Ειδήσεις

Μετρούν πληγές στην Ιεράπετρα από το πέρασμα των ανέμων

Έχοντας περάσει τη χειρότερη χρονιά των είκοσι τελευταίων χρόνων, οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη και οι ελαιοπαραγωγοί της Ιεράπετρας είδαν το τριήμερο 3, 4 και 5 Ιουλίου την ανεμοθύελλα να κατεδαφίζει θερμοκήπια, να εξαφανίζει τα πλαστικά κάλυψης της οροφής και τα πλαϊνά τους, να σκίζει τμήματα τους και να ραβδίζει τις ελιές από τις οποίες φέτος οι παραγωγοί περίμεναν ότι θα έπαιρναν με τη "βεντέμα" που είχαν, το εισόδημα που τους στέρησε πέρυσι η ακαρπία.

Ο κάμπος της Ιεράπετρας, τα Φέρμα, ο Μακρύ Γιαλός, ο Γούδουρας, το Κεντρί, η Βαϊνιά, τα Μπραμιανά, η Γρα Λυγιά, το Στόμιο, η Νέα Ανατολή, το Τρουλί, το Νέο Μύρτος και η νότια Βιάννος μετρούν τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι θυελλώδεις βορράδες, που έφταναν κατά διαστήματα τα 12 μποφόρ.

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή των υπαίθριων καλλιεργειών σε όλες αυτές τις περιοχές και των μικρών μποστανιών που έβαζε ο κάθε κακοπληρωμένος εργαζόμενος οικογενειάρχης για να έχει τα απαραίτητα λαχανικά στο τραπέζι του.

Αιωνόβια δασικά δέντρα λύγισαν στην πόλη της Ιεράπετρας, και έγειραν στη γη, αλμυρίκια έσπασαν στη Μεγάλη Παραλία Αγίου Ιωάννου και στο Δημοτικό Σχολείο Γρα-Λυγιάς, ενώ τα συνεργεία της ΔΕΗ έτρεχαν πανικόβλητα να αποκαταστήσουν τις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες βλάβες που δημιουργούσαν οι θυελλώδεις άνεμοι.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, τα συνεργεία της ΔΕΗ έδιναν τη μάχη για να ηλεκτροδοτήσουν και το τελευταίο σπίτι ακόμα και στο μικρότερο οικισμό, όπου σημειώθηκαν πολύωρες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Του Νίκου Πετάση

Σχόλια