Ειδήσεις

60 ημέρες από την ολοκλήρωση του εφιάλτη της υδρόλυσης

Ενώ από την προηγούμενη Παρασκευή το Ράδιο 98,4 έχει αποκαλύψει ότι η υδρόλυση στο αμερικανικό πλοίο "Cape Ray" έχει ξεκινήσει, τέσσερις μέρες μετά, με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, γνωστοποίησε και επίσημα χθες την έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών εν πλω στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νότια της Κρήτης, σε αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής σημείο.

«Το σκάφος, το οποίο πλέει σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο Θάλασσα, άρχισε τη διαδικασία επεξεργασίας των 600 μετρικών τόνων χημικών όπλων και πρώτων υλών για την παρασκευή τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν (Warren).

«Αν όλα πάνε καλά», είπε, «η εξουδετέρωση θα διαρκέσει περίπου 60 ημέρες. Ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία», πρόσθεσε.

«Όταν η εξουδετέρωση είναι πλήρης, το "Cape Ray" θα παραδώσει την εκροή, αποτέλεσμα υποπροϊόντων, στη Φιλανδία και τη Γερμανία για την καταστροφή στην ξηρά», είπε ο Ουόρεν.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το ARD, η γερμανική φρεγάτα "Augsburg", που συνόδευε το αμερικανικό πλοίο, αποσύρθηκε χθες, γεγονός που καθιστά πλέον το όλο εγχείρημα αποκλειστικά αμερικανική υπόθεση.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Οργισμένη, μετά την επισημοποίηση της έναρξης της διαδικασίας της εν πλω υδρόλυσης των χημικών, ήταν η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Ηρακλείου Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών στη Μεσόγειο, που αναφέρει:

«Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, η ελληνική κυβέρνηση, τα όργανα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ ούτε στο δημόσιο διάλογο που απαιτούσαμε προσήλθαν, ούτε τις αποφάσεις τους άλλαξαν και συνεχίζουν ακάθεκτοι τα καταστροφικά τους σχέδια που απορρέουν από την υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου.

Εξακολουθούμε να απορρίπτουμε κάθε μορφή βίας και να υπερασπιζόμαστε καθημερινά την πραγματική δημοκρατία, την ανάπτυξη για όλους, την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στην υπηρεσία του ανθρώπου και της ειρήνης.

Εμείς, όπως έχουμε ήδη αποφασίσει, θα είμαστε παρόντες στον τόπο του σχεδιαζόμενου εγκλήματος προκειμένου να προσπαθήσουμε, με κάθε μη βίαιο τρόπο, να το αποτρέψουμε έστω και την ύστατη ώρα.

Απαιτούμε η Μεσόγειος να μην είναι ο σκουπιδότοπος αποβλήτων, χημικών ή πυρηνικών».

«Μαθηματικά ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος» ήταν το πρώτο σχόλιο του καθηγητή Γιώργου Ζουγανέλη στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη.

Μεταξύ άλλων είπε: «Θέλω να παρατηρήσω ότι ο αριθμός των 600 τόνων είναι σαν ασανσέρ. Ανεβαίνει και κατεβαίνει. Παράλληλα, ό,τι γίνεται πάνω στο πλοίο έχει μάρτυρες μόνο εμπίστους.

Θέλω να επισημάνω ότι η διάλυση των χημικών όπλων γίνεται χειρωνακτικά με μεγάλα περιθώρια λάθους. Η λειτουργία δύο αντιδραστήρων υδρόλυσης την ίδια ώρα πάνω στο πλοίο διπλασιάζει την πιθανότητα λάθους, ενώ με ανησυχεί το γεγονός ότι ο αντιδραστήρας δεν είναι διπλού τοιχώματος.

Κίνδυνος υπάρχει από τη φτηνή προστασία με ακρυλικό υλικό που υπάρχει στο πλοίο "Cape Ray" για την προστασία του συστήματος διάλυσης των βομβών, αντί ενός τοίχου με διπλά τοιχώματα και αυτόματο σύστημα εξαερισμού, όπως θα έπρεπε. Σε ένα σύνολο τόσων χιλιάδων βομβών που θα υπάρχουν στο πλοίο, η έλλειψη αυτοματοποίησης κατά τη διάλυση είναι ένα μείον στην προστασία και αυτό είναι πλέον κατανοητό.

Κατά τη γνώμη μου, το Συντονιστικό για τα Χημικά της Συρίας θα πρέπει να καταθέσει άμεσα αναφορά στον Άρειο Πάγο, αναφέροντας ονόματα υπευθύνων και να προχωρήσει σε μηνύσεις.

Δεν πρέπει να υπάρξει διαφυγή σε περίπτωση ατυχήματος με το νόμο περί ευθύνης υπουργών για κανένα υπεύθυνο, που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την οικονομία της χώρας.

Μαθηματικά, η πιθανότητα να συμβεί ατύχημα είναι πολύ υψηλή. Μαθηματικά, επίσης, η πιθανότητα να υπάρξει συγκάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ υψηλή, αφού η μυστικότητα του εγχειρήματος προσφέρει τις απαραίτητες προϋποθέσεις».

Σχόλια