default-image

Οι μικροί ήρωες των ΕΠ.ΑΛ.

Οι μικροί ήρωες των ΕΠ.ΑΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλές επιτυχίες επιφύλαξε η φετινή ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων και για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Υπάρχουν παιδιά που χωρίς καθόλου φροντιστήρια πέτυχαν να γράψουν καλούς βαθμούς και να εισαχθούν στις σχολές της επιλογής τους. Πλέον ατενίζουν το μέλλον τους με την αισιοδοξία που ταιριάζει στην ηλικία τους, αλλά και με το ρεαλισμό που επιβάλλει η δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία.

Μια συγκυρία την οποία βίωσαν με το χειρότερο τρόπο οι υποψήφιοι των καταργηθέντων τομέων των ΕΠΑ.Λ. Μεταξύ αυτών και ο δημοφιλής τομέας υγείας-πρόνοιας, οι τελευταίοι μαθητές του οποίου αναγκάστηκαν να κάνουν φροντιστήρια θέλοντας και μη, αφού οι καθηγητές ειδικοτήτων στα σχολεία τους διορίστηκαν μόλις το Φεβρουάριο. Οι ώρες διδασκαλίας που χάθηκαν ήταν πάρα πολλές και φυσικά δεν μπορούσαν να αναπληρωθούν αξιοπρεπώς μέσα σε 3 μήνες, ως το Μάιο δηλαδή, οπότε και έληγε το σχολικό έτος.

Η νέα πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία έχει επηρεάσει τα παιδιά, που συχνά προτιμούν να σπουδάζουν εντός Κρήτης (ή ακόμα καλύτερα και εντός Ηρακλείου) για να μειώνεται το κόστος της φοίτησης. Υπάρχουν παιδιά τα οποία δηλώνουν προκαταβολικά ότι θα εργαστούν προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν στη σχολή των ονείρων τους, ενώ τα περισσότερα επιλέγουν κλάδο σπουδών βάσει των προοπτικών που αυτός έχει στην αγορά εργασίας.

Τα παιδιά των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων δίνουν εισιτήριες πανελλαδικές εξετάσεις, μέσω των οποίων έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο σε ΤΕΙ και αστυνομικές-στρατιωτικές σχολές. Διαγωνίζονται σε δύο μαθήματα γενικής παιδείας (Έκθεση και Μαθηματικά) και σε δύο μαθήματα ειδικότητας. Τα παιδιά των ΕΠΑ.Λ. συνήθως έχουν λιγότερο άγχος από τα παιδιά των Γενικών Λυκείων. Ούτε οι γονείς τους ούτε οι εκπαιδευτικοί, εξάλλου, τα αντιμετωπίζουν ως άλογα κούρσας που πρέπει οπωσδήποτε να νικήσουν. Όμως, και τα παιδιά αυτά έχουν όνειρα και φιλοδοξίες. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κάνουν τη δική τους προσπάθεια και για πολλούς ήρθε πριν λίγες ημέρες η γλυκιά στιγμή της δικαίωσης.

Ευχαριστημένοι οι υποψήφιοι από τη φοίτηση στα ΕΠ.ΑΛ.

Στο σύνολό τους οι επιτυχόντες με τους οποίους επικοινώνησε η "Νέα Κρήτη" νιώθουν δικαιωμένοι από την επιλογή τους να φοιτήσουν σε επαγγελματικό λύκειο, καθώς, όπως δηλώνουν, εξετάζονται σε μαθήματα που τους αρέσουν (μαθήματα ειδικότητας) και έτσι είναι πιο εύκολο να πετύχουν υψηλές βαθμολογίες και να πιάσουν τις σχολές που τους ενδιαφέρουν.

Τα μαθήματα ειδικότητας πριμοδοτούνται με συντελεστή βαρύτητας 3,5, ενώ τα δύο γενικής παιδείας με συντελεστή 1,5. Επίσης, αναφέρουν ότι με το τέλος των σπουδών τους έχουν ήδη ένα πτυχίο ειδικότητας που μπορεί να τους βοηθήσει να σπουδάζουν και να εργάζονται ταυτόχρονα.

Οι εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ.Σ. για το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα γίνονται κάθε Πέμπτη και από 1η Σεπτέμβρη καθημερινά. Η φοίτηση είναι τριετής και παρέχει στους απόφοιτους απολυτήριο ισότιμο του Γενικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκπαίδευση σε σύγχρονα εργαστήρια.

