Ειδήσεις

Πάνω-κάτω οι διακόπτες της ΔΕΗ

Στους απεργιακούς ρυθμούς της ΔΕΗ, αλλά με μικρής κλίμακας και διάρκειας ως τώρα διακοπές ρεύματος, κινείται από χθες και η Κρήτη. Οι τοπικές υπηρεσίες έβαλαν "λουκέτο", με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ για το θέμα της πώλησης της "μικρής ΔΕΗ" να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που τουλάχιστον χθες δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο σε επίπεδο ταλαιπωρίας για πολίτες και επιχειρηματίες. Αντιθέτως, μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε στην ηπειρωτική χώρα, όπου η ενεργειακή κατάσταση έχει κηρυχθεί σε πορτοκαλί συναγερμό, λόγω έλλειψης ισχύος 5,2 γιγαβάτ από τις 13 κλειστές μονάδες παραγωγής ανά τη χώρα.  

Οι εργαζόμενοι και εδώ στην Κρήτη, όπως και πανελλαδικά, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο προκλητικό - όπως επισημαίνουν - ξεπούλημα του 30% της ΔΕΗ. Ωστόσο, έχουν το βλέμμα στραμμένο και στο δικαστικό μέτωπο, καθώς στη 1 το μεσημέρι αναμένεται η δικαστική απόφαση επί της αγωγής που έχει καταθέσει η διοίκηση της ΔΕΗ με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση.

Το ενδιαφέρον στρέφεται την ίδια στιγμή και στις πολιτικές εξελίξεις, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να δηλώνει ανυποχώρητη, κάνοντας λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση, και την αξιωματική αντιπολίτευση να εντείνει τις διεργασίες και ζυμώσεις με σκοπό τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ".

Στο τοπικό απεργιακό μέτωπο, οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στην Κρήτη βρέθηκαν από πολύ νωρίς το πρωί στα... κάγκελα, προκειμένου να αποτρέψουν, όπως σημειώνουν, το ξεπούλημα της Επιχείρησης σε ιδιώτες.

Από τα ξημερώματα μπήκε λουκέτο επ' αόριστον στις υπηρεσίες της ΔΕΗ, ενώ και οι μονάδες παραγωγής λειτουργούν οριακά με προσωπικό ασφαλείας. Νωρίς το πρωί, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά και από άλλους κλάδους απέκλεισαν τις υπηρεσίες της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι, βάζοντας "στοπ" στις συναλλαγές.

Στην κινητοποίηση έδωσαν το "παρών" και αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ, των αιγιαλών, του εθνικού μας πλούτου και της δημόσιας περιουσίας. Καλούμε όλους τους πολίτες, φορείς, κινήματα και συλλογικότητες να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, να δώσουμε τον αγώνα για να αποτραπεί αυτό το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, των κοινωνικών αναγκών, να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους και να βάλουμε τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξαθλίωσης της κοινωνίας, αποδόμησης του κράτους και των κοινωνικών αγαθών».  

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ούτε την εκποίηση του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, ούτε τη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ", η οποία είναι η "καλή ΔΕΗ". Δεσμευόμαστε ότι ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσια ιδιοκτησία ως ενιαίας Επιχείρησης του ελληνικού λαού».

Περιορισμένες οι διακοπές ρεύματος

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης η συμμετοχή των εργαζομένων, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Τεχνικών ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος κινήθηκε σε υψηλά, μαζικά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τις αναγκαστικές περικοπές της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν σε μεγάλη κλίμακα χθες, αφού από το σύστημα της Κρήτης "κόπηκαν" λόγω της απεργίας γύρω στα 20 μεγαβάτ μόνο. "Ψαλίδι" περιορισμένο σκόπιμα, ώστε να μην προκληθεί μεγάλη ταλαιπωρία, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας για το τουρισμό. Έτσι, οι διακοπές ρεύματος δεν ήταν μεγάλες σε διάρκεια και αριθμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, ανάλογο θα είναι κατά μεγάλη πιθανότητα το σκηνικό των διακοπών και σήμερα. Αν και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να γνωρίζουν, όπως διευκρίνισε, αφού το πρόγραμμα των εκ περιτροπής διακοπών γίνεται από το διαχειριστή του συστήματος, δηλαδή το ΔΕΔΔΗΕ. Σε κάθε περίπτωση, και σήμερα δε θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλης χρονικής διάρκειας διακοπές ρεύματος. Η μέση διάρκεια, σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, εκτιμάται στη μισή ώρα με σαράντα λεπτά για τους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων. Και λίγο παραπάνω, στα 45 λεπτά με μια ώρα, στο νομό Ηρακλείου.

