default-image

Ουκρανικό: Τηλεφωνική συνομιλία Ολάντ - Μέρκελ με Ποροσένκο

Κόσμος
Ουκρανικό: Τηλεφωνική συνομιλία Ολάντ - Μέρκελ με Ποροσένκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και συζήτησαν την κατάσταση στη χώρα μετά την ανακατάληψη από τις δυνάμεις του Κιέβου πολλών πόλεων που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες, όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η γαλλική Προεδρία.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, η οποία διήρκησε περίπου 40 λεπτά, ο κ. Ολάντ και η κ. Μέρκελ αναφέρθηκαν στη πρόθεση του κ. Ποροσένκο «να επιδείξει την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση στο στρατιωτικό πεδίο, προκειμένου να μην πληγεί ο άμαχος πληθυσμός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δυνάμεις του Κιέβου, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες πολλές πόλεις στην ανατολική Ουκρανία που είχαν καταλάβει οι αποσχιστές, κυρίως το Σλοβιάνσκ, προπύργιό των τελευταίων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσαν επίσης «την σημασία που έχει το να βρεθεί άμεσα πολιτική λύση που θα βασίζεται στην κήρυξη διμερούς εκεχειρίας, την εφαρμογή ενός μηχανισμού εποπτείας των συνόρων με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν εξάλλου «την ανάγκη οι ρωσικές Αρχές να πιέσουν τους αποσχιστές προκειμένου να τους οδηγήσουν στη διαπραγμάτευση και να ελέγξουν αποτελεσματικά τα ρωσοουκρανικά σύνορα». Για το θέμα αυτό θα έχουν μια «επαφή» με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν «τις επόμενες ημέρες», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News