Οι επιτυχόντες της επαγγελματικής εκπαίδευσης ατενίζουν το μέλλον τους «με λογισμό και μ' όνειρο»

Η "Νέα Κρήτη" σας συστήνει σήμερα στους 21 από τους επιτυχόντες των ΕΠΑ.Λ. που μπόρεσε να εντοπίσει και τους εύχεται ολόψυχα καλή σταδιοδρομία.

1. Αλέξανδρος Βισκαδούρος, 2ο ΕΠΑ.Λ., 1.878 μόρια

Ο Αλέξανδρος, ο μαθητής που είναι ο πρώτος των πρώτων μεταξύ των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. του νομού Ηρακλείου, είναι ένας από τους τελευταίους επιτυχόντες του Τομέα Υγείας Πρόνοιας. Του τομέα που καταργήθηκε από τη δημόσια εκπαίδευση. Με την υψηλότατη βαθμολογία που συγκέντρωσε θα μπορούσε να περάσει ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, που ήταν η αρχική του σκέψη, όμως έκανε ένα ρεαλιστικό συλλογισμό: Ο μεγάλος του αδερφός με ένα σωρό πτυχία και προσόντα αναγκάστηκε να ξενιτευτεί για να ζήσει. Ο αμέσως επόμενος μπήκε σε αστυνομική σχολή και σήμερα έχει δουλειά. Μπορεί οι αποδοχές του να μην είναι υψηλές, ωστόσο αυτό αντισταθμίζεται από τη σταθερότητα της καταβολής των δεδουλευμένων και της εργασιακής ασφάλειας. Λαμβάνοντας υπόψη του αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξανδρος αφήνει το Τμήμα Φυσιοθεραπείας για άλλους και ο ίδιος πρόκειται να δηλώσει ως πρώτη του προτίμηση τις Αστυνομικές Σχολές. Εξάλλου, το επάγγελμα του αστυνομικού πάντα του άρεσε και του είναι οικείο. Εκτός από τον αδερφό του, υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειάς του που ανήκουν στις τάξεις της Αστυνομίας. Μεταξύ αυτών και ο πατέρας του Μιχάλης Βισκαδούρος, ο διοικητής του Α' Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου.

Όπως μας λέει ο Αλέξανδρος, είχε προετοιμαστεί πολύ καλά και περίμενε αυτό το αποτέλεσμα, ωστόσο η πρωτιά δεν παύει να είναι μια πρόσθετη ικανοποίηση...

2. Μάνος Μαρκετάκης, 2ο ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, 1.833 μόρια

Από τον καταργημένο Τομέα Υγείας Πρόνοιας είναι και ο δεύτερος επιτυχών σε επίπεδο νομού, ο Μάνος, που με βάση τα περυσινά αποτελέσματα περνάει στη σχολή της πρώτης του επιλογής. Αυτή είναι το ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας. Σχετικά με την κατάργηση του τομέα, ο Μάνος μάς λέει ότι πρόκειται για μεγάλη αδικία για τα παιδιά, καθώς επρόκειτο για την πλέον δημοφιλή ειδικότητα των ΕΠΑ.Λ. «Τώρα η μόνη επιλογή θα είναι μέσω Γενικού Λυκείου, που είναι πολύ πιο δύσκολα, ή ιδιωτικά», τονίζει.

3. Πόπη Μιχαλίτση, 3ο ΕΠΑ.Λ., 1.813 μόρια

Τρίτη κατά σειρά επιτυχίας σε επίπεδο νομού, η Πόπη προέρχεται επίσης από τον καταργημένο τομέα Υγείας-Πρόνοιας του 3ο ΕΠΑ.Λ. Αρχικός της στόχος ήταν η Νοσηλευτική, όμως καθώς τα μόρια που συγκέντρωσε ξεπερνούν της προσδοκίες της πλέον θα κατευθυνθεί στο Τμήμα Μαιευτικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, όπως λέει, για τμήμα με καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η Πόπη κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να επιτύχει το στόχο της και τώρα νιώθει δικαιωμένη.

4. Νίκος Ζαφειράκης, 6ο ΕΠΑ.Λ., 1.802 μόρια

Ο Νίκος είναι πολύ χαρούμενος που συγκέντρωσε μια τόσο υψηλή βαθμολογία. Μια βαθμολογία που του επιτρέπει να εισαχθεί με χαρακτηριστική ευκολία στη σχολή της πρώτης του επιλογής και να σπουδάσει Μηχανικός Φυσικών Πόρων στο ΤΕΙ στα Χανιά. Όπως αναφέρει, διάβαζε συστηματικά αλλά όχι για ατελείωτες ώρες. Αυτό που τον βοήθησε ιδιαίτερα ήταν τα επαναληπτικά που τους έκαναν εκτός σχολικού ωραρίου, αφιλοκερδώς, καθηγητές του Δημοσίου, τους οποίους και ευχαριστεί.

