default-image

Πετούν τα σκυλιά τους στο δρόμο

Ηράκλειο
Πετούν τα σκυλιά τους στο δρόμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο περνάει ο καιρός, το πρόβλημα της εγκατάλειψης κουταβιών στο Ηράκλειο γίνεται ολοένα και εντονότερο. Καθημερινά πολίτες, το συνεργείο του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα, φιλόζωοι και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων έρχονται αντιμέτωποι με εγκαταλελειμμένα κουτάβια σε κούτες, κάδους και χωράφια...

Τη γραπτή αυτή δήλωση έστειλε στη "Ν. Κρήτη" χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστείδης Μπολάκης, που κατηγορεί τους δημότες ότι «χωρίς να σκεφτούν τις υποχρεώσεις τους, επιλέγουν να μη στειρώνουν το ζώο τους, να μην το περιορίζουν τις λίγες μέρες του χρόνου που έχει περίοδο και να το αφήνουν να ζευγαρώνει. Επίσης νομίζουν ότι όταν βαρεθούν ή δεν μπορούν να φροντίσουν τα κατοικίδιά τους, ο Δήμος και οι Φιλοζωικές μπορούν να βρουν λύσεις γι' αυτά».

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Ο κ. Μπολάκης απαντάει: «Η πραγματικότητα όμως είναι ότι είναι δύσκολο να βρεθούν υιοθεσίες για όλα τα ζώα, ενώ ο χώρος του Δήμου μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό ζώων και επιπλέον δίνεται προτεραιότητα σε ζώα που χρήζουν θεραπείας.

Έτσι ορισμένοι συμπολίτες μας, συμπεριφερόμενοι ανεύθυνα, βρίσκουν τη λύση για τα μικρά κουτάβια: εγκατάλειψη, παρά το ότι ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να μεριμνά για τη στείρωση του ζώου του αν δεν έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια. Η εγκατάλειψη είναι απάνθρωπη, ανεύθυνη και παράνομη και τιμωρείται αυστηρά με φυλάκιση 1-5 χρόνια, με χρηματική ποινή 5.000-15.000 ευρώ και με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ».

Καταλήγοντας, ο Αριστείδης Μπολάκης αναφέρει ότι η δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες του Ηρακλείου να είναι παρατηρητικοί, να συγκρατούν πινακίδες και να ενημερώνουν την Αστυνομία, τα φιλοζωικά σωματεία και το Δήμο όταν αντιλαμβάνονται εγκατάλειψη ζώου.

Τέλος, παρακαλεί τους ιδιώτες κτηνιάτρους να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην ενημέρωση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς (σήμανση καταγραφή) και στην αποτροπή των φαινομένων εγκατάλειψης.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News