default-image

Ειρηνοδικείο μπλοκάρε πλειστηριασμό σώζοντας αγρότη

Κρήτη
Ειρηνοδικείο μπλοκάρε πλειστηριασμό σώζοντας αγρότη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δικαστήριο της Ιεράπετρας, με διαταγή του έσωσε όλη την περιουσία δανειολήπτη, καθώς και τη δευτερεύουσα κατοικία του, από "δρομολογημένο" πλειστηριασμό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου με το σκεπτικό όχι της πρώτης κατοικίας, αλλά διότι το ακίνητο (δεύτερη κατοικία) του αποφέρει εισόδημα απαραίτητο για τη διαβίωσή του, αλλά και για να μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του από το ν. 3869/2010 με την εφαρμογή του οποίου μπορεί να πληρώνει μηνιαίες καταβολές.

Πρόκειται για δανειολήπτη αγρότη, 38 ετών άγαμο, χωρίς παιδιά από την Ιεράπετρα που είχε ενταχθεί με την καθοδήγηση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στον ν. 3869/2010 (Νόμο Κατσέλη).

Ο 38χρονος Ιεραπετρίτης αγρότης ήταν χρεωμένος σε τρεις τράπεζες. Η μία από τις πιστώτριες τράπεζες, παρότι το γνώριζε, προχώρησε σε κατάσχεση και πλειστηριασμό ακινήτου.

Είχε χρεωθεί είτε ως οφειλέτης είτε ως εγγυητής από τρεις πιστωτικές τράπεζες και είχε συνολική οφειλή 303.434,72 ευρώ. Ο ίδιος διαθέτει ελάχιστο εισόδημα, έχει μια κατοικία 50 τ.μ., ένα ακίνητο και κάποια αγροτεμάχια, και δηλώνει 400 έως 500 ευρώ μηνιαίως, όμως, επικουρείται στη διαβίωσή του από την μητέρα του.

Λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας βρέθηκε σε δηλωμένη αδυναμία να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, αποφασίζοντας να απευθυνθεί στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ζητώντας την συνδρομή της, για να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Πρότεινε σχέδιο ρύθμισης στις τράπεζες, μέσω του φορέα μεσολάβησης, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από αυτές, με συνέπεια να κατατεθεί με την συνδρομή συνεργαζόμενου με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης δικηγόρου, αίτηση στο Ειρηνοδικείο της Ιεράπετρας, όπως ο Νόμος Κατσέλη ορίζει.

Στο μεταξύ η μία εκ των πιστωτριών τραπεζών, ξεκίνησε καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του πελάτη της, φθάνοντας σε έκδοση κατασχετήριας έκθεσης και ορίζοντας ημερομηνία πλειστηριασμού την 25η Ιουνίου, κατά της ακίνητης περιουσίας του.

Το Δικαστήριο της Ιεράπετρας με την απόφαση του στις 19 Ιουνίου, που θεωρείται ιστορική για όλους τους δανειολήπτες, είπε ένα γενναίο "όχι" στον πλειστηριασμό.

Διατάσσει την αναστολή του πλειστηριασμού που επισπεύδεται από την τρίτη πιστώτρια τράπεζα, με την υπ' αρ. 1069/9-4-2014 κατασχετήρια έκθεση ακίνητης περιουσίας και την με αριθμό 1070/11-4-2014 περίληψη κατασχετήριας έκθεσης πλειστηριασμού ακινήτου και των δύο μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κατατεθείσας αίτησης του δανειολήπτη στο ίδιο δικαστήριο, για την ρύθμιση των οφειλών του και απαλλαγή αυτών όπως ορίζει ο Νόμος Κατσέλη.

Διατάσσει την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων από τις πιστώτριες κατά του αιτούντα σχετικά με όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη.

Απαγορεύει κάθε μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης από τους πιστωτές και από τον αιτούντα.

«Είναι θρίαμβος για τον δανειολήπτη, σώθηκε όλη του η περιουσία. Σταμάτησε ο πλειστηριασμός με απόφαση του Ειρηνοδικείου της Ιεράπετρας. Μπορούμε να βροντοφωνάξουμε ικανοποιημένοι, ότι τη θεωρούμε νίκη των καταναλωτών, τη θεωρούμε νίκη των δανειοληπτών, τη θεωρούμε νίκη των συνεργατών μας δικηγόρων στο Λασίθι, τη θεωρούμε άλλη μια νίκη της Ένωσης, με τη βοήθεια των δικαστών της Κρήτης, που γράφουν ιστορία αυτές τις μέρες με τις αποφάσεις τους στηρίζοντας τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», σχολιάζει αναφερόμενη στην απόφαση η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News