Ειδήσεις

"Αγοράζω όσο και όσα παράγω" ενόψει εκπτώσεων

Με σύνθημα το "Αγοράζω όσο και όσα παράγω", η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητά από τα ελληνικά νοικοκυριά, τους μικρούς και τους μεγάλους καταναλωτές να αγκαλιάσουν τη σχετική εκστρατεία που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες.

Με αυτό το σύνθημα το Επιμελητήριο Λασιθίου, ο Σύλλογος Επαγγελματιοβιοτεχνών και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιεράπετρας απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό της Ιεράπετρας, της μεγαλύτερης τοπικής αγοράς του νομού, ζητώντας από τον καθένα να σκεφτεί τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν φέτος στο χώρο των επιχειρήσεων, πριν αποφασίσει από πού θα κάνει τα καλοκαιρινά του ψώνια.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις ξεκινούν στα εμπορικά καταστήματα την προσεχή Τρίτη 15 Ιουλίου, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της γεραπετρίτικης αγοράς, σε αρκετές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν το 50% από την πρώτη μέρα. Η περίοδος των εκπτώσεων θα διαρκέσει έως και το τέλος Αυγούστου.

«Μέχρι στιγμής, το καλοκαίρι δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν απ' όλους τους συναδέλφους μετά το Πάσχα. Για το λόγο αυτό έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο διάστημα από τις 15 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, που θα έχουν κατέβει και οι Γεραπετρίτες της Αθήνας, αλλά θα έχουν γεμίσει και τα ξενοδοχεία της περιοχής με ξένους. Εκτιμώ ότι και αυτή τη φορά οι εκπτώσεις θα ξεκινήσουν με ποσοστά που θα είναι σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από 50%. Η αγορά της Ιεράπετρας είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα σε σύγκριση με τις γειτονικές, και οι καταναλωτές πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν με την προτίμησή τους», μας λέει ο έμπορος ένδυσης και υπόδησης κ. Μανόλης Κουρίνος.

Το Μουντιάλ λειτούργησε ευεργετικά για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως όμως για τον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, χωρίς οι πωλήσεις των καταστημάτων αυτής της κατηγορίας μέσα στον Ιούνιο να αγγίξουν τα επίπεδα που είχαν υπολογίσει αρχικά οι επιχειρηματίες.

«Ο Ιούνιος δεν ήταν πάρα πολύ καλός μήνας τελικά, αν και υπήρχε σχετική κίνηση στα καταστήματα. Από τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών έλειψαν οι πωλήσεις που έχουν σχέση με τον κλιματισμό, γιατί δε βοήθησε καθόλου ο καιρός. Αντίθετα, το Μουντιάλ μάς βοήθησε να πουλήσουμε λίγες περισσότερες τηλεοράσεις», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, έμπορος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Στην πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων όποιος θέλει μπορεί να έχει ανοικτό το κατάστημά του, αν και όλοι διαφωνούμε με την απόφαση αυτή του υπουργού Ανάπτυξης. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες όμως, εμείς προσδοκούμε αύξηση του τζίρου μας και περισσότερη κίνηση στα μαγαζιά μας κατά την περίοδο των εκπτώσεων», προσθέτει ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Ο θάνατος του εμποράκου»

Η απόφαση της κυβέρνησης, που προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς με ανοικτά μαγαζιά και τις 52 Κυριακές του χρόνου από το Μάρτη του 2015, χαρακτηρίζεται ως απόφαση εγκληματική, που θα οδηγήσει στο «θάνατο του εμποράκου» και στο γιγάντωμα των πολυεθνικών.

«Η απόφαση αυτή δεν οδήγησε άδικα στην παραίτηση τον κ. Βασίλη Κορκίδη. Μας οδηγούν με αυτές τις πολιτικές στο "θάνατο του εμποράκου", και δεν το κάνουν με αφέλεια. Το έγκλημα είναι προμελετημένο. Η ΓΕΣΕΒΕ διαμαρτυρήθηκε, οι τοπικοί σύλλογοι έστειλαν επιστολές άρνησης, ενάντια στο μέτρο που μας εξαφανίζει με μαθηματική ακρίβεια, αλλά η κυβέρνηση μάς αγνόησε. Όλοι δουλεύουν για τα μεγάλα τραστ ξένων συμφερόντων, γιατί θέλουν να εξαφανίσουν τα μικρομάγαζα. Φταίμε όμως κι εμείς, γιατί δεν τολμούμε να προχωρήσουμε σε συμπράξεις και συνεργασίες, να ενώσουμε δυνάμεις και να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Φοβάμαι πως, όταν θα το αποφασίσουμε, θα είναι πολύ αργά», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης, με την ευχή ότι «το εμπορικό κέντρο της Ιεράπετρας θα ξαναζωντανέψει την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, τα έργα θα τελειώσουν και θα επιλυθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα, όπως και τα προβλήματα της υδροδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών».

Του Νίκου Πετάση

Σχόλια