default-image

"Μαύρος" απολογισμός: Στάχτη 4.000 στρέμματα γης

Κρήτη
"Μαύρος" απολογισμός: Στάχτη 4.000 στρέμματα γης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών βρέθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί ο 47χρονος κτηνοτρόφος που κατηγορείται για την πυρκαγιά που έκανε στάχτη 4.000 στρέμματα στα νότια της Κρήτης. Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό εκ προθέσεως θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ ο ίδιος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αρνούμενος κάθε κατηγορία.

Η επόμενη μέρα

Δεκάδες στρέμματα θερμοκηπίων, σωλήνες άρδευσης πολλών χιλιομέτρων, χιλιάδες ελαιόδεντρα, εκατοντάδες ζώα, γεωργικά μηχανήματα, αλλά και μια εξοχική κατοικία έγιναν στάχτες εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε από το Αντισκάρι και τα Πλατιά Περάματα μέχρι τον οικισμό του Τσίγκουνα και το Γερόκαμπο.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και η αγωνία των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν μεγάλη για το αν και πότε θα αποζημιωθούν από τις βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στις περιουσίες τους. Ευτυχώς όμως που δε θρηνήσαμε θύματα, μιας και η μανία του αέρα ισοδυναμούσε με τη μανία της φωτιάς, που έκαναν... αγώνα ταχύτητας!

«Αναγκαστήκαμε επειδή έτρεχε η φωτιά να την αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο. Απειληθήκαμε όλοι μας αρκετές φορές», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Μανόλης Δαμουλάκης. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, πως ένα τμήμα πεζοπόρο, αποτελούμενο από 8 πυροσβέστες, εγκλωβίστηκε προς στιγμήν κατά την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας σε ρεματιά, σε δύσβατη περιοχή, κοντά στο Γέρο Κάμπο.

Η φωτιά, όπως εξήγησε ο ίδιος, ξεκίνησε από την περιοχή του Αντισκαρίου, κοντά στις ανεμογεννήτριες, ανάμεσα σε καλλιεργήσιμη και χορτολιβαδική έκταση, και κινήθηκε νότια και ανατολικά. Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφού έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, και του δύσβατου της περιοχής, καθώς και της ευφλεκτικότητας της βλάστησης, όπως είπε ο κ. Δαμουλάκης, η φωτιά "έτρεξε" προς Πλατιά Περάματα, Τσίγκουνα και Γερόκαμπο, όπου υπάρχουν, πέραν των καλλιεργήσιμων και άλλων εκτάσεων, θερμοκήπια, εγκαταστάσεις με ζώα και εξοχικά.

Ο απολογισμός

Πάρα πολύ γρήγορα πάντως η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις, παρά την αμεσότατη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Τουλάχιστον 4.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη από τη στιγμή της έναρξής της λίγα λεπτά μετά τις 10:30 το πρωί του Σαββάτου μέχρι και χθες γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, όταν τέθηκε τελικά υπό μερικό έλεγχο. Από τα 4.000 στρέμματα τα 1.500 ήταν δασική έκταση, τα άλλα 1.500 στρέμματα χορτολιβαδική και τα άλλα 1.000 στρέμματα γεωργική έκταση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής. Επίσης, στάχτη έγιναν, σύμφωνα με τη μέχρι χθες καταγραφή, 40 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, 8 γεωργικά μηχανήματα, δύο στύλοι της ΔΕΗ, δύο πίνακες γεώτρησης, ένα τρακτέρ, τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα σωλήνες άρδευσης, 1.500 με 1.800 ελαιόδεντρα, μια πλαστική δεξαμενή, μια αποθήκη θερμοκηπίου και μια εξοχική κατοικία στον Τσίγκουνα.

Πληγές όμως μετρά και το ζωικό κεφάλαιο, όπου μεταξύ άλλων κάηκαν 100 κουνέλια, 50 κότες και 50 αμνοερίφια.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Η μάχη

Εξαρχής δόθηκε η μάχη σώμα με σώμα από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, αλλά και κατοίκους της περιοχής. Συνολικά 65 πυροσβέστες με 23 υδροφόρα οχήματα επιχειρούσαν για την κατάσβεση, ενώ επίσης επιχειρούσαν 6 ομάδες πεζοπόρου αποτελούμενες συνολικά από 35 άτομα, πέρα από τους εθελοντές. Στις δυνάμεις της κατάσβεσης της πυρκαγιάς βρίσκονταν επιπλέον 5 υδροφόρα του Δήμου κι ένα της ΔΕΗ, ενώ αξίζει να τονιστεί πως, ακόμη και μετά που η φωτιά βρισκόταν υπό μερικό έλεγχο, παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις και συγκεκριμένα 22 πυροσβέστες με 8 υδροφόρα. Σημαντικότατο επίσης έργο έκαναν δύο ελικόπτερα που ήρθαν από Ηράκλειο και Χανιά, κάνοντας το Σάββατο συνεχείς ρίψεις νερού. Όπως είπε ο κ. Δαμουλάκης, πλέον υπάρχει κι ένα τρίτο ελικόπτερο διαθέσιμο.

Ο κ. Δαμουλάκης για άλλη μια φορά επισήμανε πως θα πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καθαρίζουν από ξερόχορτα και, ιδίως αν πρόκειται για κτίσματα, περιμετρικά της περιουσίας τους. Ακόμη, έκανε λόγο για συνεργασία των πολιτών με τις Αρχές την ώρα του συμβάντος.

Συλλήψεις στο Αντισκάρι

Κλιμάκια του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής ερευνούν την περιοχή για να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου, μετά από τις συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστικών ανακριτικών υπαλλήλων του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Κρήτης, αναζητήθηκαν προς σύλληψη δυο κάτοικοι του Αντισκαρίου, οι οποίοι θεωρούνται υπαίτιοι εμπρησμού από πρόθεση. Μάλιστα, το ένα άτομο και συγκεκριμένα ένας 47χρονος ήδη συνελήφθη από χθες το πρωί και ανακρινόταν. Την ίδια ώρα, κάτοικοι της περιοχής που γνωρίζουν το συλληφθέντα έκαναν λόγο για βραχυκύκλωμα σε γεώτρηση της περιοχής και όχι για εμπρησμό.

Όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Ηρακλείου, που διενεργεί και την προανάκριση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, «εκδηλώθηκε Σάββατο στις 10:38 το πρωί με πρόθεση πυρκαγιά σε χορτολιβαδική και γεωργική έκταση πλησίον της δημοτικής κοινότητας Αντισκαρίου του δήμου Φαιστού. Από την εν λόγω πυρκαγιά, η οποία αυτή την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη παρά την τεράστια κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων από ολόκληρη την Κρήτη και εναερίων μέσων, έχουν ήδη υποστεί τεράστιες ζημιές χορτολιβαδική και γεωργική έκταση, αρκετά θερμοκήπια και τουλάχιστον μία κατοικία.

Μετά από τις συντονισμένες ενέργειες των πυροσβεστικών ανακριτικών υπαλλήλων του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Κρήτης, αναζητούνται προς σύλληψη στα πλαίσια του αυτοφώρου από το Α.Τ. Μοιρών, ο ημεδαπός Γ.Κ., κάτοικος δημοτικής κοινότητας Αντισκαρίου του δήμου Φαιστού, και ο Γ.Κ., κάτοικος δημοτικής κοινότητας Αντισκαρίου του δήμου Φαιστού, ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς».

Επίσκεψη στα καμένα

Στο μεταξύ, δίπλα στους κατοίκους που υπέστησαν ζημιές βρέθηκε ο Μεσαρίτης βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, που χθες επισκέφτηκε τα «καμένα» χωριά της Μεσαράς και συναντήθηκε με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών.

Από τα Σκούρβουλα στο Αντισκάρι, στα Πλατιά Περάματα και στον Τσίγκουνα βρέθηκε ο κ. Αυγενάκης. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με το νεοεκλεγέντα δήμαρχο Φαιστού Γιώργο Αρμουτάκη, με τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη, κτηνοτρόφους, αγρότες και κατοίκους των περιοχών και συζήτησαν για τις ζημιές και την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον, ενώ σε διαρκή επικοινωνία βρίσκεται και με την απερχόμενη δήμαρχο Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη.

«Στόχος μας είναι η Πολιτεία να βρεθεί δίπλα σε κάθε αγρότη-κτηνοτρόφο που υπέστη ζημιά από τις τελευταίες πυρκαγιές. Η εμπειρία που έχουμε από αντίστοιχες πυρκαγιές τα προηγούμενα δύο χρόνια πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε να μη χαθεί ούτε μέρα για την αποκατάσταση των πληγέντων», τόνισε ο βουλευτής. Παράλληλα υπογράμμισε πως «η αγωνία των κατοίκων είναι μεγάλη, μιας και οι ζημίες είναι πολλές. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Πυροσβεστικό Σώμα, που με άψογο συντονισμό, με γρήγορα αντανακλαστικά και σε συνεργασία με τους κατοίκους των περιοχών κατάφερε να θέσει πολύ γρήγορα υπό έλεγχο τη φωτιά. Τους ευχαριστούμε».

