default-image

ΠΑΓΝΗ: "Λουκέτο" στην Παιδοχειρουργική - Αντιδράσεις

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: "Λουκέτο" στην Παιδοχειρουργική - Αντιδράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταφέρεται από την ερχόμενη Δευτέρα η Παιδοχειρουργική Κλινική στη Γενική Χειρουργική παρά το γεγονός ότι και πριν από δύο μήνες που το θέμα είχε έρθει στην επιφάνεια είχε "παγώσει".

Με ευθύνη της διοίκησης ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, η μεταφορά της κλινικής γίνεται αιφνιδιαστικά και δίχως καμία ενημέρωση, και παρά τις διατυπώσεις παραγόντων του νοσοκομείου όπως της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και άλλων, που είχαν τονίσει ότι η λειτουργία της μέχρι να ομαλοποιηθεί το πρόβλημα με τους γιατρούς θα μπορούσε να συνεχιστεί δίχως ιδιαίτερα προβλήματα.

Με οργή οι εργαζόμενοι, διά στόματος του προέδρου τους Θέμη Φραγκιαδάκη, τονίζουν ότι «αυτό που συμβαίνει είναι ανεπίτρεπτο. Να βάζουν σε περιπέτειες παιδιά χειρουργημένα που μπορεί να απειλούνται από λοιμώξεις, μαζί με ηλικιωμένους που έχουν χειρουργηθεί. Μην ξεχνάτε επίσης ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν και τα τακτικά χειρουργεία. Ξέρετε πόσος κόσμος έχει κλείσει, τώρα που είναι καλοκαίρι και τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, να κάνει τα χειρουργεία του; Με λίγα λόγια τα στέλνουν πού; Στον ιδιωτικό τομέα; Αυτή είναι η λύση για τη δημόσια υγεία; Διοίκηση νοσοκομείου και Ιατρική Σχολή πάντως με ευθύνη τους εδώ και πέντε χρόνια κρατάνε στον αέρα την κλινική. Αν ήθελαν να είναι η κλινική όπως έπρεπε, θα είχαν ήδη ορίσει διευθυντή. Εκεί όμως είναι που μπαίνουν τα συντεχνιακά συμφέροντα. Κρίμα γιατί θα την "πληρώσουν τη νύφη" μικρά παιδιά».

Στη Βουλή η Παιδοχειρουργική

Οι βουλευτές Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης και Μαρία Διακάκη κατέθεσαν αναφορά το δελτίο Τύπου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με το οποίο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να προχωρήσει στο κλείσιμο της Παιδοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τη μεταφορά της σε θαλάμους της Γενικής Χειρουργικής».

Όπως αναφέρει το Σωματείο, «ενώ δεν πέρασαν ούτε δυο μήνες από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις του υπ. Υγείας, των Διοικητών 7ης ΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ για την αυτοτελή λειτουργία και την άμεση αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, της μοναδικής κλινικής χειρουργικής παίδων που λειτουργεί και καλύπτει την ΥΠΕ Κρήτης και τα νησιά του νοτίου Αιγαίου, οδηγούνται στην απόφαση αυτή επικαλούμενοι την έλλειψη γιατρών της ειδικότητας αυτής, έλλειψη που οι ίδιοι δε φρόντισαν - ενώ ήταν ενήμεροι εδώ και καιρό - να καλύψουν και δεν προχώρησαν σε άμεση επαρκή στελέχωσή της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες των μικρών ασθενών όσο και στην κάλυψη εφημεριών…».

Στην καταγγελία του το Σωματείο επισημαίνει ότι «οι κτιριακές υποδομές και ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός της Παιδοχειρουργικής Κλινικής πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλούς νοσηλείας και θεραπείας παιδιών και βρεφών μιας τέτοιας μονάδας, κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει σε κλινική ενηλίκων», καθώς «δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι, αφενός από τη συνύπαρξη σε κοινό θάλαμο παιδιών και βρεφών και αφετέρου από την ταυτόχρονη νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών από το ίδιο προσωπικό», ενώ «και το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής είναι έμπειρο και εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση και νοσηλεία των χειρουργικών περιστατικών παιδιών και βρεφών, βασική προϋπόθεση για την ασφαλή νοσηλεία τους».

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ απαιτεί «να μην προχωρήσει η Διοίκηση του νοσοκομείου στο κλείσιμο της Παιδοχειρουργικής Κλινικής και τη μεταφορά της σε θάλαμο της Γενικής Χειρουργικής».

Ζητάει δε από τη Διοίκηση να «προχωρήσει σε άμεση στελέχωση με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευση της κλινικής σε καθημερινή βάση και να αναλάβει τις ευθύνες της για την ασφαλή νοσηλεία των παιδιών, καλώντας τη Διοίκηση του νοσοκομείου, την 7η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν στην άμεση στελέχωση του νοσοκομείου μας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News