default-image

Και πέμπτη πρόταση για δημοψήφισμα από 15 ανεξάρτητους βουλευτές

Ελλάδα
Και πέμπτη πρόταση για δημοψήφισμα από 15 ανεξάρτητους βουλευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι πρότινος δεν είχε διευκρινιστεί εάν οι ανεξάρτητοι θα συνυπέγραφαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα κατέθεταν δική τους ξεχωριστή πρόταση.

Σε προαναγγελία κατάθεσης αιτήματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο της «μικρής» ΔΕΗ προχώρησαν 15 ανεξάρτητοι βουλευτές, αυξάνοντας σε πέντε τις σχετικές προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν στον Πρόεδρο της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος δεν είχε διευκρινιστεί εάν οι ανεξάρτητοι θα συνυπέγραφαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα κατέθεταν δική τους ξεχωριστή πρόταση. Ωστόσο, από την ανακοίνωση που εξέδωσαν φαίνεται πως το περιεχόμενο του αιτήματός τους θα είναι ομοειδές με εκείνο των υπολοίπων κομμάτων, εκτός τουλάχιστον του ΚΚΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το protothema.gr, στο κείμενό τους αναφέρουν ότι: «Η μεθόδευση από πλευράς της κυβέρνησης είναι απολύτως απαράδεκτη με: α) Την εισαγωγή σε θερινά τμήματα της Βουλής και όχι στην Ολομέλεια, β) την προσπάθεια υποβάθμισης του τεράστιας σημασίας θέματος της μεταβίβασης του σημαντικότερου τμήματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες, χωρίς πολιτικό σχεδιασμό για τη σύνδεση της ενέργειας με την ανάπτυξη της χώρας, γ) την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του ν/σ, δ) την τεράστια βλάβη του δημόσιου συμφέροντος από τη μεταβίβαση αυτή με τίμημα απολύτως αναντίστοιχο με την πραγματική αξία των μεταβιβαζομένων, καθίσταται αυταπόδεκτο ότι ο αρμόδιος για να κρίνει είναι ο ίδιος ο λαός» και προσθέτουν: «Για τους λόγους αυτούς οι υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου στο Α' θερινό τμήμα της Βουλής, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το αρ. 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του ΚτΒ για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρινής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

Ποιοι υπογράφουν

Να σημειωθεί ότι οι 15 από τους συνολικά 23 ανεξάρτητους βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση είναι: Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Νταβρής, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη.

Δεν υπογράφουν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Κουράκος, Νικήτας Κακλαμάνης, Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Οικονόμου, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται ότι θα καταθέσουν ομοειδείς προτάσεις οπότε συγκεντρώνουν 112 υπογραφές (σ.σ. υπάρχει ενδεχόμενο ορισμένοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να μην υπογράψουν). Επίσης, με τις έως τώρα πληροφορίες, η πρόταση του ΚΚΕ θα θεωρηθεί ότι δεν είναι ομοειδής. Αυτό σημαίνει ότι η συμπλήρωση των 120 και άρα η έγκριση του αιτήματος θα εξαρτηθεί από το κείμενο της Χρυσής Αυγής και τους 18 βουλευτές της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News