5. Μαρίνα-Ειρήνη Καλλά, 2ο ΕΠΑ.Λ., 1.802 μόρια      

Η Μαρίνα μπαίνει επίσης με χαρακτηριστική ευκολία στη σχολή της πρώτης της επιλογής που είναι το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο. Όπως λέει, διάβασε πολύ και έκανε και φροντιστήριο. Το φροντιστήριο ήταν απαραίτητο, αφού οι καθηγητές των ειδικοτήτων έφτασαν στο σχολείο της πολύ μετά τα Χριστούγεννα. «Αν είχαν τοποθετηθεί εγκαίρως καθηγητές, ίσως πολλά παιδιά να μη χρειάζονταν φροντιστήριο», αναφέρει...

6. Δημήτρης Κοπιδάκης, 1ο ΕΠΑ.Λ., 1.767 μόρια

Σύμφωνα με τις περυσινές βάσεις εισαγωγής, ο Δημήτρης εισάγεται στη σχολή της πρώτης του επιλογής, στο ΤΕΙ Πληροφορικής Ηρακλείου. Δηλώνει χαρούμενος για το αποτέλεσμα, αλλά και για το "ταξίδι", στο οποίο είχε συνοδοιπόρους τη μητέρα του, τους καθηγητές του και τη θέλησή του να πετύχει το στόχο του. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.

7. Γιώργος Κενδριστάκης, 2ο ΕΠΑ.Λ., 1.712 μόρια

Λίγο-λίγο να πέσουν οι βάσεις και ο Γιώργος "πιάνει" Αστυνομία και στρατιωτικές σχολές, που είναι οι πρώτες του επιλογές. Σε περίπτωση όμως που αυτό δε συμβεί, ο Γιώργος με την υψηλότατη βαθμολογία δεν απογοητεύεται. Θα πάει στο ΤΕΙ Μηχανολογίας στο Ηράκλειο, που του αρέσει επίσης και θα είναι και κοντά στο σπίτι του. Για τα αποτελέσματα εισαγωγής είναι ικανοποιημένος ο ίδιος, και οι γονείς του ακόμα περισσότερο.

8. Νόρμα Στρατάκη, 3ο ΕΠΑ.Λ., 1.702 μόρια

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων στη Νόρμα Στρατάκη. Από τη μια πλευρά πλέει σε πελάγη ευτυχίας που πιάνει τη σχολή της πρώτης της επιλογής, το Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη πλευρά, σκέφτεται και ότι τα έξοδα είναι μεγάλα, με αποτέλεσμα να εξετάζει το ενδεχόμενο να βρει ακόμα και δουλειά για να διευκολυνθεί η φοίτησή της στη Θεσσαλονίκη. Όσο για τα θέματα, της φάνηκαν εύκολα και δε χρειάστηκε να διαβάζει ώρες ατελείωτες ή να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να γράψει.

9. Ραφαήλ Μαρνέλλος, ΕΠΑ.Λ. Αρκαλοχωρίου, 1.700 μόρια

Προσπάθησε πολύ ο Ραφαήλ τη χρονιά που πέρασε. Στερήθηκε κάποια πράγματα, βόλτες, φίλους και πολλές παρέες, αλλά το αποτέλεσμα τον ανταμείβει. Ο Ραφαήλ επιθυμεί να εισαχθεί στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Σύρου ως πρώτη επιλογή και Χανίων ως δεύτερη. Σίγουρα μετράει η καλή προοπτική που υπάρχει στην αγορά εργασίας, αλλά πάνω απ' όλα του αρέσει να ταξιδεύει. Να γνωρίζει νέα, όμορφα μέρη...

10. Παναγιώτης Αγαπάκης, 6ο ΕΠΑ.Λ., 1.694 μόρια

Στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Κρήτης θέλει να περάσει ο Παναγιώτης, πράγμα που πετυχαίνει και με το παραπάνω. "Πιάνει" και άλλες σχολές με τόσο μεγάλη βαθμολογία, αλλά ο ίδιος προτιμά αυτή. Για να επιτύχει το στόχο του διάβαζε αρκετά, ενώ έκανε και ενισχυτική διδασκαλία στο σχολείο, πράγμα που βοήθησε πολύ.

