default-image

"Κρανίου" τόπος ο Χανδράς Σητείας - Κάηκαν 20.000 στρέμματα

"Κρανίου" τόπος ο Χανδράς Σητείας - Κάηκαν 20.000 στρέμματα

Αν και η πυρκαγιά στο Χανδρά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής βρίσκεται σε εξέλιξη με την ίδια ένταση, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, με την πρώτη αποτίμηση της φωτιάς να δίνει ως αποτεφρωμένες μέχρι στιγμής εκτάσεις 10 χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοδέντρων και 10 χιλιάδων στρεμμάτων χορτολιβαδικής έκτασης.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή των περιουσιών τους, με τη φωτιά ακόμη να κατακαίει ό,τι βρίσκει στο πέρασμά της.

Πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν σπεύσει απ' όλη την Κρήτη επιχειρούν στην περιοχή, ενώ στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειακός διοικητής αλλά και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η φωτιά καίει ελιές, θάμνους και δάσος, ενώ έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αφού οι φλόγες πλησιάζουν συχνά προς τον οικισμό, δίχως μέχρι στιγμής να έχει αποφασιστεί να εκκενωθεί από τους κατοίκους.

Πάντως διπλά οργισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι, που μιλούν ανοιχτά για εμπρησμό με σκοπό την εκδίκηση.

Απογοητευμένοι οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν τους ανέμους να μην επιτρέπουν η φωτιά να σβήσει εντελώς και να αναζωπυρώνεται συνεχώς.

Στην περιοχή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, και σήμερα όμως, επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 23 αυτοκίνητα, 32 άτομα πεζοπόρα τμήματα, έξι αυτοκίνητα και προσωπικό των ΟΤΑ, δύο τμήματα του Στρατού και εθελοντές. Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς από σήμερα το πρωί και ένα ελικόπτερο που ανέμενε να κοπάσουν οι άνεμοι για να ξεκινήσει το έργο του.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά εντωμεταξύ για άλλη μία φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς στο νησί πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, υπενθυμίζοντας ότι για κανένα λόγο δεν πρέπει να ανάβει φωτιά στην ύπαιθρο.

Μπαράζ πυρκαγιών στην Ιεράπετρα

Δύσκολη για την Π.Υ. της Ιεράπετρας αποδείχθηκε η μέρα και αυτό όχι μόνο λόγω της πυρκαγιάς στο Χανδρά που κράτησε επί ποδός δεκάδες άνδρες και κλιμάκια. Η Πυροσβεστική κλήθηκε με διαφορά λεπτών να βρίσκεται σε τρία διαφορετικά σημεία και με τις δυνάμεις να είναι περιορισμένες λόγω των αυξημένων απαιτήσεων στην πυρκαγιά του Χανδρά.

Ενώ λοιπόν η φωτιά στο Χανδρά ήταν σε πλήρη εξέλιξη, μία ακόμη επικίνδυνη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Στόμιο. Η επικινδυνότητα αφορούσε στο γεγονός ότι είχε εκδηλωθεί ανάμεσα σε θερμοκήπια και σπίτια και η πιθανότητα ατυχήματος δεν έμοιαζε με σενάριο μακριά από την πραγματικότητα.

Η φωτιά σε περιοχή με θερμοκήπια αναστάτωσε τους ιδιοκτήτες που έτρεχαν να προλάβουν τα χειρότερα

Δύο πυροσβεστικά οχήματα πρόλαβαν και την έθεσαν υπό έλεγχο, λίγα λεπτά πριν υπάρξει νέα κλήση από το βόρειο τμήμα της Ιεράπετρας στην περιοχή Σταυρός, όπου πρανές δίπλα στο δρόμο είχε πάρει φωτιά, πιθανότατα από το τσιγάρο κάποιου ανεύθυνου. Σε αυτή την περίπτωση η υδροφόρα του Δήμου και οι κάτοικοι έσπευσαν να τη σβήσουν. Τελευταίο περιστατικό για τη νύχτα που πέρασε ήταν η ανάφλεξη στον Κουτσουρά στύλου της ΔΕΗ, που επίσης σβήστηκε μετά από προσπάθεια ανδρών της Πυροσβεστικής και τη βοήθεια κατοίκων.

Νίκος Πετάσης - Μάνος Τσαγκαράκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News