Ενημέρωση πάντως για το πού θα κοπεί το ρεύμα στην Κρήτη, όπως και σε όλη τη χώρα, παρέχεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ, όπου αναρτάται ενδεικτικός πίνακας διακοπών ρεύματος ανά περιοχή για τις πρωινές-μεσημεριανές ώρες, αλλά και για τις απογευματινές-βραδινές.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ στην Κρήτη εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Βεβαίως, αυτό θα κριθεί και από τις κεντρικές εξελίξεις, διότι η απειλή της επιστράτευσης "κρέμεται" πάνω από τους εργαζόμενους. Τα φύλλα επιστράτευσης είναι ήδη έτοιμα. Και πλέον αναμένεται η δικαστική ετυμηγορία στην αγωγή που έχει καταθέσει η διοίκηση της ΔΕΗ για την ακύρωση της απεργίας. Η δικαστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών στη 1 σήμερα το μεσημέρι.

Στο πλευρό των εργαζομένων

Ήδη πάντως έχουν αρχίσει και εκδίδονται ανακοινώσεις στήριξης προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ από τοπικούς φορείς. Τη στήριξή της στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), η οποία εκφράζει την αντίθεσή της στην προωθούμενη κατάτμηση και πώληση της ΔΕΗ μέσω της διαδικασίας της "μικρής ΔΕΗ".


«Η παροχή ρεύματος στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει τέτοια παιχνίδια στις πλάτες του λαού με την περιουσία του λαού.

Καλούμε πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να πάρουν θέση και να συμπαρασταθούν στον αγώνα αποτροπής του ξεπουλήματος της χώρας μας», αναφέρει η ΟΕΒΕΝΗ...

«Η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη "μικρή ΔΕΗ", το οποίο είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε πολύ πριν τα μνημόνια και υπηρετεί τη στρατηγική της Ε.Ε. για την πλήρη απελευθέρωση-ιδιωτικοποίηση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Από τη μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τις επιπτώσεις τις βιώνουν τα λαϊκά στρώματα με τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πάνω από 350.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ήδη έχουν προγραμματιστεί αυξήσεις για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά (καταναλώσεις μέχρι 800 kwh) από 1ης Ιουλίου. Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ», αναφέρει σε δική του ανακοίνωση το Σωματείο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου.

Η επιστολή του Μητροπολίτη

Αντιδράσεις και καταγγελτικές ανακοινώσεις κατά του σχεδιασμού της κυβέρνησης υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Ξεχωρίζει όμως η επιστολή του Μητροπολίτη Σεβρίων και Κοζάνης Παύλου προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Κύριε πρωθυπουργέ, ως κεραυνός ηκούσθη εις την Επαρχίαν μας η είδησις περί πωλήσεως τμήματος της Δημοσίας Επιχειρήσεως Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ). Αγωνία και πόνος επικρατεί εις τον λαόν, ο οποίος, προερχόμενος επί το πλείστον από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης και αλλαχού, εγκαταστάθη εις όλους τους χώρους, όπου αναπτύχθησαν οι μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, με αποτέλεσμα και πάλι να ξεριζωθή μεταφερόμενος σε άλλους χώρους χάνοντας και την γην, την οποίαν καλλιεργούσε.

Βεβαίως, υπήρχαν και θετικά δι' αυτούς, αφού πλείστοι εργαζόντουσαν εις τας εν λόγω μονάδας, μέτρον το οποίον, συν τη παρόδω του χρόνου, εγκατελείπετο με τα γνωστά του παρελθόντος, ήτοι απεργίες, καταλείψεις και λοιπά.

