Ειδήσεις

Ξεκίνησε η υδρόλυση (;) - Στη Βουλή οι αποκαλύψεις μας

Στη Βουλή φέρνει το θέμα με τις αποκαλύψεις του Ράδιο 9,84, του portal www.neakriti.gr και της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με το θέμα της εξουδετέρωσης των χημικών στη Μεσόγειο και των διαφορετικών απαντήσεων που δίνει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, καθώς μέσα από αυτές προς σε εμάς προκύπτει ανακολουθία, έναντι των διαβεβαιώσεων που παρείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κούρκουλας στη Βουλή πρόσφατα, με βάση την ενημέρωση που είχε το ίδιο το ΥΠΕΞ από τον εν λόγω Οργανισμό.

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

«Δεν αποκλείει ατύχημα κατά την υδρόλυση των χημικών σε απαντήσεις του ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Στις 21 Φεβρουαρίου του 2014, ενάμιση μήνα μετά τη διαρροή της πληροφορίας για την εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας, για πρώτη φορά εν πλω με υδρόλυση στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" συνέταξε επιστολή διατυπώνοντας 14 ερωτήματα προς τον Οργανισμό Απαγόρευσης των χημικών, αναφορικά με το όλο εγχείρημα και τις επικίνδυνες διαστάσεις του. Στην επιστολή που συνέταξε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης απάντησε ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών διά του εκπροσώπου Τύπου κ. Λούαν, με 4 μήνες καθυστέρηση.

Ο OPCW εκτιμά ότι η σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας επί του "Cape Ray" θα υπακούει στις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν τεθεί από τη Σύμβαση και οι οποίες έχουν κατ' επανάληψη ακολουθηθεί από τις ΗΠΑ σε όλες τους τις επιχειρήσεις καταστροφής.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων αναφέρει σε απάντησή του, όμως, ότι "δεν είναι ασύνηθες να έχουμε τέτοια μικρά επεισόδια διαρροής χημικών σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις, αλλά επί του "Cape Ray" έχουν εγκατασταθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας ώστε να καταστεί πρακτικά αδύνατο να διαφύγουν χημικά ή ακόμη και μολυσμένος αέρας. Αυτό διαπιστώθηκε από τον OPCW πριν ακόμη το "Cape Ray" αναχωρήσει για τη Μεσόγειο". Παρά τις διαβεβαιώσεις για επιπλέον μέτρα ασφαλείας, για πρώτη φορά επίσημα και Οργανισμός παραδέχεται ότι "δεν είναι ασύνηθες να έχουμε μικρά επεισόδια διαρροής...".

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου στις 21 Φεβρουαρίου 2014, ανέφερε με επικριτικό ύφος ότι "δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο...", "έχουμε φθάσει στο σημείο να είμαστε καχύποπτοι για τον ΟΗΕ με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων...", ενώ συνέχισε λέγοντας "έχω εμπιστοσύνη στον Οργανισμό για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων". Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων διατυπώνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι ασύνηθες να έχουμε μικρά επεισόδια διαρροής.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται μάλιστα ότι, "όπως ήδη έχει ανακοινωθεί σε προηγούμενες περιπτώσεις, ο OPCW, όπως και ο ΟΗΕ, δεν έχει κανενός είδους ευθύνη στην περίπτωση χημικού ατυχήματος". Ειδικότερα όσον αφορά στην εξουδετέρωση επί του "Cape Ray", το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναλαμβάνει κάθε ευθύνη που θα προκύψει σε περίπτωση ατυχήματος. Όπως έχουμε παρατηρήσει και προηγουμένως, πρόκειται για μία πολυμερή επιχείρηση, στην οποία ο πρωταρχικός ρόλος του OPCW περιορίζεται στην επαλήθευση της ολοκληρωτικής καταστροφής των χημικών της Συρίας, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση χημικού ατυχήματος τα σκάφη θα αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Αυτό γίνεται επίσης κατανοητό από την επιστολή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται: "Από τη στιγμή που θα βρεθούν (ΣτΜ. προφανώς τα χημικά) επί των θαλάσσιων σκαφών, τα σχετικά κράτη-μέλη θα αναλάβουν το καθένα τις ευθύνες που του αναλογούν, βάσει του πολυεθνούς νομικού πλαισίου που έχει εκπονηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην απόφαση 2118 (2013) και από τις αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου του OPCW". Ουσιαστικά δηλαδή ο OPCW δηλώνει ότι δε φέρει καμία ευθύνη, ευθύνη έχει το αμερικανικό πλοίο, δηλαδή οι ΗΠΑ. Με το εγχείρημα σε διεθνή ύδατα και με τις ΗΠΑ να μην αποδέχονται όλες τις συμβάσεις διαχρονικά, αλλά όποιες τις εξυπηρετούν.

