default-image

Οι αποκαλύψεις των επιστημόνων για τους υδρογονάνθρακες

Κρήτη
Οι αποκαλύψεις των επιστημόνων για τους υδρογονάνθρακες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο στόχος της Ελλάδας να γίνει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι μόνο ένας ελληνικός μύθος, αλλά βασίζεται σε στέρεες παραμέτρους, δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης, παρουσιάζοντας στο Λονδίνο το πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζών, εταιρειών παροχής συμβουλών.

Αρχίζει μια νέα εποχή για την Ελλάδα και τους Έλληνες

Το γιατί τώρα διερωτήθηκε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος και ως ένας από τους τρεις πατέρες της έρευνας των υδρογονανθράκων.

Ο καθηγητής έριξε φως σε άγνωστες πτυχές της υπόθεσης και επεσήμανε παράλληλα:

«έμεινα άναυδος διότι παρ' όλο ότι πίστευα, με βάσει τις επιστημονικές μου γνώσεις, ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη δεν περίμενα την επιβεβαίωση από τις 2 μεγάλες εταιρείες τις PGS και BEICIP/FRANLAB.

Επιπροσθέτως υπήρχαν πάρα πολλές γεωφυσικές μελέτες που έγιναν νότια της Κρήτης όπως αυτές της Νορβηγικής TGS-NOPEC και της Γαλλικής CGG-VERITAS που ενημέρωσαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τον Ενεργειακό Πλούτο νότια της Κρήτης… άλλα κανένας δεν τους άκουε… για μένα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, γιατί ο Μανιάτης καταπιάστηκε με το θέμα των υδρογονανθράκων.

 Πολύ σοφά ο υπουργός ΥΠΕΚΑ απευθύνθηκε σε ξένες εταιρείες να   κάνουν τις γεωφυσικές έρευνες, να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και κατόπιν αυτοί να υποδείξουν τον αριθμό, τις τοποθεσίες και το μέγεθος των θαλασσίων οικοπέδων. Είναι οι ίδιες 2 εταιρείες που έκαναν πολύ καλή δουλειά και στην Κύπρο και τον Λίβανο.

Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρει το ΥΠΕΚΑ θα αρχίσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα και βεβαίως και την Κρήτη».

Η οριοθέτηση των οικοπέδων το μυστικό της επιτυχίας

Αν κάποιος παρατηρήσει το χάρτη των θαλάσσιων οικοπέδων που παρουσίασε στο Λονδίνο χθες το ΥΠΕΚΑ και τον αντιπαραβάλει με γεωγραφικά πλάτη και μήκη, επιμετρώντας όρια 6 ναυτικών μιλίων, που μέχρι σήμερα δυστυχώς η πρακτική της ελληνικής Πολιτείας διαχρονικά ακολουθούσε εξαιτίας του «casus belli» «γειτόνων» μας, με τα 12 ναυτικά μίλια, που είναι το κυρίαρχο δικαίωμά μας, τα όρια των διεθνών υδάτων και τη σχέση τους με την ΑΟΖ, θα ανακαλύψει ότι πίσω από το χάρτη των θαλάσσιων οικοπέδων υπάρχει μία βαθύτερη γεωστρατηγική συνέπεια, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη.

Τα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ δεν έχουν καμιά σχέση με όλη τη μιζέρια που έχουμε συνηθίσει ν' ακούμε και να βλέπουμε στη χώρα μας, διότι έχουν όλα τα στρατηγικά κριτήρια που απαιτεί η στρατηγική και η αξιοπρέπεια ενός λαού, του ελληνικού λαού. Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είναι σ' ένα χώρο που περιορίζεται από τα εθνικά χωρικά ύδατα. Ανήκουν όντως σε χώρο της ελληνικής ΑΟΖ. Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής προσέγγισης σε θέματα και σε μέγεθος και σε πλήθος. Από μόνα τους δείχνουν ήδη την εμβέλεια της ελληνικής ΑΟΖ. Έχουν επίσης την ιδιότητα να αγγίζουν τη μέση γραμμή με την Αλβανία, με την Ιταλία αλλά και με τη Λιβύη, όπου αγγίζουν και το τριπλό σημείο της Ελλάδας, της Λιβύης και της Αιγύπτου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News