default-image

Ένταση στη Βουλή για τη "μικρή ΔΕΗ"

Ελλάδα
Ένταση στη Βουλή για τη "μικρή ΔΕΗ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα υψηλών τόνων και έντασης ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και του εισηγητή του Θανάση Πετράκου, ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει «στο ξεπούλημα και τη διάλυση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης» και προειδοποίησε ότι «το έγκλημα αυτό», που είναι το μεγαλύτερο της μεταπολίτευσης, δεν θα μείνει ατιμώρητο σε οποιαδήποτε διάστασή του.

Παράλληλα, αμφισβητήθηκε η διαδικασία της συζήτησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς στο νομοσχέδιο δεν υπήρχε η υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά του προκατόχου του, Γιάννη Στουρνάρα. Την απουσία της υπογραφής στο νομοσχέδιο από τον νυν υπουργό Οικονομικών, επέκριναν και ο Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής.

Ο κ. Κακλαμάνης, σύμφωνα με το newsbeast.gr, ζήτησε μάλιστα να κατατεθούν άμεσα από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, οι αλλαγές του νομοσχεδίου για να μπορέσουν οι βουλευτές να λάβουν γνώση έγκαιρα και να διαμορφώσουν την άποψή τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής Γιώργος Βλάχος, απαντώντας στις επικρίσεις και ενστάσεις που ακούστηκαν, αντέτεινε ότι η διαδικασία είναι ξεκάθαρη και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από τον κ. Χαρδούβελη γραπτή δήλωση υιοθέτησης του κειμένου του νομοσχεδίου, την οποία και θα καταθέσει στα μέλη της Επιτροπής.

«Δεν έχετε καμία αρμοδιότητα ή δυνατότητα, δεν έχετε νομική και πολιτική κάλυψη σε θερινό τμήμα να κάνετε αυτό το έγκλημα. Ξεκαθαρίζουμε μέσα από βήμα της βουλής ότι θα επανεξετάσουμε τη διάλυση και εκποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, δεν θα την αναγνωρίσουμε και θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ στα δημόσια χέρια ανασυγκροτημένη σε εθνικοποιημένη βάση» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, που ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία, ώστε το νομοσχέδιο, που όπως είπε, είναι του κ. Στουρνάρα και όχι του κ. Χαρδούβελη, να επανακατατεθεί υπογεγραμμένο από τον νυν αρμόδιο υπουργό Οικονομικών μαζί με τις αλλαγές, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει ακόμα ενημερώσει τα κόμματα.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν αλλαγές και δεσμεύτηκε ότι θα τις καταθέσει μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ αύριο θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι φορείς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News