default-image

"Ξύπνα, ξεπουλούν τις παραλίες μας"

Κρήτη
"Ξύπνα, ξεπουλούν τις παραλίες μας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και κατασκευαστικών συμφερόντων αποσκοπεί το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση του αιγιαλού, καταγγέλλει η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ξεπούλημα, αντιπεριβαλλοντικό νόμο και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το σχέδιο νόμου "Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας", που πρόκειται να έρθει για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής, έχει χαρακτηριστεί σχεδόν από τους πάντες ως ένα κείμενο με πολλές επιστημονικές και νομικές αδυναμίες που συντάχθηκε με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση μεγάλων κατασκευαστικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το σχέδιο νόμου αγνοεί επιδεικτικά τις αρχές της βιωσιμότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν τη μακρόχρονη οικονομική ευημερία με την προστασία των φυσικών πόρων του τουρισμού που είναι το τοπίο και το υγιές περιβάλλον. Έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος και την απόλαυση των δημόσιων αγαθών, με τον Αστικό Κώδικα περί κοινοχρήστων πραγμάτων, με το νόμο περί προστασίας της βιοποικιλότητας, με αρκετές οδηγίες της Ε.Ε. αλλά και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Περιορίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό και επιβραβεύει την κατασκευή αυθαιρέτων. Παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για κρατική διαφθορά, αφού τα πρόστιμα για παράνομες επεμβάσεις καθορίζονται με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια. Επιτρέπει έργα στον αιγιαλό που μέχρι σήμερα ήταν παράνομα, όπως η προσάμμωση και η επιχωμάτωση της θάλασσας. Αποτελεί ταφόπλακα όχι μόνο για τις παραλίες, τις παρόχθιες ζώνες και τον αιγιαλό, αλλά και τις όχθες λιμνών και ποταμών.

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, με το σχέδιο νόμου "τίθεται εν αμφιβόλω η συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, υποθηκεύεται η περιβαλλοντική αξία της παράκτιας ζώνης και εκτίθεται η χώρα στη διεθνή κοινότητα". Μάλιστα, σε συνδυασμό με τα άλλα δύο νομοσχέδια που ετοιμάζονται για τη ρύθμιση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, "τα χρηματοοικονομικά κριτήρια υπερισχύουν στην ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας".

Είναι ένα σχέδιο νόμου όχι μόνο αντιπεριβαλλοντικό αλλά και αντιαναπτυξιακό διότι συντάχθηκε απροκάλυπτα για να ευνοήσει την αποτυχημένη συνταγή της αρπαχτής στον τουρισμό, η οποία είναι ανάμεσα στις αιτίες της σημερινής οικονομικής κρίσης.

Γιατί βασίζεται στην ανεξέλεγκτη, άγρια ανάπτυξη που δε λαμβάνει υπόψη το περιβαλλοντικό κόστος και τα δικαιώματα των πολιτών και στοχεύει στην υπερπροσφορά ακινήτων που οδήγησε στην καταστροφή των ακτών της Ισπανίας. Με τη διαφορά όμως ότι οι ίδιοι οι Ισπανοί έχουν ήδη καταλάβει το λάθος της πολιτικής αυτής και έχουν γυρίσει σελίδα γκρεμίζοντας τις αυθαίρετες κατασκευές.

Πρέπει να αρνηθούμε να χάσουμε το φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο για μια ανάπτυξη-πυροτέχνημα. Να αρνηθούμε να χάσουμε το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια αγαθά. Το σχέδιο νόμου "Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας" είναι ένα έκτρωμα που πρέπει να σταματήσει και αυτό θα γίνει μόνο με τη συστράτευση και την κινητοποίηση όλων μας.

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις για το θέμα στον ιστότοπο της Συντονιστικής Επιτροπής του δικτύου "ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" aktesora0.wordpress.com. Υπογράψτε την πανελλαδική εκστρατεία διαμαρτυρίας "Ξύπνα! Ξεπουλούν τις παραλίες μας!"».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News