default-image

Γ. Μανιάτης: "Δε θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ"

Οικονομία
Γ. Μανιάτης: "Δε θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ», διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ενώ εκτίμησε ότι από την πώληση του 30% της Επιχείρησης θα ωφεληθεί τόσο ο καταναλωτής όσο και η ρευστότητα της "μεγάλης" ΔΕΗ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του "Σκάι", ο κ. Μανιάτης έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, που πριν από 15 χρόνια ιδιωτικοποίησε το 30% της δικής της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας και πλέον έχει τετραπλάσια έσοδα - από 22 δισ. σε 85 δισ. - όπως είπε, ενώ σήμερα η εταιρεία αυτή είναι μεγάλος επενδυτής στη Λατινική Αμερική και παίζει ως επενδυτής σε 40 χώρες.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, η ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση παρόμοιου βεληνεκούς, αλλά μπορεί να γίνει μεγάλος «παίκτης» στα Βαλκάνια.

«Κάνουμε μία βαθιά μεταρρυθμιστική κίνηση» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι οι ωφέλειες θα είναι και για τη ΔΕΗ και για την κοινωνία και για τους εργαζόμενους.

Για την απεργία της ΓΕΝΟΠ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα συμπεριφερθεί με απόλυτη υπευθυνότητα, έναντι του διακυβεύματος που είναι η ηρεμία της κοινωνίας. Όπως είπε ο υπουργός στο "Σκάι", «έχουμε τις διαδικασίες για να αποφύγουμε το μπλακ άουτ» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει την κοινωνική ηρεμία και την ομαλή διεξαγωγή της οικονομικής δραστηριότητας. «Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της όλα τα νομικά εργαλεία», είπε, αλλά σημείωσε ότι η δε σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία, καθώς, όπως σημείωσε, η ενδεχόμενη προσφυγή είναι στις αρμοδιότητες της ίδιας της ΔΕΗ. 

Αναφερόμενος στους υποψήφιους επενδυτές, είπε ότι επειδή η «μικρή ΔΕΗ» θα είναι μεγάλο πακέτο, θα υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλους ενεργειακούς παίκτες του εξωτερικού.

Όπως εξήγησε, τα χρήματα θα πάνε στη ΔΕΗ και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι θα ωφεληθεί η ρευστότητα της Επιχείρησης και η επενδυτική της ικανότητα.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι ο διαγωνισμός θα είναι διαφανέστατος και θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ εξήγησε ότι θα διασφαλιστεί η οικολογική και η τουριστική αξία των περιοχών όπου υπάρχουν τα εργοστάσια, αλλά και η ποιότητα του νερού.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου αξιοποίησης των υπεράκτιων περιοχών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης ενόψει του επικείμενου γύρου παραχωρήσεων εξερεύνησης και παραγωγής για τα συγκεκριμένα τεμάχια, που έγινε στο Λονδίνο, είπε ότι «φιλοδοξούμε τη συμμετοχή μεγάλων και μικρομεσαίων εταιρειών».

Είπε μάλιστα ότι στην πρόσφατη παρουσίαση στο Λονδίνο έδωσαν το "παρών" πάνω από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και τραπεζών και πάνω από 40 εταιρείες.

Όπως εξήγησε, ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει στα μέσα του Ιουλίου και σε 9-12 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η πρώτη εξέδρα θα στηθεί σε ένα με δύο χρόνια και θα αφορά τους διαγωνισμούς που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Υπογράμμισε δε ότι το Δημόσιο αρχίζει να εισπράττει από τη στιγμή που μπαίνουν οι πρώτες υπογραφές στις συμβάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News