Ειδήσεις

Η θεατρική παράσταση "Εθνικαί εορταί" στην Αμνάτο

Η θεατρική παράσταση "Εθνικαί εορταί" ανεβαίνει στην Αμνάτο αυτή την Κυριακή 13 Ιουλίου στις 9 το βράδυ.

Η παράσταση "Εθνικαί Εορταί" είναι μια σύνθεση αληθινών μαρτυριών και λογοτεχνικών κειμένων με θέμα τη γερμανική κατοχή, τον εμφύλιο και τη χούντα. Μιλάει για τον πόνο και τις δυστυχίες των ανθρώπων εκείνων των καιρών αλλά δίνεται και μεγάλη έμφαση στη χαρμόσυνη πλευρά της καθημερινότητάς τους. Μιας πλευράς που συχνά αποσιωπάται. Γιατί οι άνθρωποι εκείνων των δύσκολων καιρών τραγουδούσαν ακατάπαυστα, κόντρα σε κάθε δυσχέρεια, ερωτεύονταν πολύ και παθιασμένα, ελπίζανε πως θα αλλάξουνε τον κόσμο με πράξεις και όχι με γκρίνια. Χορεύανε έξαλλα γύρω από φοίνικες λίγο πριν τους εκτελέσουν, και κοίταζαν τη ζωή στα μάτια με τη βεβαιότητα πως δεν έζησαν ούτε άδικα ούτε μίζερα. Διεκδίκησαν το δικαίωμα στο όνειρο με λαχτάρα και χαμόγελο.

«Πρόκειται για μια παράσταση που μας ένωσε με τις ρίζες μας, με τις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας οι οποίες είναι τόσο κοινές στους ανθρώπους της γενιάς μας. Έχει τη διάθεση να τιμήσει τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τα πιστεύω τους, αλλά και να απενοχοποιήσει τον ηρωικό τρόπο που τους αντιμετωπίζουμε και να μας κάνει να δεχτούμε ότι πάνω απ' όλα ήταν άνθρωποι. Η παράστασή μας είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στην ανάταση που μας προσφέρει το παράδειγμα τους σαράντα, εξήντα, εβδομήντα χρόνια μετά», σημειώνουν οι συντελεστές.

Η παράσταση "Εθνικαί εορταί" είναι μια σύλληψη τριών ηθοποιών: του Βασίλη Βηλαρά, της Μαρίας Θρασυβουλίδη και της Πηνελόπης Τσούτσουβα, οι οποίοι παίζουν, σκηνοθετούν και υπογράφουν τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου της παράστασης.

Σχόλια