Όσον αφορά στο ερώτημα εάν "έχουν ενημερωθεί οι χώρες της Μεσογείου συνολικά για το σχέδιο και έχουν κληθεί να λάβουν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση ατυχήματος και ποια είναι αυτά. Θα μπορούν παρατηρητές των χωρών αυτών να βρεθούν επί του αμερικανικού πλοίου;", ο OPCW αναφέρει: "Όλες οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου (με την εξαίρεση της Αιγύπτου, που δεν είναι μέλος του OPCW) ενημερώνονται σε τακτική βάση για όλα τα σχέδια και τις εξελίξεις από την έναρξη της αποστολής στη Συρία το Σεπτέμβριο του 2013. Πραγματικά, για να κρατηθούν ενήμερα όλα τα μέλη, το Εκτελεστικό Συμβούλιο ζήτησε και λαμβάνει εβδομαδιαίες καταστάσεις προόδου από την Τεχνική Γραμματεία του OPCW πάνω στις δραστηριότητες και τα σχέδια της αποστολής. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί 18 ειδικές συναντήσεις του Συμβουλίου, που ήταν απολύτως επικεντρωμένες στη Συρία. Και όλες οι μεσογειακές χώρες θα έχουν τους "δικούς τους παρατηρητές" επί του "Cape Ray" - μία ομάδα επιθεωρητών του OPCW, που είναι υπεύθυνοι απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη ως προς τις δραστηριότητες επαλήθευσής τους. Κατά τη διάρκεια των εργασιών επί του "Cape Ray" η ομάδα θα αναφέρει τακτικά τις δραστηριότητές του στο γενικό διευθυντή και διαμέσου αυτού στο Εκτελεστικό Συμβούλιο".

Δηλαδή όλες οι χώρες θα ενημερώνονται από τον Οργανισμό που θα ενημερώνεται από τις ΗΠΑ σε ό,τι αυτές κρίνουν για πάνω στο πλοίο ή οι επιθεωρητές του Οργανισμού, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ το αποφάσισαν και αυτές θα το εκτελέσουν, θα μπορούν να παρεμβαίνουν καθοριστικά ακόμη και πάνω στο πλοίο.

Όσον αφορά δε, στο θέμα παρατηρητή Έλληνα ο Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων αναφέρει αορίστως ότι "οι μεσογειακές χώρες θα έχουν τους "δικούς τους παρατηρητές" επί του "Cape Ray" - μία ομάδα επιθεωρητών του OPCW, που είναι υπεύθυνοι απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη ως προς τις δραστηριότητες επαλήθευσής τους". Το Φεβρουάριο του 2014, ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε ερώτησή μου για το θέμα, ανέφερε ότι "κάνουμε ενέργειες για να υπάρχει Έλληνας παρατηρητής στο πλοίο" και εξέφραζε τη βεβαιότητά του ότι "και να μην είναι Έλληνες, όταν θα είναι παρατηρητές επιθεωρητές του Οργανισμού για την Καταστροφή των Χημικών Όπλων από τη Δανία και τη Νορβηγία, έχω εμπιστοσύνη".

