Ειδήσεις

Ένα βήμα πριν τον κόκκινο συναγερμό η Πυροσβεστική

Σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας των καιρικών συνθηκών βρίσκονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Κρήτη, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.

Αν στο λογαριασμό προστεθεί η αδιαφορία πολιτών και φορέων το μείγμα γίνεται άκρως εκρηκτικό, καθώς παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη φάση της δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα που θα αποτρέψουν τον κίνδυνο να γίνουν στάχτη ολόκληρες περιουσίες, από τη μια στιγμή στην άλλη.

Κλιμάκια των πυροσβεστικών υπηρεσιών πραγματοποιούν περιπολίες στις ζώνες υψηλού κινδύνου για να προλάβουν κάθε πιθανή εστία.

Τα ξερόχορτα που αποτελούν το νούμερο ένα παράγοντα κινδύνου έχουν ζώσει κατοικημένες περιοχές, αγροικίες και καλλιέργειες, συνθέτοντας ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους πυροσβέστες που καλούνται να βρεθούν αντιμέτωποι με τις φλόγες, όπως αποδείχτηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα σπίτια  εξαιτίας της βλάστησης που δεν είχε καθαριστεί.

Παρά τις σοβαρές ελλείψεις και τις αδυναμίες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται, εδώ και αρκετά 24ωρα σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει.

Μέχρι στιγμής πάντως ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου σε σχέση με το 2013 είναι πολύ θετικός, καθώς τόσο ο αριθμός των πυρκαγιών, όσο και η καμένη γη έχουν μειωθεί στο μισό.

Της Έλλης Κοκάλη  

Σχόλια