Ειδήσεις

Χωρίς επίδομα το 90% των ανέργων

Λιγότερο από το 10% των ανέργων ή σε νούμερο μόλις... 102.026 άτομα λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, αποκαλύπτοντας για μια ακόμα φορά το δράμα του Έλληνα ανέργου.

Την ίδια ώρα και ενώ η ανεργία ανεβαίνει, το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων, ποσό ευκαταφρόνητο για εκείνους, τη στιγμή που δεν έχουν άλλα εισοδήματα αλλά παλεύουν για την επιβίωσή τους, αφού η Πολιτεία φρόντισε να τους κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή στενεύοντας τα όρια και τα κριτήρια καταβολής του.

Οι αριθμοί

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι αποκαλυπτικά για τον εφιάλτη που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων στη χώρα μας. Στην Ελλάδα της κρίσης αποκλεισμένοι από το επίδομα ανεργίας είναι 1.172.817 άνεργοι. Δηλαδή περίπου 90% των ανέργων δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας λόγω των αυστηρών περιορισμών που θέτει η νομοθεσία. Πρόκειται για μία σειρά από προϋποθέσεις που σχετίζονται με τον ελάχιστο αριθμό ημερομισθίων που πρέπει να έχει ο άνεργος τα τελευταία χρόνια και άλλους όρους, οι οποίοι στη χώρα μας - εξαιτίας των πρωτόγνωρων διαστάσεων που προσέλαβε η κρίση - λειτουργούν αποτρεπτικά προκειμένου μεγάλες κατηγορίες ανέργων να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος.

Ανεργία στο 27.2%

Και χωρίς βέβαια η Κρήτη να απουσιάζει και από αυτό το πρόβλημα, οι περιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο ανθρώπων που παλεύουν μάταια για χρόνια να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας είναι, όπως είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, είναι μύριες. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπόρεσαν ποτέ να συγκεντρώσουν τα ένσημα που ζητούνται, καθώς έμειναν από τη μια στιγμή στην άλλη άνεργοι έτσι ξαφνικά και λόγω της κρίσης δεν μπορούν να κάνουν ένα μεροκάματο προκειμένου να τα συμπληρώσουν και να φτάσουν τους όρους και τα κριτήρια που προβλέπονται. Και αυτό το επιβεβαιώνει το συγκλονιστικό ποσοστό της ανεργίας που έχει φτάσει στο 27,2%», είπε ο κ. Βαρδάκης, περιγράφοντας την κατάσταση. Και πραγματικά, ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που κάποιος άνεργος λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρει δουλειά στη διάρκεια των 12 μηνών της καταβολής του. Έτσι, μετά τη λήξη του 12μήνου, συνεχίζει να είναι άνεργος και χωρίς επίδομα. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι 360 ευρώ το μήνα, ενώ εάν ο δικαιούχος έχει προστατευόμενα μέλη το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%.

Οδυνηρές συγκρίσεις

«Η κρίση, παίρνοντας πρωτόγνωρες διαστάσεις, λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε πολλές κατηγορίες ανέργων να μπορέσουν να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας. Η κυβέρνηση, αντί να διευκολύνει και να ελαχιστοποιεί κατά κάποιο τρόπο τη διαδικασία για να μπορέσουν να το πάρουν οι πραγματικά άνεργοι και να τους δώσει μια ανάσα ζωής για το επόμενο διάστημα, δυστυχώς δυσκολεύει περισσότερο με διάφορα τερτίπια τις διαδικασίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τους. Και αυτό τη στιγμή που αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο, δηλαδή οι Γερμανοί, λαμβάνουν επίδομα ανεργίας γύρω στα 1.700 ευρώ», πρόσθεσε, μιλώντας σχετικά για το πρόβλημα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ κ. Βαρδάκης, συγκρίνοντας παράλληλα τα ποσά των επιδομάτων που δίνονται σε Ελλάδα και Γερμανία και τονίζοντας τη διαφορά.

Τα στοιχεία

Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των μακροχρόνια ανέργων φτάνει τα 510.404 άτομα. Κατά την τετραετία των δύο μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση κατά 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, ενώ με τους ανέργους να ανέρχονται σε 1.274.843 άτομα η χώρα μας καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια