Ειδήσεις

Κατά του ξεπουλήματος στον Καρτερό οι αρχαιολόγοι

Ένα ακόμα ηχηρό «όχι» απέναντι στην εκποίηση της παραλίας του Καρτερού και άλλων δημόσιων ακινήτων στην Κρήτη μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έρχεται από τους τοπικούς φορείς. Αυτή τη φορά, από το τοπικό Παράρτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εκφράζει τη λύπη και την οργή του για το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που βρίθει σε αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο.

«Πρόσφατα ανακινήθηκε εκ νέου από το ΤΑΙΠΕΔ το θέμα της εκποίησης δύο μεγάλων εκτάσεων γης: ολόκληρης της ανατολικής παραλίας της πόλης του Ηρακλείου στον Καρτερό, καθώς και του δημόσιου ακινήτου των Γουρνών Κρήτης, στην πρώην αμερικανική βάση. Τα ακίνητα αυτά αποτελούν ωστόσο δημόσια αγαθά για όλα τα στοιχεία που εμπεριέχουν, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων», αναφέρει το τοπικό Παράρτημα Αρχαιολόγων και προσθέτει: «Εν πρώτοις, η περιοχή της παραθαλάσσιας ζώνης του Καρτερού αποτελεί φυσική συνέχεια του Ηρακλείου και βασικό παράκτιο τμήμα της πόλης από την Προϊστορική Εποχή ως σήμερα.

Το εν λόγω ακίνητο, που εκχωρείται στο ΤΑΙΠΕΔ, εντάσσεται εξολοκλήρου στον κηρυγμένο και οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο της Παλιόχωρας Αμνισού, για τον οποίο είναι σε εξέλιξη η θεσμοθέτηση αρχαιολογικών ζωνών με συγκεκριμένες χρήσεις γης που επικαιροποιούν παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις. Κύριος πυρήνας του ακινήτου, το οποίο καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, στην υπό θεσμοθέτηση ζώνη Β, αποτελεί το συγκρότημα του "Ξενία", που είναι επίσης κηρυγμένο νεότερο μνημείο και διέπεται από ειδικό καθεστώς προστασίας.

Στον περιβάλλοντα χώρο του "Ξενία" έχουν ανασκαφεί στο παρελθόν μνημειώδη αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της σημαντικής εγκατάστασης μινωικών χρόνων που εκτείνεται στον όμορο λόφο της Παλιόχωρας προς τα ανατολικά, εκτός ορίων της δημόσιας γαίας, σε άμεση γειτνίαση ωστόσο με αυτή».

«Το δεύτερο προς εκποίηση σημαντικό δημόσιο ακίνητο στις Γούρνες Πεδιάδας, στην πρώην αμερικανική βάση, παρουσιάζει εξίσου μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο χώρο των εγκαταστάσεων του ΕΛΚΕΘΕ ήρθε στο φως σπάνιο νεκροταφείο της Πρωτομινωικής Περιόδου, καθώς και ταφικό κτήριο των μινωικών χρόνων. Εξαιτίας του τύπου της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης, που υπήρχε στο χώρο ως μια από τις λίγες μη πυκνοκατοικημένες περιοχές της βόρειας Κρήτης, τα αρχαία δεν καταστράφηκαν αλλά διατηρήθηκαν μέχρι την ανασκαφή τους.

Οι αρχαιότητες διατηρούνται ορατές και επισκέψιμες στο δυτικό αύλειο χώρο του ΕΛΚΕΘΕ, η ανάδειξη του οποίου αναμένεται, σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Οι αρχαιότητες στα δύο δημόσια ακίνητα, στην παραλία της Αμνισού στον Καρτερό, στην πρώην αμερικανική βάση, στο Κάβο Σίδερο Σητείας και σε άλλες υπό πώληση περιοχές της Κρήτης, αποτελούν ένα πυκνό και αδιάσπαστο τμήμα ενός συνόλου με κατάλοιπα που διατρέχουν όλη την περίοδο από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας και είναι απαραίτητο να εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, όπως προβλέπεται από την αρχαιολογική νομοθεσία, καθώς επίσης να συντηρούνται και να αναδεικνύονται, ώστε τελικά να ενσωματώνονται στο σύγχρονο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και να αποτελούν άξονες για την κοινωνική ανάπτυξη. Μόνο λύπη και οργή προκαλεί η τεχνοκρατική αντίληψη για την εκποίηση της δημόσιας γης προς όφελος της κερδοσκοπίας»...

Ιδιωτικοποίηση διά της πλαγίου...

Εντωμεταξύ, με νέα αιχμηρή κοινή ανακοίνωσή τους για το θέμα του Καρτερού επανήλθαν η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Αλικαρνασσού και η Επιτροπή κατά της Ιδιωτικοποίησης της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών.

«Μετά από τις συζητήσεις και στα δύο Δημοτικά Συμβούλια (Χερσονήσου και Ηρακλείου), τα ερωτήματα για τις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων παραμένουν (πλην "Λαϊκής Συσπείρωσης", που έχει καταθέσει γραπτά και δημόσια το πλαίσιό της). Οι επιτόπιοι λεκτικοί αυτοσχεδιασμοί, που αλλάζουν από μέρα σε μέρα και από ακροατήριο σε ακροατήριο, δεν μπορεί να είναι σχέδιο αντιμετώπισης οποιουδήποτε προβλήματος (ή μήπως γίνεται εσκεμμένα για να κρύψουν την πραγματική θέση τους;).

Οι θέσεις που διατυπώθηκαν από παρατάξεις, φορείς, συλλόγους, αλλά και από τους νεοεκλεγμένους δημάρχους Ηρακλείου και Χερσονήσου, όπως "επιστροφή στους Δήμους", "εταιρείες λαϊκής βάσης", "αναπτυξιακή διαδημοτική επιχείρηση", "σύμπραξη με τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς", "ήπια ανάπτυξη σε σύμπραξη με ιδιώτες" κ.ά., οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση από άλλο δρόμο», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια