Ειδήσεις

Στους δρόμους αντιδρώντας στην αξιολόγηση του Δημοσίου

Ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και χωρίς το παραμικρό απρόοπτο οι κινητοποιήσεις σήμερα στο Ηράκλειο που πραγματοποιήθηκαν ως αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε από την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, στα πλαίσια της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας, ενώ προηγήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πλατεία Ελευθερίας και Λιοντάρια αντίστοιχα.

Ακολούθως οι εκπαιδευτικοί αμέσως κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και στον περιφερειακό διευθυντή Απόστολο Κλινάκη.

Την ίδια ώρα "χοντραίνει το παιχνίδι" μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για την άσκηση προσφυγής των συναρμόδιων υπουργών κατά της ΑΔΕΔΥ, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις της κατά της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού των δημόσιων υπαλλήλων, η οποία μάλιστα και πρόκειται να συζητηθεί σήμερα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, στην άσκηση του ένδικου βοηθήματος της αγωγής, με την οποία αιτείται να αναγνωριστεί η απεργία-αποχή διαρκείας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών, παράνομη και καταχρηστική, προχώρησε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η δικάσιμος της αγωγής ορίστηκε για σήμερα.

Το Δημόσιο

Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημόσιο αιτείται να:

- Αναγνωριστεί ότι η απεργία-αποχή διαρκείας που κήρυξε η εναγομένη με την από 13.5.2014 εξώδικη γνωστοποίησή της και αφορά αποχή διαρκείας των μελών της από κάθε ενέργεια που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών είναι παράνομη και περαιτέρω καταχρηστική.

- Διαταχθεί η διακοπή της εν λόγω απεργίας και η απαγόρευση συνέχισής της στο μέλλον.

- Απαγορευτεί η επανάληψή της στο μέλλον με την ίδια μορφή για την ικανοποίηση των αυτών ή παρομοίων αιτημάτων.

- Κηρυχθεί η εκδοθεισόμενη απόφαση προσωρινώς εκτελεστή.

Σύμφωνα με το βασικό σκεπτικό της αγωγής, η απεργία-αποχή είναι παράνομη, καθώς:

* Κηρύχθηκε από αναρμόδιο όργανο, ήτοι την Εκτελεστική Επιτροπή και όχι τη Γενική Συνέλευση (Συνέδριο), όπως απαιτεί ο νόμος.

* Δεν υπήρξε έγγραφη γνωστοποίηση των εργασιακών αιτημάτων.

* Δεν τηρήθηκε ο δημόσιος διάλογος.

Σε ό,τι αφορά τον καταχρηστικό χαρακτήρα της επίδικης απεργίας-αποχής, αυτός συνίσταται, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική ανακοίνωση, «στην άρνηση εφαρμογής από το σύνολο των απεργούντων δημόσιων υπαλλήλων ενός ψηφισμένου νόμου του κράτους, που άπτεται της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εξαναγκασμό της νομοθετικής εξουσίας να τον τροποποιήσει».

Σε κάθε περίπτωση, η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων που επικαλείται η ΑΔΕΔΥ θα κριθεί στις 10 Οκτωβρίου 2014 από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στην οποία έχει προσφύγει.

Προσωπικό ασφαλείας

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα τα νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, οι νοσοκομειακοί γιατροί παίρνουν μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση, και ζητούν:

- Χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

- Προσλήψεις γιατρών - μονιμοποίηση των γιατρών επί θητεία.

- Επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα προ των περικοπών.

- Ασφαλές εφημεριακό πρότυπο.

Ο κ. Βαρνάβας επισημαίνει ότι «μέσω των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου επιδιώκεται η μετατροπή των εργαζόμενων σε "απασχολούμενους" με μισθούς πείνας και φυσικά χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μετά την κατασκευή χιλιάδων "επίορκων υπαλλήλων", καθώς και "πλεονάζοντος προσωπικού", προσπαθούν τώρα με εργαλείο την "αξιολόγηση" να οδηγήσουν χιλιάδες ακόμα σε διαθεσιμότητα και απόλυση».

Πάντως, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας, ο κ. Μάκης Βορίδης διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση δε θα οδηγήσει σε απολύσεις.

Το ΠΑΜΕ

«Όχι στον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση», λέει και το ΠΑΜΕ. Και συνεχίζει:

«Δε συμπληρώνουμε τα έντυπα αξιολόγησης, καταθέτουμε τα έντυπα στο σωματείο.

Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις, συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών, οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.

Καλούμε προϊσταμένους και διευθυντές να μη γίνουν αξιολογητές και να μην προχωρήσουν στον επιμερισμό του 15%.

Όσοι προϊστάμενοι και διευθυντές γίνουν αξιολογητές να διαγραφούν από τα σωματεία.

Καμιά απόλυση. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους.

Ούτε πόντο πίσω από το αίτημα για 1.400 ευρώ βασικό μισθό για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυξήσεις στους μισθούς ώστε να καλυφθούν οι απώλειές μας.

Αποκλειστικά δημόσια καθολική κοινωνική Ασφάλιση. Κάτω τα χέρια απ' το εφάπαξ και τα ταμεία. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όχι στην ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία.

Όχι στη διάλυση των κοινωνικών δομών. Απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έξω οι ΜΚΟ και οι ΚΟΙΝΣΕΠ από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Καμία ιδιωτικοποίηση σε ΔΕΗ - νερό - διαχείριση απορριμμάτων - σχολεία - νοσοκομεία κ.ά. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία - παιδεία για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ρεύμα φτηνό, φτηνά εισιτήρια, δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους.

Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στην Α' Λυκείου».

Βάλια Μπούη - Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια