default-image

Εξετάσεις μόνο επί πληρωμή

Κρήτη
Εξετάσεις μόνο επί πληρωμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε επ' αόριστον επίσχεση εργασίας προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχώρησαν από χθες ιδιωτικές κλινικές, ανακοινώνοντας πως δε θα δέχονται εισαγωγές νέων περιστατικών επί πιστώσει, δημιουργώντας έτσι νέο κύκλο ταλαιπωρίας στους ασφαλισμένους που θα κληθούν να πληρώσουν τις εξετάσεις και τα νοσηλεία από την τσέπη τους. Το θετικό της υπόθεσης πάντως είναι πως, όπως ανακοινώθηκε, οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση θα εξυπηρετούνται κανονικά, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, καθώς καλύπτονται από ξεχωριστές συμβάσεις με διαφορετικό κωδικό πληρωμών.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών δεν αποδέχεται τα μέτρα της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (claw back), ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται κανονικά μέχρι την αποθεραπεία τους, ενώ οι κλινικές δε θα δέχονται νέες εισαγωγές επί πιστώσει από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την επί πιστώσει από τον Οργανισμό διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν εξολοκλήρου τις εξετάσεις και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Αβάσιμοι λόγοι»

Ωστόσο από την άλλη, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) χαρακτηρίζει αβάσιμους και προσχηματικούς τους λόγους που επικαλείται η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) για την επίσχεση εργασίας. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα διακόψει τη σύμβαση με όσες κλινικές επιλέξουν να προβούν σε επίσχεση εργασίας προς τον Οργανισμό.

«Η απόφαση αυτή στρέφεται πρωτίστως κατά των ασφαλισμένων του Οργανισμού, οι οποίοι πλήττονται, με αποτέλεσμα να υποστούν επιβάρυνση και ταλαιπωρία για ακόμη μία φορά», αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς οι κλινικές δε δέχονται νέες εισαγωγές επί πιστώσει από τον Οργανισμό, αλλά και την επί πιστώσει διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς. Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007-2011 έχει εξοφληθεί και ότι οι υπόλοιπες αφορούν στην εκκαθάριση που πρέπει να γίνει από τα συγκεκριμένα ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ).

ΕΟΠΥΥ

Έκκληση για διάλογο

Επίσης ο ΕΟΠΥΥ τονίζει πως για τις απαιτήσεις των μελών της ΠΕΙΚ για Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο του 2013, όπως και για το 10% των απαιτήσεων του 2012 που δεν έχουν εξοφληθεί, έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι ότι θα συμψηφιστούν με το rebate και το clawback του 2013, όπως ρητά προβλέπεται από το νόμο 4172/2013, ενώ έχουν ήδη λάβει ατομική και έγγραφη ενημέρωση για το ακριβές ύψος της οφειλής. Το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό που θα προκύψει έπειτα από το συμψηφισμό θα καταβληθεί μετά το τέλος του κλινικού και οικονομικού ελέγχου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Με βάση τα παραπάνω, η επιμονή για επίσχεση εργασίας είναι αντικοινωνική και αντισυμβατική», επισημαίνει ο ΕΟΠΥΥ και απευθύνει έκκληση προς όλους να επανέλθουν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις νέες συμβάσεις, έτσι ώστε «από κοινού να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο και να κατανεμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο - πράγματι - μικρότερος συγκριτικά με το παρελθόν προϋπολογισμός».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News