11. Μιχάλης Συντιχάκης, 2ο ΕΠΑ.Λ., 1.693 μόρια

Ο Μιχάλης κατάφερε με μεθοδικό διάβασμα όλη τη χρονιά, χωρίς να διαβάζει άπειρες ώρες, να γράψει τόσο καλά στις πανελλαδικές. Η μαμά βοήθησε, έλεγαν τα μαθήματα μαζί, ενώ πολύτιμη συμπαραστάτρια ήταν και αδερφή του, ειδικά στο μάθημα της Έκθεσης. Σκέφτεται να δηλώσει ως πρώτη επιλογή τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, που έχει και επαγγελματική αποκατάσταση. Εναλλακτικά σκέφτεται και το ΤΕΙ Μηχανολογίας στο Ηράκλειο.

12. Μαρία Μπουχαλάκη, 1ο ΕΠΑ.Λ., 1.644 μόρια

Πρώτη επιλογή της Μαρίας είναι το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ του ΤΕΙ Αθήνας. Με τη βαθμολογία που συγκέντρωσε μπαίνει άνετα. Είναι μεγάλη η δική της χαρά και των γονιών της η υπερηφάνεια. Τώρα το μόνο που εύχεται είναι να της αρέσει πραγματικά η Σχολή της και να βρει μετά εργασία πάνω σ' αυτό που θα σπουδάσει.

13. Χριστίνα Μετζογιαννάκη, 3ο ΕΠΑ.Λ., 1.642 μόρια

Η Χριστίνα ξεκινά με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά ο στόχος της είναι ακόμα υψηλότερος. Σκοπεύει μετά να πάρει και δεύτερο πτυχίο στην Ψυχολογία. Διαφωνεί με την κατάργηση των ειδικοτήτων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας από τα ΕΠΑ.Λ. Όπως λέει, πρόκειται για δημοφιλείς ειδικότητες, με ζήτηση στην αγορά εργασίας και επαγγελματική αποκατάσταση. «Είναι κρίμα για τα παιδιά», επισημαίνει.

14. Παναγιώτα Δημάκη, 1ο ΕΠΑ.Λ., 1.634 μόρια

Με τη βαθμολογία της περνάει στις περισσότερες σχολές. Και η ίδια θα ήθελε να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όμως δεν μπορεί να πάει εκεί. Όπως μας λέει, για διάφορους λόγους θα μείνει στο Ηράκλειο, όπου και θα φοιτήσει στο αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ. Η επιτυχία της οφείλεται στο πολύ διάβασμα που έκανε. Περίμενε μάλιστα ότι θα έγραφε και περισσότερο, αλλά έπαιξε τον αρνητικό του ρόλο το άγχος...

15. Αθηνά Μπουγαδάκη, 2ο ΕΠΑ.Λ., 1.609 μόρια

Και η Αθηνά είναι από τους τελευταίους επιτυχόντες του τομέα Υγείας Πρόνοιας των ΕΠΑ.Λ., που καταργήθηκε. Σε σχέση με τον εαυτό της, χαίρεται που πρόλαβε, αλλά σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, στεναχωριέται. «Είναι κρίμα που τον κατάργησαν. Είναι καλός και χρήσιμος τομέας», δηλώνει η Αθηνά. Από τις επιδόσεις της είναι ευχαριστημένη, μια που της επιτρέπουν την εισαγωγή στη σχολή της πρώτης της επιλογής, το Τμήμα Αισθητικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

16. Μαριλένα Ξωπαπαδάκη, 3ο ΕΠΑ.Λ., 1.595 μόρια

Η Μαριλένα περνάει άνετα στη σχολή που πάντα ήθελε: Στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Έτσι τώρα νιώθει ότι άξιζε τον κόπο η προσπάθειά της και είναι διπλά ευχαριστημένη: Και επειδή εισάγεται σε σχολή που της αρέσει και επειδή είναι κοντά ώστε να μη σκέφτεται η οικογένειά της τα έξοδα.

