Ειδήσεις

Δίνουν τις παραθεριστικές τους κατοικίες σε μεγιστάνες

Τα εξοχικά τους, αφού αυτά έχουν βάλει στο μάτι οι ξένοι επενδυτές, ξεπουλάνε όσο-όσο οι Έλληνες σε φημισμένους ελληνικούς προορισμούς, μεταξύ αυτών και στην Κρήτη. Μάλιστα, η ζήτηση, όπως φαίνεται, ολοένα και αυξάνεται, αν και οι αγοραπωλησίες δεν είναι ακόμη αρκετές, με αποτέλεσμα η εικόνα να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Όπως διαπιστώνεται κατόπιν έρευνας της Alpha Αστικά Ακίνητα, το ενδιαφέρον προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από αλλοδαπούς, κυρίως σε καλές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε παραλία, ή με θέα τη θάλασσα, οι οποίοι αυτή τη στιγμή λειτουργούν ανιχνευτικά, αναζητώντας παλιές κατοικίες - καλής όμως ποιότητας κατασκευές - και σε τιμές ευκαιρίας. Έτσι, για 5η κατά σειρά χρονιά, όπως όλα δείχνουν, οι Έλληνες βγάζουν στο σφυρί τις εξοχικές τους κατοικίες, αφού δεν μπορούν πια να αντεπεξέλθουν στη βαριά φορολογία, πουλώντας τις σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, προκειμένου από τη μια να γλιτώσουν από αυτές και από την άλλη να ξελασπώσουν από τα δάνεια, τα χαράτσια και τους λογαριασμούς.

Το ενδιαφέρον για την Κρήτη

Στην Κρήτη, αύξηση του ενδιαφέροντος εμφανίζεται κυρίως από Ρώσους και Κινέζους για εξοχική κατοικία και παραθαλάσσια οικόπεδα τόσο στα νότια όσο και στα βόρεια του νησιού, ωστόσο όμως δεν έχει ακόμα μετουσιωθεί σε συμβόλαια, όπως λένε οι κτηματομεσίτες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το 2013 το μέγιστο τίμημα των αγοραπωλησιών δεν ξεπέρασε τις 170.000 ευρώ και η πτώση στα παλαιά σπίτια κυμάνθηκε μεταξύ 25%-40%.

Την ίδια ώρα, τα νεόδμητα μειώθηκαν κατά 10%-15% πέρυσι και στα οικόπεδα εντός σχεδίου του Ηρακλείου παρατηρήθηκε μείωση από 15% έως 35%, ενώ στους περιαστικούς οικισμούς η υποχώρηση κυμάνθηκε από 30% έως 50%. Όσον αφορά στο προφίλ των ξένων αγοραστών, στην πλειονότητά τους αναζητούν κατοικίες που δεν ξεπερνούν σε αξία τις 100.000 ευρώ, επομένως δεν πρόκειται για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται και για την απόκτηση βίζας.

Υπάρχει όμως κι ένα σημαντικό ποσοστό αλλοδαπών που "κυνηγούν" τις ευκαιρίες στις πολυτελείς κατασκευές, δηλαδή αυτές που έχουν αξία από 400.000 ευρώ και φτάνουν τα 4-5 εκατ. ευρώ.

Όπως μάλιστα τόνισε ο κτηματομεσίτης από τα Ακίνητα Κρήτης Κώστας Πετράκης, σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξένους, οι οποίοι έρχονται σαν πελάτες, όμως την τελευταία στιγμή δεν προχωράνε σε συμβόλαια. Και αυτό διότι, όπως δήλωσε, «από τη μια διερευνούν και από την άλλη νομίζουν - ιδιαίτερα οι Ρώσοι - ότι ξεπουλάμε τα πάντα γι' αυτό και έχουν την εντύπωση ότι θα βρουν σπίτι που ακουμπάει πάνω στο κύμα να πωλείται για ένα κομμάτι ψωμί. Κυρίως ψάχνουν παλιά σπίτια για να τα αναπαλαιώσουν. Σπίτια, δηλαδή, που θα τα αγοράσουν με 25-30.000 ευρώ. Θα δώσουν άλλα 10.000 το πολύ να τα ανακαινίσουν και θα τα έχουν για παραθεριστική κατοικία». Ο κ. Πετράκης επισημαίνει παράλληλα και τον παράγοντα "χρησικτησία", που σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να στέκεται εμπόδιο, με αποτέλεσμα να χαλάνε κάποια συμβόλαια καθαρά για νομικά κωλύματα.