Ουσιαστικά, οι επίσημες απαντήσεις του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών προς την εφημερίδα αποδεικνύουν ότι επί της ουσίας ο Οργανισμός έχει "παραδοθεί" πλήρως στις επιλογές των ΗΠΑ για το θέμα. Δεν υπάρχει καμία αναφορά τεχνικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών για την υδρόλυση εν πλω, αλλά ο Οργανισμός αρκείται στο ότι το πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού θα σεβαστεί τις βασικές αρχές του Οργανισμού στην εξουδετέρωση χημικών. Ακόμη, ο Οργανισμός παραδέχεται επίσημα ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν και ότι όλες οι χώρες-μέλη του Οργανισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, βοηθούν, χρηματοδοτούν και ενημερώνονται για το όλο εγχείρημα, στο βαθμό της ενημέρωσης που οι ΗΠΑ κάνουν στον Οργανισμό. Ο Οργανισμός για πρώτη φορά δεν αποκλείει ατύχημα ή διαρροή, επικαλείται όμως την πρότερη διαχρονικά επιτυχία ανάλογων εγχειρημάτων και των ΗΠΑ και του Οργανισμού, αποσιωπά όμως ότι αυτά δεν έγιναν ποτέ εν πλω. Η επίκληση των διεθνών συνθηκών του Οργανισμού που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ κατά την εξουδετέρωση δεν αρκούν, αφού την ευθύνη του εγχειρήματος θα έχουν αποκλειστικά οι Αμερικανοί πάνω σε πολεμικό πλοίο και σε εγχείρημα αμιγώς χαρακτηρισμένο ως στρατιωτικό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1. Ποια η θέση του υπουργείου στα εν λόγω, μετά τις απαντήσεις του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων;

2. Ποια είναι η ενημέρωση που έχει η ελληνική πλευρά;

3. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την παρουσία Έλληνα παρατηρητή στο "Cape Ray" και τι εξέλιξη έχουν;      

Ο ερωτών βουλευτής, Λευτέρης Κ. Αυγενάκης,

βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου».  

Σύγχυση για την έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών

Σύγχυση, εντωμεταξύ, επικρατεί τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών της Συρίας εν πλω, πάνω στο πλοίο MV Cape Ray, στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νότια της Κρήτης.

Την ώρα που το Αμερικανικό Πεντάγωνο απλά ανακοινώνει την αποχώρηση του πλοίου από το λιμάνι του Gioia Tauro προς τη Μεσόγειο, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, μέσω του λογαριασμού της στο twitter, ενημερώνει ότι η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας έχει ξεκινήσει.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η γερμανική φρεγάτα "Άουγκσμπουργκ" παρέχει ναυτική προστασία στο αμερικανικό πλοίο.

:

Στο μεταξύ, σκληρή επιστολή, μεταφρασμένη στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, προς τον Οργανισμό για τα χημικά, την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ολλανδία, το Προξενικό Γραφείο Ελλάδας στη Χάγη, τον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της χώρας, έστειλαν οι φορείς της Κρήτης για τα χημικά και με αίτημα την αναστολή της απόφασής τους για την εξουδετέρωσή τους στη Μεσόγειο.

«Έχουμε την πεποίθηση», αναφέρουν μεταξύ άλλων, «ότι προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να υπερασπίζονται οι πολίτες τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν υπάρξουν θύματα, για αυτό και θα καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Δ. Πετράκης: «Ετοιμάζουμε επιστολές σε Ομπάμα και Πούτιν»

Σύμφωνα με το μέλος του Συντονιστικού, γιατρό Δημήτρη Πετράκη, και τα όσα είπε στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, επιστολές ανάλογου περιεχομένου φεύγουν άμεσα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Πετράκης ανέλυσε μάλιστα ένα προς ένα τα σημεία της επιστολής των φορέων προς το γενικό διευθυντή του Οργανισμού καθώς και την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου.

Β. Πισσίας: «Κρατάμε το λόγο μας - Συνεχίζουμε τον αγώνα»

«Θα είμαστε εντάξει απέναντι στις υποσχέσεις μας, θα επιχειρήσουμε τώρα και στη θάλασσα, δεν μπορεί να τους περάσει σήμερα ασυζητητί γιατί μετά η κατάσταση αυτή θα παγιωθεί».

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής ο καθηγητής-ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας.

Φωτογραφία από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας

Σχόλια