17. Μιχάλης Μυσιρλάκης, 6ο ΕΠΑ.Λ., 1.585 μόρια

Ο Μιχάλης ήθελε να περάσει στο ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας Ηρακλείου, σχολή που φυσικά πιάνει πάρα πολύ άνετα. Πέρυσι ο τελευταίος εισαχθείς είχε 1.205 μόρια, ενώ ο ίδιος συγκέντρωσε 1.585. Περίμενε ότι θα γράψει καλά γιατί είχε κάνει πολλές θυσίες, πολύ διάβασμα, και αρκετό φροντιστήριο, οπότε ήταν καθ' όλα έτοιμος για μια καλή βαθμολογία.

18. Χάρης Λαμπράκης, 3ο ΕΠΑ.Λ., 1.585 μόρια

Εκτός από τον ίδιο τον Χάρη, είναι και οι δικοί του χαρούμενοι που έγραψε τόσο καλά. Όλοι μάλιστα θα χαρούν πολύ περισσότερο στην περίπτωση που με μια μικρή πτώση των βάσεων ο Χάρης μπει στο ΤΕΙ Φυσιοθεραπείας, που είναι η πρώτη του επιλογή. Σε διαφορετική περίπτωση, θα φοιτήσει στο Τμήμα Οπτικών του ΤΕΙ Αθήνας, που επίσης του αρέσει. Ο Χάρης, για να πετύχει, διάβαζε συστηματικά και είχε και βοήθεια.

19. Μαρίνα Διαμαντάκη, 3ο ΕΠΑ.Λ., 1.583 μόρια

Η Μαρίνα προσπάθησε πολύ κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε και με την καλή της επίδοση στις πανελλαδικές εξετάσεις εισάγεται στην πρώτη της επιλογή, στο Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ στο Ηράκλειο. Το επάγγελμα αυτό της αρέσει, αλλά έχει και δουλειά στο φοροτεχνικό γραφείο της οικογένειας. Έτσι, είναι όλοι ικανοποιημένοι: Και η Μαρίνα και οι γονείς.

20. Δημήτρης Γαρεφαλάκης, 6ο ΕΠΑ.Λ., 1.547 μόρια

Άνετα περνάει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΤΕΙ Κρήτης ο Δημήτρης Γαρεφαλάκης, που είχε βοήθεια διπλή: Έκανε φροντιστήρια, αλλά τον βοήθησαν και οι καθηγητές του σχολείου του. Τώρα είναι ικανοποιημένος που πέτυχε στόχο του και ελπίζει τα καλύτερα για το μέλλον, παρά την ανεργία και τη γενικότερη κατάσταση.

21. Γιάννης Αλογδιανάκης, 6ο ΕΠΑ.Λ., 1.745 μόρια

Η επιτυχία του Γιάννη Αλογδιανάκη έχει ιδιαίτερη σημασία. Όχι μόνο επειδή ο άνθρωπος πήγαινε στο σχολείο, διάβαζε και δούλευε ταυτόχρονα, αλλά κυρίως επειδή δίνει ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια δεύτερη ευκαιρία στη γνώση. Ότι ποτέ δεν είναι αργά για να βάλουμε ένα στόχο, να τον παλέψουμε και να τον πετύχουμε.

Ο ίδιος εξάλλου έκανε ακριβώς αυτό: Φοίτησε στο 6ο ΕΠΑ.Λ. στην ηλικία των 45 ετών και συγκεντρώνοντας μια πολύ μεγάλη βαθμολογία πλέον βρίσκεται μια ανάσα πριν από την ιδιότητα του φοιτητή. Επιθυμεί να φοιτήσει είτε στην Αθήνα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών μηχανικών, είτε στα Χανιά, στο Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Κρήτης.

Αυτό βεβαίως σημαίνει μετακόμιση και αναζήτηση νέας εργασίας, όμως ο Γιάννης Αλογδιανάκης είναι έτοιμος να τα κάνει όλα από την αρχή. Εξάλλου, το να σπουδάσει είναι το απωθημένο του και οι επιλογές του συνειδητές. «Μπορεί στα 12 και στα 13 μου να μην ήξερα γιατί πήγαινα σχολείο, όμως αυτήν τη φορά ήξερα. Ήξερα πού πάω και τι θέλω να κάνω».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας, ο Γιάννης Αλογδιανάκης, που σήμερα εργάζεται ως υπάλληλος στην εταιρεία "Σαβοϊδάκης" στη Βιομηχανική, αναφέρει: «Ξέρω ανθρώπους που τους είναι δύσκολο να σηκώσουν μια χαρτοπετσέτα, επειδή δεν το θέλουν. Υπάρχουν άλλοι που τους είναι εύκολο να μετακινήσουν και βουνά, επειδή το θέλουν και επειδή προσπαθούν».

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News