Ειδήσεις

Μετρούν πληγές από τις πυρκαγιές ενώ οι φλόγες ακόμη καίνε

Ολονύχτιες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων που τα τελευταία 24ωρα τρέχουν από τη μια φωτιά στην άλλη, δίδοντας μάχη με την πύρινη λαίλαπα, αλλά και με τον αέρα. Η φωτιά στους Κισσούς στη Μεσαρά, έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 300 με 400 στρέμματα γης που είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Στην περίπτωση του Χανδρά Σητείας, ο τραγικός απολογισμός φτάνει τα 20 χιλιάδες στρέμματα αποτεφρωμένης γης, εκ των οποίων τα 10 χιλιάδες ήταν ελαιόδεντρα. Πάντως, από τις 9 χθες το βράδυ έπαψαν να υπάρχουν στη φωτιά της Μεσσαράς ενεργά μέτωπα. Οι πυροσβέστες επιχειρούσαν συνεχώς για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, φοβούμενοι πως εξαιτίας του αέρα οι αναζωπυρώσεις θα ήταν αναπόφευκτες.

Τουλάχιστον 7 ώρες πριν ακόμη τεθεί υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη φωτιά στο Χανδρά Σητείας, οι πυροσβέστες είχαν να αντιμετωπίσουν εξίσου μια μεγάλη φωτιά. Αυτήν τη φορά στην περιοχή της Μεσαράς, κοντά στο χωριό Κισσοί.

Η φωτιά ξέσπασε ελάχιστα λεπτά πριν από τις 12 χθες το μεσημέρι και εξαιτίας των δυνατών ανέμων αμέσως πήρε μεγάλες διαστάσεις. Αν και άμεσα έφτασαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, η πύρινη λαίλαπα έκαιγε σε πολλά μέτωπα, κάνοντας στάχτη όχι μόνο χορτολιβαδικές και γεωργικές εκτάσεις, αλλά και θαμνώδεις δασικές εκτάσεις, ενώ απείλησε δύο θερμοκήπια. Καθοριστική ήταν η συμβολή δύο ελικοπτέρων, που έκαναν από το μεσημέρι ρίψεις νερού.

Μάλιστα, το ένα άρχισε να επιχειρεί γύρω στις 2 το μεσημέρι, ενώ περίπου δύο ώρες αργότερα ξεκίνησε και το άλλο, το οποίο είχε αποδεσμευτεί από τη φωτιά στο Χανδρά Σητείας.

Συνολικά 26 πυροσβέστες με 9 οχήματα βρίσκονταν σχεδόν από την πρώτη στιγμή στο φλεγόμενο σημείο, ενώ έσπευσε και ένα πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 8 άτομα, αλλά και Εθελοντές Σαμαρείτες. Στις δυνάμεις που συμμετείχαν για την κατάσβεση προστέθηκαν και 3 με 4 υδροφόρα του Δήμου Φαιστού, ενώ επίσης συνέδραμαν και δεκάδες πολίτες. Μόνο τα τρακτέρ που χρησιμοποίησαν για να βοηθήσουν την κατάσταση ξεπερνούσαν τα δέκα σε αριθμό. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο και ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου Μανόλης Δαμουλάκης, συντονίζοντας το έργο της πυρόσβεσης, που ήταν γι' άλλη μια φορά πραγματικά δύσκολο, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 και 9 μποφόρ δυσχέραιναν την κατάσταση και δημιουργούσαν νέα μέτωπα.

Παρά τις πολύωρες προσπάθειες των συμμετεχόντων, η φωτιά εξαιτίας των ανέμων άπλωσε από τους Κισσούς στη γύρω περιοχή κάτω από το χωριό. Σε κάποιες περιοχές έκανε άλματα, σε κάποιες άλλες άφηνε κενά, επειδή ήταν οργωμένη η γη. Στάχτη πάντως έγιναν ελιές, χορτολιβαδικές εκτάσεις, σχίνοι και αγριοχαρουπιές.

Κρανίου Τόπος ο Χανδράς Σητείας

Αν και η πυρκαγιά στο Χανδρά Σητείας έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, από το χθες το μεσημέρι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής βρίσκεται σε εξέλιξη με την ίδια ένταση, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, με την πρώτη αποτίμηση της πυρκαγιάς να δίνει ως αποτεφρωμένα μέχρι στιγμής 2 χιλιάδες στρέμματα ελαιοδέντρων, αμπελώνων και χορτολιβαδικής έκτασης. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή των περιουσιών τους.  

Πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν απ' όλη την Κρήτη επιχειρούσαν από το απόγευμα της Πέμπτης στην περιοχή, ενώ στο σημείο βρέθηκε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κανελλόπουλος, ο περιφερειάρχης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Ραπανάκης, ο διοικητής της Π.Υ. Λασιθίου κ. Μιχάλης Βασιλάκης και οι επικεφαλής της Π.Υ. στη Σητεία και την Ιεράπετρα.

Η φωτιά έκαιγε μέχρι αργά ελιές, αμπέλια, θάμνους, δάσος, και κυψέλες, ενώ έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αφού οι φλόγες πλησίασαν κοντά στον οικισμό, δίχως να ζητηθεί να εκκενωθεί από τους κατοίκους.

Εμπρησμός;

Πάντως, διπλά οργισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι που μιλούν ανοιχτά για εμπρησμό με σκοπό την εκδίκηση.

Τις προηγούμενες μέρες στην ίδια περιοχή είχαν εκδηλωθεί τρεις παράξενες μικρές πυρκαγιές σε σημεία που δεν ήταν προβλέψιμα, αλλά και αρκετές δολιοφθορές σε υδρόμετρα ελαιοπαραγωγών, που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το πώς και το γιατί κάποιος ή κάποιοι επιχειρούσαν από μέρες, όταν φυσούσαν ισχυροί άνεμοι, να κάψουν την περιοχή, ενώ αποκλείουν την περίπτωση να εμπλέκεται κάποιος κτηνοτρόφος.

«Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης στη θέση "Καπαστός", δίπλα στον "Παντέλη", απ' όπου υδρεύεται ο Χανδράς. Ήταν μια καταπράσινη πανέμορφη περιοχή με ελαιώνες σε ποσοστό 90%. Έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα με ελιές, αμπέλια, κήπους, αρδευτικά δίκτυα και πευκάκια. Η φωτιά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης έφτασε 150 μέτρα από το σπίτι μου, που είναι στην περίμετρο του Χανδρά», μας είπε ο συνταξιούχος αγροφύλακας κ. Παναγιώτης Φουσκοδασκαλάκης, που γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά την περιοχή.

«Τη νύχτα της Πέμπτης φοβηθήκαμε ότι η φωτιά θα έμπαινε στο χωριό, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Το μέτωπο της φωτιάς έφτανε τα 5 χιλιόμετρα. Οι αγρότες που ζούσαν μόνο από το λάδι στο Χανδρά και έχασαν τους ελαιώνες τους, για δεύτερη χρονιά μετά την περυσινή ακαρπία, δε θα έχουν λάδι να βάλουν στη σαλάτα. Και το χειρότερο είναι ότι θα περάσουν περισσότερα από 10 χρόνια για να ξαναφτιάξουν, αν τους βοηθήσει η Πολιτεία, την περιουσία τους που κάηκε χωρίς να έχουν ευθύνη οι ίδιοι», μας είπε ο κ. Γιώργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας.

Απογοητευμένοι οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν και χθες το πρωί τους ανέμους να μην επιτρέπουν στη φωτιά να σβήσει εντελώς, αλλά να αναζωπυρώνεται συνεχώς. Το δε ελικόπτερο με τον ήρωα πιλότο επιχειρούσε και χθες το πρωί, κουβαλώντας θαλασσινό νερό από τη Σητεία, μέσα στο πύρινο μέτωπο για να καθυστερήσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 11:30 χθες το πρωί το ελικόπτερο επιχειρούσε με μεγάλο ρίσκο, έπειτα αναχώρησε για ανεφοδιασμό.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη

Στην περιοχή από το βράδυ της Πέμπτης επιχειρούσαν 35 πυροσβέστες με 23 αυτοκίνητα, πεζοπόρα τμήματα με 32 άντρες, έξι αυτοκίνητα και προσωπικό των ΟΤΑ, δύο τμήματα του Στρατού και εθελοντές από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Σητείας και της Ιεράπετρας.

Χθες, κατά τη 1:30 μ.μ., η πυρκαγιά περιορίστηκε από τους πυροσβέστες στη θέση "Γαϊδουρόσπηλιος", 300 περίπου μέτρα βόρεια από την ιστορική Ετιά, και στο σημείο αυτό έδιναν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να τη θέσουν υπό μερικό έλεγχο, για να μην περάσει νότια του επαρχιακού δρόμου προς την περιοχή των Αρμένων και των Παπαγιαννάδων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Πολιτική Προστασία ζήτησαν από τους πολίτες να προσέχουν, καθώς στο νησί έπνεαν ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, υπενθυμίζοντας ότι για κανένα λόγο δεν πρέπει κάποιος να ανάβει φωτιά στην ύπαιθρο και να πετά το τσιγάρο του έξω από το αυτοκίνητό του.

Σχόλια