Καμένα θερμοκήπια και ζώα στη Μεσαρά

Αν και ήταν παρόντες, με αποτέλεσμα να έχουν δει την καταστροφή με τα ίδια τους τα μάτια, ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε... Ο λόγος για τους πληγέντες της Μεσαράς, που είδαν θερμοκήπια και ζώα να καίγονται. Οι ίδιοι έχουν ακούσει ότι κάηκαν και τα σπίτια κάτι Γερμανών κοντά στη θάλασσα, ενώ δοξάζουν το θεό που τα δικά τους δεν είχαν την ίδια τύχη... Στο Γέρο Κάμπο τα 6 στέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας που ανήκουν στις αδερφές Ευγενία και Κυριακή Αυγουστάκη έχουν υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά. Κάηκαν φυτά ντομάτας και μελιτζάνας, τα νάιλον, 7 χιλιόμετρα σωλήνες ποτίσματος και πολλά μέτρα σωλήνες αποστράγγισης.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Ερωτοκριτάκης, σύζυγος της κ. Ευγενίας, ακόμα και τα φυτά που σώθηκαν από τη φωτιά τώρα έχουν ρημάξει, αφού, λόγω του ότι κάηκαν οι σωλήνες ποτίσματος, πλέον δεν μπορούν να ποτιστούν, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. «Η παραγωγή από 2,5 στρέμματα ντομάτα και 2 στρέμματα μελιτζάνα καταστράφηκε ολοσχερώς», αναφέρει ο κ. Αυγουστάκης και συνεχίζει: «Εκεί που η κατάσταση ελεγχόταν, ξέφυγε. Η πυροσβεστική δύναμη ήταν μεγάλη, αλλά μεγάλη ήταν και η φωτιά. Νερό δεν είχαμε και φέρναμε από τον Άγιο Κύριλλο, τις Μοίρες και αλλού».

Ερωτηθείς σε σχέση με το εάν υπέστησαν κι άλλοι χωριανοί του ζημιές, απαντά ότι σαν τη δική του, σχεδόν ολοκληρωτική, έχουν πάθει άλλοι 2 με 3, αλλά ότι υπάρχουν και κάποιοι με μικρότερες. Τα σπίτια των Γερμανών που λέγεται ότι κάηκαν στην περιοχή δεν έχει πάει να τα δει, αλλά αυτό που δεν μπορεί να διανοηθεί είναι τι θα γινόταν αν δεν απεγκλωβίζονταν οι 8 πυροσβέστες από τη ρεματιά. Όταν οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν εκεί μέσα, η φωτιά μαινόταν σε 4 με 5 μέτωπα και ο απεγκλωβισμός τους δε έμοιαζε καθόλου εύκολη υπόθεση.

Όλα μαύρα στον Άγιο Ονούφριο

Δεν έχουν από πού να πιαστούν οι πληγέντες στον Άγιο Ονούφριο Μεσαράς. Είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται και τώρα τα βλέπουν όλα μαύρα, όπως είναι και η καμένη γη τους. Μόνο ο κ. Ανδρέας Λαδουκάκης μετρά απώλειες που ανέρχονται σε 2 γουρούνια, 50 κουνέλια, 20 κότες και ένα θερμοκήπιο 2 στρεμμάτων με 300 ως 400 κιβώτια ντομάτες. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Όπως λέει, πολλοί έπαθαν ζημιές, ο αδερφός του, ο πατέρας του, οι γείτονες. Η απογοήτευση στη φωνή του είναι τόσο έντονη, που όταν τον καλούμε να μην απελπίζεται, απαντά: «Πώς να μην απελπιζόμαστε; Ρίξτε μια ματιά στ' αποκαΐδια και πείτε μου: σε τι να ελπίσει πια κανείς;».

Σε αντίθεση με το Γέρο Κάμπο, στον Άγιο Ονούρφιο, ο κ. Λαδουκάκης δε γνωρίζει καμία διαδικασία καταγραφής ζημιών. Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι πρέπει να ξαναστήσει απ' την αρχή όλα αυτά για τα οποία δούλευε μια ζωή και χάθηκαν σε μια στιγμή...

Ιωάννα Βλαχάκη, Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News