Και ερχόμεθα εις το σήμερον, εις την επιχειρούμενην εκ μέρους της Κυβερνήσεώς Σας ιδιωτικοποίησιν τμήματος της ΔΕΗ: Ανάστατος και πάλι ο λαός. Και διερωτάται: Πάλι περιπέτειες θα έχομεν; Τι ξημερώνει διά την περιοχήν μας; Και έχει δίκαιο, λόγω και της ρευστότητος που επικρατεί εις την πατρίδα μας», αναφέρει στην αγωνιώδη επιστολή του ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΚΗ

Ενημερώνουν τους πολίτες

Εν αναμονή δικαστικών εξελίξεων, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στην Κρήτη εμμένουν δυναμικά στον απεργιακό αγώνα και καλούν μάλιστα σε συστράτευση τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία. Στην κατεύθυνση ακριβώς αυτή, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απευθύνουν κάλεσμα στους φορείς και στους πολίτες του Ηρακλείου να παρευρεθούν στη σημερινή ενημέρωση που θα κάνουν, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται: «Η ΔΕΗ Α.Ε. δημιουργήθηκε από το υστέρημα των Ελλήνων καταναλωτών και τις εισφορές των εργαζομένων, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, στέκεται δίπλα στους καταναλωτές και δεν είναι δυνατό να χαριστεί στους ιδιώτες.

Η προσπάθεια για απελευθέρωση της ενέργειας που έχει ξεκινήσει από το 1999 έχει αποφέρει δραματική αύξηση των τιμολογίων. Η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αυξήσεις των τιμολογίων και επιβάρυνση των καταναλωτών. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι υπόθεση όλων μας. Καλούμε αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή 4/7/2014 και ώρα 19:00 όλους τους φορείς και τους πολίτες του νομού Ηρακλείου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου θα γίνει ενημέρωση από τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Καλούμε όλους να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις μας για να αποτρέψουμε την πώληση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού»...  

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

"Λουκέτο" σε 13 μονάδες παραγωγής

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της απεργίας, στην υπόλοιπη χώρα υπήρξαν πιο εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε σχέση με την Κρήτη, όχι όμως τις μεσημεριανές αλλά τις βραδινές ώρες αιχμής, καθώς μετά την απόφαση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από τα μεσάνυχτα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για την πώληση της "μικρής ΔΕΗ", χθες είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές μονάδες - λιγνιτικές και φυσικού αερίου - συνολικής ισχύος περίπου 2.700 MW.

Λόγω της απεργίας, ο διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας κήρυξε πορτοκαλί συναγερμό, θέτοντας επίσης το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενος «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5,2 GW και αβεβαιότητα για τη διαθεσιμότητα μονάδων παραγωγής».

Σημειώνεται ότι ο πορτοκαλί συναγερμός είναι το πρώτο στάδιο που ενεργοποιείται σε περίπτωση που η πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος είναι αυξημένη ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν από τις κανονικές τιμές.

Ακολουθεί ο κόκκινος συναγερμός όταν πιθανολογείται άμεση αδυναμία κάλυψης του φορτίου και ο μπλε σε περίπτωση μερικής ή γενικής διακοπής λειτουργίας του συστήματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή του προέδρου του Διαχειριστή κ. Γ. Γιαρέντη προς τη ΔΕΗ επισημαίνεται ότι, για να αποφευχθούν προβλήματα ευστάθειας, θα πρέπει να εξασφαλιστεί παραγωγικό δυναμικό ύψους 3.230 μεγαβάτ κατανεμημένο ως εξής ανά γεωγραφική περιοχή:

Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη): Θερμική ισχύς: 1.300 MW. Υδροηλεκτρική ισχύς:550 MW.

Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος): Θερμική ισχύς:600 MW, εκ των οποίων 255 MW στην Πελοπόννησο. Υδροηλεκτρική ισχύς: 100 MW, εκ των οποίων 60 MW στην Πελοπόννησο.

Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία): Υδροηλεκτρική ισχύς: 750 MW.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το ότι δεν τέθηκε, τελικά, σε εφαρμογή το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος που είχε ανακοινωθεί για το μεσημέρι της χθεσινής ημέρας (διάρκειας μίας ώρας ανά περιοχή), καθώς οι καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη ζήτηση ρεύματος.

