Ειδήσεις

Ακόμα και μια μαϊμού πιστεύει ότι μπορεί να έχει ρέντα

Η πίστη που μπορεί να έχει ένα άτομο στο «σερί» επιτυχιών ή αποτυχιών είναι έμφυτη και έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες, σε σημείο μάλιστα που την έχουν ακόμη και οι μαϊμούδες, όπως έδειξε μια σειρά από πρωτότυπα πειράματα που έγιναν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας Αντρέας Γουίλκε του Πανεπιστημίου Κλάρκσον της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας «Journal of Experimental Psychology: Animal Learning and Cognition», δημιούργησαν ένα παιγνίδι στον υπολογιστή και έβαλαν τρεις μαϊμούδες να το παίξουν με τις ώρες.

Οι ερευνητές δημιούργησαν τρία διαφορετικά «μοτίβα» παιγνιδιού: σε δύο από αυτά η σωστή απάντηση είχε μια αναμενόμενη λογική, ενώ στην τρίτη περίπτωση η σωστή απάντηση εμφανιζόταν στην οθόνη με απολύτως τυχαίο τρόπο, πότε στα αριστερά και πότε στα δεξιά.

Στις δύο πρώτες μορφές του παιγνιδιού, τα τρία πειραματόζωα μάντευαν γρήγορα τη σωστή απάντηση.

Στην τρίτη, όπου ήταν τυχαία η σειρά, οι μαϊμούδες συνέχιζαν να κάνουν επιλογές σαν να περίμεναν ότι θα υπήρχε κάποιο «σερί» επιτυχίας, πιστεύοντας δηλαδή ότι και την επόμενη φορά θα εμφανιζόταν στην οθόνη αυτό που είχε εμφανιστεί την αμέσως προηγούμενη.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμούν ότι η άγρια φύση, όπου η κατανομή και η εύρεση τροφής δεν είναι τυχαία, ευθύνεται για το γεγονός ότι, τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι μαϊμούδες, όταν παίρνουν αποφάσεις, πιστεύουν σε ένα «σερί» τύχης.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας ενισχύουν την πεποίθηση των επιστημόνων ότι οι εγκέφαλοι μας έχουν από πολύ παλιά «καλωδιωθεί» έτσι ώστε να βλέπουν κάθε είδους μοτίβα, σχήματα και «σερί», ακόμη εκεί που δεν υπάρχουν, όπως πρόσωπα σε σύννεφα ή βράχους.

Κάπως έτσι όμως, βοηθήθηκαν να επιβιώσουν, αναζητώντας την τροφή τους στα πιο πιθανά μέρη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όσο φωτίζουν αυτή την έμφυτη τάση, τόσο θα μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τον εθισμό στα τυχερά παιγνίδια, ή στα χρηματιστήρια και σε άλλες αγορές.

Σχόλια