρούχα; Έχω δωμάτιο, αλλά κάνει 250 ευρώ η βραδιά... Κι ας αξίζει στην πραγματικότητα για 100.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News