Ειδήσεις

Πιο πολλά λουκέτα από ό,τι νέες επιχειρήσεις στο Ηράκλειο

Άσχημα είναι τα μαντάτα για την τοπική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, αποτυπώνοντας το προφίλ των τοπικών επιχειρήσεων όπου, όπως φαίνεται, συνεχίζουν την πτωτική πορεία, βάζοντας λουκέτο η μία μετά την άλλη...

Τα νούμερα σοκαριστικά, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού την τελευταία τετραετία 8.522 επιχειρήσεις διεγράφησαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, ενώ μόλις 8.548 νέες έκαναν την εμφάνισή τους, με τη διαφορά μεταξύ τους να είναι επικίνδυνα μικρή...

Την ίδια ώρα όμως ανησυχία προκαλεί το ότι, σύμφωνα με πρόβλεψη, μέχρι και το τέλος του 2014 τα νούμερα αναμένεται να αλλάξουν ραγδαία, με τις διαγραφές να κυμαίνονται στις 10.162 και τις εγγραφές στις μόλις 9.758.

«Πλήττεται περισσότερο η μεταποίηση και ακολουθεί το εμπόριο», λέει στο Ράδιο 9,84 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανόλης Αλιφιεράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται η άμεση δραστηριοποίηση Πολιτείας, φορέων, επιχειρήσεων για την ανακούφιση της αγοράς, διαφορετικά, όπως λέει, το μέλλον θα είναι δυσοίωνο.

«Πρέπει να ξυπνήσουμε από το λήθαργο στον οποίο βρισκόμαστε», είπε ενδεικτικά.

Το 2014

Όσον αφορά τώρα τα στοιχεία για το 2014, στη σχέση εγγραφές-διαγραφές, 820 επιχειρήσεις συνολικά και από τα 5 τμήματα (Εμπορίου, Εξαγωγών, Μεταποίησης, Τουρισμού, Υπηρεσιών) διαγράφηκαν, σε σχέση με 605 που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους μέσα στο έτος. Η μεταβολή αυτή (215 επιχειρήσεις) αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,904% του συνόλου των ενεργών μελών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (23.777 μέλη), ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι ένα ποσοστό περίπου της τάξης του 3,45% των ενεργών μελών του Επιμελητηρίου διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, την οποία κατείχε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με ένα 3,62% και ένα 4,33% το 2013 και το 2012, αντίστοιχα.

Ανά τμήμα

Ανά τμήμα αυτό που φαίνεται από την πρώτη ματιά είναι ότι, με εξαίρεση το Τουριστικό, το οποίο εμφανίζει θετική μεταβολή (σημειώνει αύξηση μελών κατά 64 επιχειρήσεις - ποσοστιαία μεταβολή + 5,16%), τα υπόλοιπα εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές, δηλαδή οι ιδρύσεις επιχειρήσεων είναι λιγότερες από τις διαγραφές. Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη μείωση είναι αυτός της μεταποίησης με απώλεια 153 επιχειρήσεων μέσα στο α' εξάμηνο του 2014 (πλήθος που αντιστοιχεί στο 2,379% του συνόλου του Τμήματος).

Συγκεκριμένα, στο Εμπορικό Τμήμα ιδρύθηκαν κατά το περασμένο εξάμηνο 166 επιχειρήσεις και έκλεισαν 281, ενώ κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο άνοιξαν 256 και έκλεισαν επίσης 277. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει το Τμήμα Μεταποίησης, όπου σημειώθηκαν 81 εγγραφές και 276 διαγραφές κατά το περσινό εξάμηνο και αντίστοιχα 61 εγγραφές και 214 διαγραφές το φετινό.

Στο Τμήμα Υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν 366 εγγραφές και 266 διαγραφές πέρυσι, ενώ φέτος 295 εγγραφές και 307 διαγραφές. Στο Τουριστικό Τμήμα πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ιδρύθηκαν 18 επιχειρήσεις και έκλεισαν 36, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο φέτος είχαμε 82 εγγραφές και 18 διαγραφές.

Από το 2010

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι η κρίση άρχισε να επηρεάζει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα μετά τα μέσα του 2010, οπότε αρχίζει και μειώνεται ο αριθμός των ιδρύσεων επιχειρήσεων σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Αντίθετα, οι διαγραφές έχουν μια αυξητική τάση από την αρχή του 2009, η οποία κορυφώνεται μέσα στο 2012, οπότε και αρχίζει μια μικρή μείωση.

Στη σύγκριση ανά τμήμα παρατηρούμε ότι στο Τμήμα Τουρισμού, δηλαδή οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι και ότι υπάρχει φθίνουσα τάση όλων των υπόλοιπων επιχειρήσεων, στο ίδιο μοτίβο με πέρυσι. Ωστόσο, η θετική μεταβολή του κλάδου των υπηρεσιών τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι θα ανακοπεί φέτος.

Το τμήμα με την αρνητικότερη μεταβολή είναι αυτό της Μεταποίησης. Συνολικά τα πέντε τελευταία χρόνια η μεταποίηση έχει χάσει ένα ποσοστό περίπου 34,77% των ενεργών μελών της (2.491 επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης ανέστειλαν τη λειτουργία τους, σε σχέση με 7.164 ενεργά μέλη το 2009), ενώ σε επίπεδο απόλυτων μεταβολών (εγγραφές μείον διαγραφές) έχουμε μια μείωση -10,20%.

Ακολουθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπου σε επίπεδο απόλυτων μεταβολών (εγγραφές μείον διαγραφές) έχουμε ένα παθητικό της τάξης του -5,51%, ενώ σε απόλυτες τιμές 3.447 ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα προηγούμενα πέντε έτη (ποσοστό 40,43% επί των ενεργών μελών του Εμπορικού Τμήματος το 2009).

Το αντίστοιχο για τις επιχειρήσεις του Τμήματος Υπηρεσιών είναι ότι παρουσιάζουν αύξηση σε απόλυτες μεταβολές της τάξης του 12,74%, αν και στην πενταετία 3.163 επιχειρήσεις του τμήματος διεγράφησαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Επίσης, αύξηση παρουσιάζει το Τουριστικό Τμήμα, όπου σε βάθος χρόνου πενταετίας έχουμε μια αυξητική μεταβολή 17,66% (περισσότερες εγγραφές σε σχέση με τις διαγραφές) και σε απόλυτες τιμές 186 περισσότερες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν σε σχέση με τις αντίστοιχες διαγραφές.

Τι πρέπει να γίνει: «Γενναιοδωρία στην ενίσχυση των επιχειρήσεων»

Σε χθεσινή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλης Αλιφιεράκης, με αφορμή την παρουσίαση στοιχείων, τόνισε: «Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε αποβιομηχάνιση, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και γι' αυτό πρέπει ν' αντιμετωπιστεί απ' όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συλλογικά. Πρέπει ν' αλλάξει πολιτική και να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός για τη στήριξη των επιχειρήσεων και μεγαλύτερη γενναιοδωρία στην ενίσχυσή τους. Εμείς, ως Επιμελητήριο Ηρακλείου, έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα και προσπαθούμε να δώσουμε διεξόδους στις επιχειρήσεις-μέλη μας, ώστε να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στην αγορά».

Μαρία Αντωνογιαννάκη - Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια