Ειδήσεις

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αποκτούν οι κρατούμενοι

Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε κρατούμενους παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στα Χανιά. Ένα νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο στις 37 φυλακές της χώρας και φυσικά και σε αυτές της Κρήτης στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ομαλή επανένταξη στην κοινωνία κρατουμένων που αποφυλακίζονται.

Με βάση το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στα Χανιά οι κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα με ένα "κλικ" στον υπολογιστή να λάβουν πληροφορίες που με την αποφυλάκιση τους θα τους βοηθήσουν ώστε να επανενταχθούν γρηγορότερα στην κοινωνία, αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες θα έχουν σύντομα οι κρατούμενοι των φυλακών όλης της χώρας.

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών επανένταξης κρατουμένων και αποφυλακισμένων στη χώρα μας με την παροχή σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την παρουσίαση οργάνωσαν με ομιλίες στελεχών τους  το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζόμενων "Επάνοδος" που είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το υπουργείο και η εταιρεία πληροφορικής Profile, που είναι και ο ανάδοχος του έργου.

Όπως μεταξύ άλλων είπε ο τεχνικός υπεύθυνος του έργου "Επάνοδος" Γιώργος Χρήστου, «μέσα από το πρόγραμμα οι υπό προς επανένταξη κρατούμενοι λίγο πριν την αποφυλάκισή τους θα ενημερώνονται για όλες τις διαδικασίες και θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα που θα τους είναι χρήσιμα όταν βγουν στην κοινωνία. Παράλληλα θα τους δίνεται η δυνατότητα για το όσο βρίσκονται στην φυλακή αλλά και όταν αποφυλακιστούν να εκπαιδεύονται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών σε διάφορα προγράμματα που θα αυξήσουν τις δεξιότητές τους».

Από την πλευρά της η διευθύντρια της "Επανόδου" κ. Φωτεινή Μηλιώνη είπε «στόχος των προσπαθειών μας είναι να συνδέσομε τη φυλακή με την κοινωνία και να βοηθήσομε τους κρατούμενους στην ευκολότερη επανένταξη τους».

Κεντρικά το σύστημα που υποστηρίζει το πρόγραμμα  θα είναι εγκατεστημένο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ηλεκτρονική πρόσβαση σε αυτό θα έχουν τα γραφεία της "Επανόδου", που θα είναι και ο δέκτης των αιτημάτων των κρατουμένων και όλες οι φυλακές της χώρας ανέφερε ο διευθυντής δημοσίου τομέα της εταιρείας Profile κ. Ανδριανός Δρούγκας επισημαίνοντας ακόμα ότι χρησιμοποιήθηκε ελληνική τεχνολογία που δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.

Η εφαρμογή του προγράμματος χρονικά τοποθετείται από τον Οκτώβριο και όπως είπε ο μηχανολόγος-μηχανικός πληροφορικών συστημάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μανώλης Ζωγραφάκης «με την βοήθεια της τεχνολογίας το υπουργείο Δικαιοσύνης δίνει ευκαιρίες ζωής, σε ανθρώπους που βρέθηκαν μέσα στη φυλακή».

Από την πλευρά του ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργος Νικολόπουλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανέφερε.

«Η επανένταξη των κρατουμένων ξεκινά μέσα από την φυλακή. Επομένως θα έχουν κατά την διάρκεια της κράτησης τους ένα εργαλείο για να μπορούν να προετοιμάζουν με την υποστήριξη και συμπαράσταση του προσωπικού της φυλακής τη ζωή τους μετά την απόλυση τους. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία και μέσα από την φυλακή αλλά και μετά την απόλυση τους να συνεχίζουν την εκπαίδευση τους σε διάφορα αντικείμενα».

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αλλοδαπούς κρατούμενους και για το λόγο αυτό θα είναι σε πρώτη φάση σε τέσσερις γλώσσες με δυνατότητα επέκτασης και σε περισσότερες. Σε πρώτη φάση θα υλοποιηθεί στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αλβανικά και Αραβικά και έπονται τα Γαλλικά τα Ρώσικα και άλλες γλώσσες.

Σχόλια