Ειδήσεις

Το Μάρτιο οι προσφορές για έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο-Κρήτη

Το Μάρτιο του 2015 αναμένονται οι προσφορές από πετρελαϊκές εταιρείες για τις έρευνες πετρελαίου στις 20 περιοχές ("οικόπεδα") στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο τουλάχιστον για την αξιολόγηση των προσφορών και στα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να έχουν οριστεί οι ανάδοχοι.

Το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες πετρελαίου παρουσίασαν ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σημειώνοντας παράλληλα το ισχυρό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες που προέκυψε από την παρουσίαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Ενδιαφέρον που αποδίδεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφενός στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, με βάση τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν, και αφετέρου στη συνέπεια που έχει επιδείξει ως τώρα το ελληνικό Δημόσιο ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και στην επείγουσα ανάγκη της Ε.Ε. για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών.

Στην παρουσίαση μετείχαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco, BP, ENEL, κ.ά.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠΕΚΑ, το φθινόπωρο θα δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν:

- Η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

-Η δημοσίευση της ΚΥΑ για την κατανομή του περιφερειακού φόρου μεταξύ Περιφερειών και Δήμων.

- Η στελέχωση της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) με αποσπάσεις αλλά και νέες προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Στόχος είναι να "τρέξει" η διαδικασία μέχρι την προκήρυξη από το υπουργείο ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και η αξιολόγηση των προσφορών να γίνει από την ΕΔΕΥ, επικεφαλής της οποίας έχει οριστεί η καθηγήτρια κα Σ. Σταματάκη.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, από τις σεισμικές έρευνες μέχρι τη δημοσιοποίηση του χάρτη των θαλάσσιων "οικοπέδων", δεν υπήρξε οποιασδήποτε μορφής αντίδραση από τις συνορεύουσες χώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ στο εγγύς μέλλον ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν σε έρευνες σε επίμαχα οριακά σημεία συνεκμετάλλευσης οι πετρελαϊκές εταιρείες θα είναι πιο απλό, από de facto διαδικασία σήμερα ελέω των θαλάσσιων οικοπέδων που βγάζει σε διαγωνισμό το ΥΠΕΚΑ, να μετατραπεί σε de jure κατάσταση για την ελληνική ΑΟΖ.

Τα έσοδα του Δημοσίου εκτός από τη φορολογία (20%) και τον περιφερειακό φόρο (5%) περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα που κλιμακώνονται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος. Η προκήρυξη θα αποκλείει σύμφωνα με πληροφορίες τις off shore εταιρείες από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, όπως και τη συμμετοχή μιας εταιρείας σε διαφορετικές κοινοπραξίες για την ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να κυρωθούν από το Β' θερινό τμήμα της Βουλής), για ανακτήσιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών από ένα κοίτασμα, με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Του Γιώργου Σαχίνη

Σχόλια