Ειδήσεις

Ανακοινώθηκε η επιστράτευση των απεργών από την κυβέρνηση

Στην πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ προχώρησε η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε παράνομη την κινητοποίησή τους και την απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν την απεργία τους.

Σε ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέρει: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δε συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Νωρίτερα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων από τα ξημερώματα του Σαββάτου και ενώ το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε αργά χθες το βράδυ παράνομη την απεργία τους, κηρύσσοντας παράλληλα και καταχρηστικά κάποια από τα αιτήματα της κινητοποίησης.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενέκρινε τη λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το σαββατοκύριακο «λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών», δηλαδή την εκτύπωση των φύλλων πορείας.

Εντωμεταξύ, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη "μικρή" ΔΕΗ. Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α., ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

Αντιδράσεις

«Η απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις», σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί», προσθέτει το ΚΚΕ.

Χθες το πρωί o υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Mega, ουσιαστικά προανήγγειλε την επιστράτευση των απεργών λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Σχόλια