default-image

Βερολίνο: Σύνοδος για την Ουκρανία ενώ συνεχίζονται οι μάχες

Κόσμος
Βερολίνο: Σύνοδος για την Ουκρανία ενώ συνεχίζονται οι μάχες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνάντηση στο Βερολίνο κάλεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τους ομολόγους του της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας σε μια προσπάθεια κήρυξης νέας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, ώστε να βρεθεί διέξοδος στην αναζωπυρωθείσα κρίση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες, όπως επιβεβαίωσε η γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα, οι συγκρούσεις στα ανατολικά συνεχίζονται, με τους φιλορώσους ενόπλους να παίρνουν τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών στο Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα το πρακτορείο Ιντερφάξ κάνει λόγο για ένα νεκρό και οκτώ τραυματίες από τις συγκρούσεις στο Νοβοαζόβσκ από τις ολονύχτιες συγκρούσεις.

To γερμανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι έστειλε πρόσκληση σε Μόσχα, Κίεβο και Παρίσι για σύντονη συνάντηση την Τετάρτη. Αναφορές στα γερμανικά ΜΜΕ θέλουν τη ρωσική πλευρά να είναι θετική. 

Στην κορυφή της συνάντησης θα τεθεί η διασφάλιση των νοτιοανατολικών συνόρων της Ουκρανίας αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, όπως και των εναπομεινάντων ομήρων.

Η απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να τερματίσει την εκεχειρία και να ξεκινήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος των φιλορώσων στα ανατολικά «ώστε η χώρα να απαλλαγεί από τα παράσιτα», όπως είπε χαρακτηριστικά, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι ο Ποροσένκο αγνόησε τις συμβουλές του ίδιου και των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Ποροσένκο θα φέρει πλέον την πλήρη ευθύνη για την κατάρρευση των ειρηνευτικών προσπαθειών. Παράλληλα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε αφήσει αιχμές κατά των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση να μην ανανεωθεί η εκεχειρία.

Επαναλαμβάνοντας την ίδια απειλή που είχε διατυπώσει το Μάρτιο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ρώσων που βρίσκονται στο εξωτερικό -περίπου 3 εκατομμύρια εξ αυτών διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν ότι οι αυτονομιστές δεν τήρησαν τους όρους της εκεχειρίας και πως ο Ποροσένκο έχει «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη χώρα του».

Μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ποροσένκο για λήξη της κατάπαυσης του πυρός, τα ουκρανικά στρατεύματα ανέλαβαν δράση, εξαπολύοντας επιθέσεις σε βάσεις και σημεία ελέγχου των ανταρτών, βομβαρδίζοντας τα σημεία αυτά από αέρος και εδάφους.

Στο έδαφος των ανατολικών επαρχιών, η ένταση αναζωπυρώθηκε. Με φόντο τις συγκρούσεις στρατού και ενόπλων σε διάφορα σημεία των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι φιλορώσοι κατέλαβαν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην πόλη του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με την πλευρά του Κιέβου, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο συνοριακού περάσματος.

Φιλορώσοι αυτονομιστές σκότωσαν συνοριοφύλακα στην ανατολική Ουκρανία

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία άνοιξαν πυρ με όλμο εναντίον ενός μεθοριακού φυλακίου τη νύχτα της Τρίτης προς σήμερα Τετάρτη, σκοτώνοντας ένα συνοριακό φρουρό και τραυματίζοντας τέσσερις άλλους, αναφέρει στον ιστότοπό της η δύναμη των συνοριοφυλάκων.

Περίπου είκοσι οβίδες εβλήθησαν από το χωριό Μαρκίνο που βρίσκεται στο φυλάκιο μεθοριακής διέλευσης Νοβοαζόφσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Οι αυτονομιστές άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον μιας ομάδας συνοριοφυλάκων που πήγαιναν προς το φυλάκιο αυτό για να αλλάξουν τη βάρδια. Τέσσερις συνοριοφύλακες τραυματίστηκαν, οι τρεις από τους οποίους σοβαρά. Ο έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία είναι ένας από τους κύριους στόχους της "αντιτρομοκρατικής επιχείρησης" που έχει εξαπολύσει το Κίεβο μετά την εκπνοή, το βράδυ της Δευτέρας, της κατάπαυσης του πυρός που ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε αποφασίσει να μην ανανεώσει.

Το Κίεβο θέλει να εξασφαλίσει τον έλεγχο της εθνικής επικράτειας και να εμποδίσει την είσοδο ενισχύσεων για τους φιλορώσους αυτονομιστές. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το πρωί πυρά πυροβολικού στα περίχωρα του Ντονέτσκ, αλλά τα πυρά αυτά δεν ακούστηκαν στην πόλη, όπου βρίσκεται μια ομάδα δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News