Ειδήσεις

Μετά τις Αζόρες η Ιεράπετρα σε βραβευμένες παραλίες

Έχουν περάσει κοντά δύο χρόνια από την ημέρα που οι παραλίες της Ιεράπετρας βραβεύτηκαν με το πανευρωπαϊκό βραβείο της EUCC. Στην βαθμολογία η Ιεράπετρα κατετάγη δεύτερη μετά τις Αζόρες. Ήταν μια σημαντική διάκριση για τις φυσικές ομορφιές της νοτιοανατολικής Κρήτης, που κατακτήθηκε χωρίς να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια.

«Τότε καταφέραμε και οργανώσαμε την εκδήλωση απονομής των πανευρωπαϊκών χάλκινων βραβείων για 13 περιοχές στην Ελλάδα. Μεταξύ 50 περιοχών από την παράκτια ζώνη της Ευρώπης βαθμολογηθήκαμε και πήραμε τελικά τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία. Η αξιολόγηση περιλάμβανε 4 ενότητες:

Τη Φύση, το Περιβάλλον, την Ταυτότητα του κάθε τόπου και την Κοινωνικοοικονομική κατάσταση μιας περιοχής. Έπρεπε λοιπόν να περιγράψουμε στις παρακάτω ενότητες την παρούσα κατάσταση στη περιοχή μας και τι διατίθεται να κάνει ο Δήμος για τα επόμενα 2 χρόνια στα θέματα που τον ενδιέφεραν. Δουλέψαμε τότε αρκετοί άνθρωποι και συλλογικά διάφορες υπηρεσίες του Δήμου, όπως το Λιμενικό, η Αστυνομία, οι επιτροπές του Δήμου, προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας», μας λέει ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Σωμαράκης, που είναι μέλος της επιτροπής.

«Το διάστημα των 2 ημερών που διήρκεσε η εκδήλωση της βράβευσης είχαμε προσκαλέσει, από όλους τους βραβευμένους Δήμους της χώρας, 2 άτομα από κάθε πόλη. Είχαμε επισκέπτες από Ρέθυμνο, Ρόδο, Βόλο, Ζάκυνθο, Χίο, Σαμοθράκη, Αλόννησο, συνολικά εκπροσώπους από 12 πόλεις. Το ενδιαφέρον ήταν πανελλαδικό και τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν αρκετές φορές στο θέμα.

Επιπλέον, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό της EUCC που εδρεύει στην Ολλανδία έδωσε δυνατότητες στο τοπικό ΤΕΙ και στους καθηγητές του να γίνουν μόνιμοι συνεργάτες του οργανισμού μαζί με άλλους ιδιώτες, κυρίως στελέχη ξενοδοχειακών μονάδων στην πόλη μας. Θα αναφερθώ και πάλι στη συμβολή του ΤΕΙ Ιεράπετρας, που συμμετείχε στην εκδήλωση, κυρίως στην απογευματινή ζώνη. Εκεί αναλύθηκε το θέμα "Το μέλλον των βραβευμένων παραλιών της EUCC". Καθηγητές από το ΤΕΙ, δικά μας παιδιά, ανέλυσαν διάφορα επιμέρους θέματα, όπως τουρισμός και περιβάλλον, η συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διαφήμιση, ο τουρισμός στην Ιεράπετρα και οι υποδομές που πρέπει να γίνουν. Ο κύριος Salman, διευθυντής του Οργανισμού, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, έμεινε έκπληκτος από την τεχνογνωσία και γενικά τη γνώση που διέθεταν οι ομιλητές», θυμάται ο Γιώργος Σωμαράκης, καλώντας τη σημερινή και την επόμενη δημοτική Αρχή να συνεχίσει την προσπάθεια και να διεκδικήσει να μείνει για πολλά χρόνια μεταξύ των παράκτιων περιοχών με τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι ένας Δήμος που υπόσχεται πολλά στον τουρισμό. Είναι μια ακόρεστη περιοχή τουριστικά και μπορεί να διαμορφωθεί όπως θέλουμε. Σήμερα που διαθέτουμε την τεχνογνωσία για τον τουρισμό, κυρίως τον τουρισμό, θέλουμε για την περιοχή μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε, ένα προϊόν ανταγωνιστικό για τα επόμενα 50 χρόνια.

Αρνητικό είναι το γεγονός ότι η πόλη της Ιεράπετρας δεν έχει επαρκείς συγκοινωνιακές υποδομές και απέχει από τους μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους της Κρήτης, αεροδρόμια, λιμάνια.

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο για το Δήμο της Ιεράπετρας θα είναι το αεροδρόμιο Καστελίου, που απέχει 45 χλμ. Η σύνδεση της Ιεράπετρας με το Ηράκλειο μέσω Βιάννου, Αρκαλοχωρίου και Καστελίου θα διευκολύνει τόσο τον τουρισμό όσο και τον πρωτογενή τομέα, αφού οι μεταφορές θα διευκολυνθούν αρκετά», προσθέτει ο Γιώργος Σωμαράκης.

Του Νίκου Πετάση

Σχόλια