default-image

Η οικονομία της υπαίθρου στο Περιφερειακό

Κρήτη
Η οικονομία της υπαίθρου στο Περιφερειακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια πλούσια σε θέματα - τυπικού όμως περισσότερο χαρακτήρα - ατζέντα συνεδριάζει μεθαύριο, στις 2 το μεσημέρι, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ενώ ξεχωρίζει η συζήτηση της επερώτησης που είχε καταθέσει η παράταξη "Μια Κρήτη-Περιβάλλον, Άνθρωπος" αναφορικά με την οικονομία της υπαίθρου, αφήνοντας αιχμές από την πλευρά της για το σχεδιασμό και τις ενέργειες που έχουν γίνει από την περιφερειακή Αρχή για την προώθηση του πρωτογενούς τομέα και των κρητικών προϊόντων.

«Η Περιφέρεια Κρήτης με το στρατηγικό σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα, που έχει εγκρίνει, έχει δείξει τη διάθεση να στηρίξει την υπόθεση της οικονομίας υπαίθρου, αλλά δυστυχώς όλα έχουν μείνει στα λόγια. Τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η κατανομή του προϋπολογισμού της Περιφέρειας δεν έχουν αξιοποιηθεί για σκοπό αυτό, με τα χρήματα συνήθως να πηγαίνουν σε άσχετους σκοπούς.

Ένα μέρος των κονδυλίων θα έπρεπε να κατευθύνεται για την προβολή των φορέων και των επιχειρήσεων του αγροτουρισμού της Κρήτης, των άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού υπαίθρου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, στοχεύοντας σε διεθνείς εκθέσεις με εξειδικευμένο περιεχόμενο και στοχευμένο κοινό, αλλά οι ενέργειες της Περιφέρειας μέχρι τώρα εξαντλούνται στην προβολή του τουρισμού παραλίας, ο οποίος, παρά το ότι είναι η κυρίαρχη μορφή τουρισμού στο νησί, δεν προσφέρει τίποτα στην ενδοχώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επερώτησή της η παράταξη "Μία Κρήτη"...

Στην επερώτηση θα απαντήσει η αρμόδια θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου.

Η ατζέντα

Στην υπόλοιπη ατζέντα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης περιλαμβάνονται τυπικά κυρίως θέματα και ειδικότερα:

1. Οικονομικά θέματα

1.1 Έγκριση συνοπτικής έκθεσης απολογισμού εσόδων-εξόδων Περιφέρειας Κρήτης, οικονομικού έτους 2013.

2. Τομεακά προγράμματα

2.1 Έγκριση 1ης τροποποίησης Σχεδίου Δράσης για το έτος 2014 της Περιφέρειας Κρήτης και των Περιφερειακών Ενοτήτων σύμφωνα με τα αριθμ. πρωτ. 84290/03-07-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Π.Κ. και τη σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

3. Συγκρότηση συλλογικών οργάνων

3.1 Ορισμός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη συγκρότηση Επιτροπών Διαχείρισης των Κοινωνικών Παντοπωλείων ΠΕ Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου.

4. Πρωτογενής τομέας

4.1 Πρόταση ΚΥΑ (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-υπ. Ανάπτυξης) για την εφαρμογή του Ν. 4235/2014, άρθρο 56 για την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία των παρακάτω προϊόντων: Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας πουλερικών, κουνελιών, μεταποιημένα κρέατα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, χυμοί φρούτων, σιρόπια, τουρσιά, άλευρα, κονσέρβες λαχανικών και μανιταριών, αποξηραμένα λαχανικά (όσπρια) και μέλι, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση.

5. Ευρωπαϊκά προγράμματα

5.1 Διάθεση πίστωσης 45.000 ευρώ για το ευρωπαϊκό έργο "MMWD".

6. Νομικά πρόσωπα-εταιρείες

6.1 Θέση σε εκκαθάριση και διαγραφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία "Κέντρο Πρόσληψης Κατά Χρήση των Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Λασιθίου" με το διακριτικό τίτλο "Ανάσα Ζωής Λασιθίου".

7. Θέματα μεταφορών & επικοινωνιών

7.1 Καθορισμός ενιαίας έδρας ΕΔΧ αυτοκινήτων στο δήμο Αποκορώνου Π.Ε. Χανίων.

8. Επικύρωση απομαγνητοφωνημένων πρακτικών των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News