Το πρόγραμμα περικοπών είχε ανακοινωθεί από το διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Ελλάδα και Πελοπόννησο. Οι διακοπές θα γίνονταν από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Οι "δύσκολες", πάντως, ώρες για το σύστημα, όταν και η ζήτηση σε ρεύμα πιάνει ζενίθ, είναι συγκεκριμένες και γι' αυτό καλούνται οι καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

"Ζυμώσεις" για δημοψήφισμα

Σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της "μικρής ΔΕΗ" έχει πυροδοτήσει μετωπική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, έντονες είναι οι ζυμώσεις για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τη δημιουργία μετώπου που θα συμφωνούσε σε δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, οι οποίες διεξάγονται σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ είχε στις 11 το πρωί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, και όπως είπε «συμφωνούμε με την απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνυπογράψουμε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ξεπούλημα της ΔΕΗ». Παράλληλα, είπε στον κ. Τσίπρα ότι «η "μικρή ΔΕΗ" αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας, που πρέπει να σταματήσει τώρα». Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του "Άρματος Πολιτών" Γιάννη Δημαρά και με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκο Νικολόπουλο και συμφώνησαν για την τακτική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το θέμα της "μικρής ΔΕΗ".

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜ.ΑΡ. θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την Κ.Ο. του κόμματος την προσεχή Δευτέρα.

«Όχι» από το ΚΚΕ

Από την πλευρά του το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τη "μικρή ΔΕΗ", όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημ. Κουτσούμπας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε: «Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος, όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη "μικρή ΔΕΗ"». Εντωμεταξύ, για μια θετική, σημαντική μεταρρύθμιση έκανε λόγο, παρουσιάζοντας τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη "μικρή ΔΕΗ" στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και θα συνεχιστούν πολιτικές όπως το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι το τελικό κείμενο για τη "μικρή ΔΕΗ" θα προκύψει μέσα από το διάλογο και τις προτάσεις που θα κατατεθούν, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση την οποία θα κάνει η ίδια η ΔΕΗ δε θα πάνε στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στη ΔΕΗ.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών εξετάσεων, που σε γενικές γραμμές επαλήθευσαν τις προβλέψεις: Συγκρατημένη άνοδο των βάσεων στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο (θετικές επιστήμες), το τρίτο (επιστήμες υγείας) και το τέταρτο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες) και οριακές αυξομειώσεις στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες, νομικές).

Αυτή είναι η εικόνα των στοιχείων από τις βαθμολογίες των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση φέτος στα παιδαγωγικά τμήματα. Αντιθέτως, στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο (οικονομία και διοίκηση) το εντυπωσιακό νούμερο των 20,6% λιγότερων υποψηφίων σε σχέση με την περυσινή εξεταστική διαδικασία οδηγεί τις βάσεις στο πεδίο αυτό σε πτώση και μάλιστα σε "γκρέμισμα" στις χαμηλές σχολές του.

Πάντως, στην κίνηση των βάσεων φέτος, αναμένονται και "εκπλήξεις", καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει διαθέσει το επιπλέον 20% των θέσεων των ειδικών κατηγοριών στη γενική σειρά όλων των υποψηφίων. Με τη διεύρυνση δε του θεσμού των μετεγγραφών, αναμένεται ότι περίπου 20.000 άτομα θα διεκδικήσουν τη μετεγγραφή τους σε άλλο τμήμα από εκείνο στο οποίο αρχικά εισήχθησαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναπάντεχες "κινήσεις" των βάσεων εισαγωγής στο εσωτερικό τους.

Η άνοδος των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι οριακή στα υψηλόβαθμα τμήματα της χώρας (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές) και γενικώς στα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ θα είναι περισσότερο εμφανής στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Καθώς φέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες, αναμένεται να "ανεβούν" τα τμήματα που βρίσκονται στην περιφέρεια και έχουν ομοειδή τμήματα σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ των αστικών κέντρων (π.χ. το Μαθηματικό Τμήμα Σάμου, το Τμήμα Φιλοσοφίας της Καλαμάτας ή το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Μυτιλήνης).

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μεγάλα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση καταγράφονται στη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 (69,46%), στην Ιστορία γενικής παιδείας (60,63%), στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 (60,33%), στην Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης (49,76%), στην Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης (49,76%) και στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης (41,65%). Σε όλα αυτά τα μαθήματα ωστόσο, τα ποσοστά αυτά ήταν μεγαλύτερα κατά την περυσινή χρονιά, πράγμα που αποδεικνύει ότι φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια