Ειδήσεις

"Τρέχει" το ΥΠΕΚΑ την υπόθεση των κοιτασμάτων της Κρήτης

Τα στάδια που θα ακολουθηθούν τους επομένους μήνες ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για έρευνες πετρελαίου σε Κρήτη και Ιόνιο  έκανε γνωστά σήμερα το ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τον Μάρτιο του 2015 αναμένονται οι προσφορές από πετρελαϊκές εταιρείες για τις έρευνες πετρελαίου στα 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο τουλάχιστον για την αξιολόγηση των προσφορών και στα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να έχουν οριστεί οι ανάδοχοι.

Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες πετρελαίου παρουσιάστηκε σήμερα πως θα εξελιχτεί χρονικά .

Το φθινόπωρο θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν:

Η εκπόνηση της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η δημοσίευση της ΚΥΑ για την κατανομή του περιφερειακού φόρου μεταξύ Περιφερειών και Δήμων.

Η στελέχωση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων) με αποσπάσεις αλλά και νέες προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Τα έσοδα του Δημοσίου εκτός από τη φορολογία (20%) και τον περιφερειακό φόρο (5%) περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος.

Η προκήρυξη θα αποκλείει σύμφωνα με πληροφορίες τις off shore εταιρίες από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, όπως και τη συμμετοχή μιας εταιρίας σε διαφορετικές κοινοπραξίες για την ίδια περιοχή.

Του Αντώνη Νομικού

Σχόλια