«Πάντως ο Κρητικός», όπως είπε ο κ. Πετράκης, «αποδεικνύεται ότι δεν ξεπουλά εύκολα το ακίνητό του. Προσπαθεί να το κρατήσει με νύχια και με δόντια, σε αντίθετη με τον ξένο, που του έχουν περάσει την ιδέα ότι εμείς ξεπουλάμε».

Μάλιστα, οι ειδικοί της κτηματαγοράς υποστηρίζουν πως τα τελευταία χρόνια της κρίσης περισσότερες από 30.000 παραθεριστικές κατοικίες έχουν βγει στο σφυρί, ενώ ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τις 50.000, αν προστεθούν και χιλιάδες σπίτια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του έτους και μέχρι και το Μάιο, το 17% των αγοραπωλησιών αφορούσε εξοχικές κατοικίες που αποκτήθηκαν από ξένους αγοραστές, εκ των οποίων το 50% προήλθε από χώρες της Ε.Ε. Από αυτούς, το 63% επιλέγει ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ, ενώ μόνο το 11% αγοράζει πολυτελή ακίνητα.

Και αν αυτή είναι η εικόνα της κτηματαγοράς, οι Κρητικοί εντούτοις φαίνεται ακόμα να αντιστέκονται, αφού δεν είναι από εκείνους που θα πουλήσουν το ακίνητό τους σε εξευτελιστική τιμή, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς.

Ποιοι είναι οι ξένοι που θέλουν εξοχικό στην Ελλάδα;

Σχετικά τώρα με το ποιοι είναι οι ξένοι επενδυτές που θέλουν εξοχικό στην Ελλάδα; Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι: Κινέζοι, Άραβες, Ρώσοι, Ισραηλινοί, Σκανδιναβοί, Βρετανοί και Γερμανοί, αφού αυτοί είναι οι βασικοί υποψήφιοι αγοραστές εξοχικών κατοικιών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το 65% των Κινέζων ζητά ακίνητα από 250.000 έως 450.000 ευρώ, το 25% από 500.000 έως 1.000.000 ευρώ και το 10% από 1.000.000 και άνω. Ενδιαφέρονται για σπίτια «πάνω στο κύμα», να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από αεροδρόμιο και να υπάρχει καλή νοσοκομειακή περίθαλψη. Ενδιαφέρονται κυρίως για Κρήτη, Ρόδο, Μεσσηνία αλλά και για τα παράλια της Αττικής.

Οι Άραβες από την πλευρά τους ζητούν κυρίως βίλες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, που να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Στο στόχαστρό τους τα παράλια της Αττικής, η Μύκονος, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται κυρίως για εξοχικά από 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ, αλλά και για τη μεσαία κατηγορία, από 500 έως 1 εκατ. ευρώ. Επιλέγουν κυρίως τη Χαλκιδική (λόγω Αγίου Όρους), την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μύκονο.

Βρετανοί και Γερμανοί ενδιαφέρονται για σπίτια έως 100 τ.μ., αλλά περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Πελοπόννησος και η Κεφαλονιά είναι στις βασικές προτιμήσεις τους. Πολλοί από τους Γερμανούς αγοράζουν εγκαταλειμμένα σπίτια σε χαμηλή τιμή και τα ανακαινίζουν.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια