Ειδήσεις

Ούτε "σεφτέ" στην Ιεράπετρα λόγω έργων

Μπήκαμε στο δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και η κίνηση στην Ιεράπετρα παραμένει υποτονική, με εξαίρεση τα πεντάστερα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν το σύστημα all inclusive.

Το πρόβλημα της χαμηλής επισκεψιμότητας στο βόρειο και το νότιο παραλιακό μέτωπο επιτείνεται, σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω των έργων που εκτελούνται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Ο εργολάβος που εκτελεί αυτό το έργο στην καρδιά της τουριστικής σεζόν έχει κλείσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και χωρίς την απαραίτητη ρύθμιση της κυκλοφορίας από την Τροχαία ή οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο οι ξένοι δε βρίσκουν τους παράδρομους για να φτάσουν στον προορισμό τους, δηλαδή την παραλία, με αποτέλεσμα, να φεύγουν σε άλλους προορισμούς.

Στην παραλία Ιούλιο μήνα, πέρα από τους ντόπιους, δεν κυκλοφορούν τουρίστες. Πώς θα επιβιώσουν τα τουριστικά μαγαζιά, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια που έχουν επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και βλέπουν τους τζίρους τους να έχουν μειωθεί πάνω από 25% φέτος» ζητά να πληροφορηθεί ο νεαρός τουριστικός επιχειρηματίας κ. Μανόλης Βολυράκης.

«Η ΔΕΗ κάνει το έργο της υπογειοποίησης χωρίς εναλλακτικό σχέδιο εξυπηρέτησης των ανθρώπων που θέλουν να φτάσουν στα μαγαζιά αλλά δε βρίσκουν το δρόμο, γιατί δεν υπάρχει κανείς να τους κατευθύνει. Συνέχεια σκάβουν τους δρόμους που είχαν ξανασκάψει πριν λίγο καιρό, για άλλο λόγο. Δε συνεννοούνται για να μην καταστρέφουν κάθε τόσο τους φρεσκοφτιαγμένους δρόμους. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ιεράπετρα», προσθέτει αγανακτισμένος ο κ. Μανόλης Βολυράκης.

«Κανείς δε σκέφτηκε τους επαγγελματίες που περνούν πάρα πολύ δύσκολα. Έχουμε τρεις μήνες το καλοκαίρι να δουλέψουμε, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Χάσαμε τον Ιούνιο, που ήταν από τους χειρότερους των τελευταίων 20 χρόνων, και συνεχίζουμε αρχές Ιουλίου να βλέπουμε τους τζίρους μας να πέφτουν. Πρώτη φορά στα 35 χρόνια που είμαι εστιάτορας έχει πάει 4 το απόγευμα και έχω σερβίρει μόνο δύο πελάτες. Πείτε μου εσείς πώς θα πληρώσω το προσωπικό μου, τα πάγια έξοδά μου, τη ΔΕΗ, τα χαράτσια και τα φαγητά που αύριο θα πετάξω, επειδή δεν ήρθαν οι ξένοι να τα καταναλώσουν.

Εκτός από τα έργα της ΔΕΗ που έχουν κάνει την πόλη μας απροσπέλαστη, έχουμε ταυτόχρονα και τα έργα στο υδραγωγείο, που μας αφήνουν χωρίς νερό. Είναι δυνατόν να αφήνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο;», ρωτά τις τοπικές Αρχές ο εστιάτορας κ. Δημήτρης Τρικοίλης.

«Αφού πρέπει να κλείσουν κεντρικοί δρόμοι της πόλης μας για να γίνουν κάποια έργα, δεν πρέπει ταυτόχρονα να αναληφθούν πρωτοβουλίες από Δήμο και Τροχαία, ώστε να γίνουν αλλαγές και στην κυκλοφορία, για να φτάνεις στο κέντρο της πόλης ή στην παραλία της, χωρίς να είσαι αναγκασμένος να κάνεις το γύρο της περιφερειακά;

Το απόλυτο μπάχαλο, ο κάθε ένας κλείνει όποιο κομμάτι τον βολεύει και τρέχα γύρευε. Ευτυχώς που δεν έχει χρειαστεί άμεση πρόσβαση ασθενοφόρου ή πυροσβεστικής ακόμα...

Όσοι μένουμε εδώ, έτσι ή αλλιώς, θα βρούμε την άκρη, οι επισκέπτες όμως; Οι τουρίστες γυρίζουν όλη την πόλη, μήπως και βρεθεί κανένας και τους δώσει το μίτο της Αριάδνης», καταγγέλλει με τη σειρά του ο νεοεκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Μανόλης Γερακιανάκης.

Έντονα αντέδρασε από τον ξενοδοχειακό κλάδο για την κατάσταση στο κέντρο της Ιεράπετρας και ο ιδιοκτήτης του "Όστρια Μπιτς" κ. Γιώργος Τζαράκης.

«Εκείνοι που αποφάσισαν να κάνουν αυτά τα έργα αυτή τη χρονική περίοδο έχουν εγκληματήσει κατά του τουρισμού. Οι ξένοι που έρχονται στην πόλη επιστρέφουν στο ξενοδοχείο μας και κάνουν φρικτά παράπονα στους ξεναγούς για την ταλαιπωρία που υφίστανται. Οι ξεναγοί αναγκαστικά τους στέλνουν αλλού για να περάσουν τις υπόλοιπες μέρες τους χωρίς ταλαιπωρία. Εμείς δίνουμε τη μάχη μας να φέρουμε κόσμο στην Ιεράπετρα και κάποιοι που δεν ξέρουν τι τραβάμε για να κρατήσουμε αυτόν τον κόσμο εδώ κάνουν ό,τι μπορούν για να τους διώξουν σε άλλους προορισμούς. Τα έργα πρέπει να σταματήσουν άμεσα και να ξεκινήσουν πάλι μετά τον Οκτώβρη, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε και τουριστικός Δήμος», κατέληξε ο κ. Γιώργος Τζαράκης.

Μεγάλο και απαραίτητο το έργο

Τον τελευταίο καιρό εκτελείται το μεγαλύτερο έργο υπογειοποίησης δικτύων της ΔΕΗ που έγινε ποτέ στην Ιεράπετρα. «Οι εναέριοι μετασχηματιστές, που βρίσκονται σε κολόνες της ΔΕΗ, πάνω σε πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων της πόλης, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των πεζών, θα απομακρυνθούν και τα τοποθετηθούν υπόγεια.

Επίσης, σε όλους τους δρόμους που γίνεται υπογειοποίηση των δικτύων θα εκτελούνται και έργα ανάπλασης, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει από την οδό Λακέρδα. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα υπάρξει λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κεντρικού ιστού της πόλης της Ιεράπετρας. Η Ιεράπετρα σε μερικούς μήνες θα έχει εμφάνιση και λειτουργικότητα, που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Εκτελείται ένα έργο πνοής για την Ιεράπετρα, που θα το απολαμβάνουν οι Γεραπετρίτες και οι επισκέπτες της πόλης για πολλά χρόνια.

Φυσικό είναι ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός τέτοιου έργου θα υπάρχουν ενόχληση και προβλήματα στην κυκλοφορία και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Η επιβλέπουσα υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τον ανάδοχο και την Τροχαία, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη μικρότερη δυνατή όχληση των συμπολιτών και των επισκεπτών μας.

Ζητάμε την κατανόηση των συνδημοτών μας, καθώς πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συνδημοτών μας, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσής του, που δεν είναι δυνατό να μην τηρηθούν, ακόμη και κατά τη διάρκεια του θέρους», απαντά στα παράπονα των επαγγελματιών ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης.

Του Νίκου Πετάση

Σχόλια