Ειδήσεις

Ηγέτης στους υδρογονάνθρακες η Κρήτη

Στρατηγικής σημασίας ρόλο φαίνεται να αποκτά στα ενεργειακά τεκταινόμενα η Κρήτη για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ανακοίνωση-έκπληξη χθες στο συνέδριο του Λονδίνου διά χειρός του υπουργού ΠΕ.ΚΑ. Γιάννη Μανιάτη, καθώς 9 από τα συνολικά 20 θαλάσσια «οικόπεδα» που παρουσιάστηκαν προς διεθνή διαγωνισμό δημοπράτησης αφορούν την περιοχή νοτίως του νησιού μας.

Ταυτόχρονα όμως και πίσω από το χάρτη των 20 οικοπέδων, για όποιον γνωρίζει και μπορεί να εκτιμήσει σε βάθος το γεγονός, κρύβεται ίσως μία από τις κορυφαίες κινήσεις γεωστρατηγικού χαρακτήρα για τα τελευταία 40 χρόνια, που αυτόματα σχεδόν πίσω από τα θαλάσσια οικόπεδα οδηγεί μαθηματικά στην ανακήρυξη ΑΟΖ για την Ελλάδα, η οποία για όσους το λησμονούν δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τους υδρογονάνθρακες. Εκτείνεται και σε αυτούς, αλλά περικλείει την αλιεία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τους κυματισμούς και τα ρεύματα. Κυρίως όμως δημιουργεί μία ντε φάκτο κατάσταση που ξεπερνά την υπόθεση του δικαιώματος των 12 ναυτικών μιλίων, όπου όμως μέχρι σήμερα η πάγια πρακτική της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας το δικαίωμα αυτό το έχει περιορίσει για λόγους «casus belli» στα 6 ναυτικά μίλια.

Οι χθεσινές εντυπωσιακές ανακοινώσεις στο Λονδίνο, με επίκεντρο ουσιαστικά τον ενεργειακό πλούτο νότια της Κρήτης, αποτελούν και μία δικαίωση για όσους από το 1996 επέμεναν με στοιχεία για την ύπαρξη πλούτου υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Πολύ περισσότερο που από το 2008, μέσα από την έρευνα της "ΚΡΗΤΗ TV" και τις σελίδες της "Νέας Κρήτης" επιστήμονες όπως οι κ.κ. Φώσκολος, Ζελιλίδης, Κωνοφάγος, Φωκιανού, Μανούτσογλου, Βαφείδης και Νίκος Λυγερός μιλούσαν με αριθμούς για τα αποθέματα αυτά, αλλά τότε λοιδορούνταν είτε ως «αιθεροβάμονες» είτε ως «παραμυθάδες». Ακόμη και πρώην πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι «υδρογονάνθρακες στην Κρήτη είναι ένα παραμύθι χωρίς αρχή και τέλος». Σήμερα όχι απλά το παραμύθι είναι γεγονός, αλλά η Κρήτη χθες στο Λονδίνο εμφανίστηκε και ως μία από τις αιχμές του νέου ενεργειακού δόρατος για την Ελλάδα.

Προς επιβεβαίωση όλων αυτών των εκτιμήσεων των Ελλήνων επιστημόνων, αλλά και ειδικών της αγοράς που μετρήσεις «ανεπίσημες» είχαν εδώ και χρόνια στα χέρια τους, στο χάρτη που παρουσιάστηκε χθες ενώπιον 150-200 στελεχών της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου απεικονίζονται εννέα μεγάλα θαλάσσια «οικόπεδα» σε όλο το τμήμα νοτίως της Κρήτης. Εκτός από τα 9 σημεία νότια της Κρήτης, παράλληλα, θα δημοπρατηθεί και μια περιοχή στα νότια της Πελοποννήσου, ενώ τα υπόλοιπα 10 «οικόπεδα» αφορούν στο Ιόνιο και εκτείνονται μέχρι τα διαπόντια νησιά.

Η περίφημη φωτογραφία από την έναρξη του συνεδρίου του Λονδίνου με τα οικόπεδα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και εταιρείες αποτελεί ήδη είδηση παγκόσμιου ενδιαφέροντος για πετρελαϊκές εταιρείες και επενδυτικά χαρτοφυλάκια του είδους, ανάμεσά τους και τραπεζικοί κολοσσοί.

Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης κατά την παρουσίαση που έκανε στο Λονδίνο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μέσω του διαγωνισμού που θα ακολουθήσει θα παραχωρηθούν για έρευνες είκοσι θαλάσσιες περιοχές («οικόπεδα») στους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, και με τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και την ερμηνεία που ακολούθησε».

Η διεθνής παρουσίαση στο Λονδίνο

Η παρουσίαση που ξεκίνησε χθες στο Λονδίνο και ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι έχει το γενικό τίτλο «Δυτική Ελλάδα και νότια Κρήτη: Μια περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου», και γίνεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη μαζί με συνεργάτες του, ενώπιον 150-200 στελεχών της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς. Αμέσως μετά η προκήρυξη θα σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (European Gazette), οπότε και θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες. Εκτιμάται δε ότι αυτές οι διαδικασίες θα είναι σε πλήρη εξέλιξη μέσα στο τρίμηνο που διανύουμε του 2014, το αργότερο δηλαδή τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από την ημέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης στο φύλλο της Κομισιόν θα υπάρχει, σύμφωνα με το νόμο, μία προθεσμία τουλάχιστον 90 ημερών για τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους.

Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι κοντά στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014. Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε το πλαίσιο των ερευνών, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο για τη χώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην κοινωνική αποδοχή και στην πολιτική συναίνεση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. «Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στη μελλοντική του επιτυχία, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός. Πρόσθεσε δε πως «το ότι το "θέμα" είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια - από το 1997 ως το 2012 - θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές».

Η επιλογή του Λονδίνου για την παρουσίαση των πιο πρόσφατων ευρημάτων σχετικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας με βάση τις μετρήσεις της PGS, μαζί με τα "οικόπεδα" που θα "βγουν" σε διαγωνισμό δεν έγινε τυχαία. Το Λονδίνο αποτελεί το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο της αγοράς υδρογονανθράκων.

Στο παιχνίδι η Κρήτη

Εκτός από τη Δυτική Ελλάδα, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον κυρίαρχα στην Κρήτη, όπου πρόσφατες αναλύσεις έχουν δείξει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιο πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου, σε απόσταση 30-50 χλμ. από τη στεριά, στα δυτικά της Γαύδου και στα ΝΑ της Ιεράπετρας.

Εκτός των 9 οικοπέδων της νότιας Κρήτης, τα υπόλοιπα οικόπεδα βρίσκονται στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος οικοπέδων βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ μια τρίτη ζώνη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες. Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θετικό "τάιμινγκ" που επικρατεί στην περιοχή και έχει φέρει την ανατολική Μεσόγειο στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος της πετρελαϊκής αγοράς (σ.σ.: ευρήματα σε Ισραήλ, Κύπρο, προκήρυξη γύρου παραχωρήσεων σε Κροατία, Μαυροβούνιο κ.λπ.). Όλα τα δεδομένα προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και από την ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP, σε συνδυασμό με ό,τι παλιότερα στοιχεία ερευνητικά υπήρχαν.

Οι μετέχοντες και τα «μυστικά» της επιτάχυνσης των διαδικασιών

Συμμετοχή στο συνέδριο του Λονδίνου έχουν δηλώσει πάνω από 30 πετρελαϊκές και περισσότερα από 150 στελέχη της αγοράς, τα οποία θα πραγματοποιήσουν και "τετ α τετ" συναντήσεις με στελέχη τόσο της νορβηγικής PGS (σ.σ.: της εταιρείας που διεξήγαγε πέρυσι για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου τις έρευνες σεισμικών στις ελληνικές θάλασσες), του Γαλλικού Ινστιτούτου BEICIP Franlab (σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες) και της αντιπροσωπίας του ΥΠΕΚΑ.

Στο συνέδριο συμμετέχουν στελέχη από τους αποκαλούμενους και "oilmajors", δηλαδή τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η βρετανική ΒΡ, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron και η ιταλική Eni.

Δυνατή εκπροσώπηση υπάρχει και από μεσαίου μεγέθους εταιρείες, όπως οι ιταλικές Edison και Enel, η ισπανική Repsol, η ισραηλινή RatioOil, βρετανικές και καναδικές εταιρείες, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέροντα κοινοπρακτικά σχήματα όπως αυτό της βρετανικής Nexen, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει μπει η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Κίνας CNOOC. Από την Ασία το «παρών» δίνει επίσης και η γιαπωνέζικη Nippon. Φυσικά το «παρών» δίνουν και οι δύο παίκτες της εγχώριας αγοράς, η Energean Oil & Gas και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με τους συνεταίρους τους. Ισχυρή εκπροσώπηση θα υπάρχει και σε επίπεδο πρεσβειών από τουλάχιστον πέντε πρεσβείες που θα παραστούν σε επίπεδο πρέσβη ή οικονομικού ακολούθου.

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ και την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, με την υποστήριξη του Research Centre for Energy Management (RCEM) του ESCP Europe Business School και του Greek Energy Forum. Στα ραντεβού αυτά, στα οποία συνήθως συμμετέχουν γεωλόγοι πετρελαίου ή new business development managers των εταιρειών, δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τα σεισμικά δεδομένα, τις απεικονίσεις και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για το δυναμικό πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής.

Πάντως, η επίσπευση των διαδικασιών είναι απαραίτητη τόσο για την προκήρυξη του διαγωνισμού όσο και προκειμένου να βρεθούν αγοραστές για τα δεδομένα της νορβηγικής PGS, της εταιρείας που επί ένα χρόνο διεξήγαγε τις πολυδάπανες σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη. Με βάση τα όσα έχουν γίνει επισήμως μέχρι σήμερα γνωστά, δύο εταιρείες έχουν αγοράσει τα πακέτα των ερευνών, η γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πίεζε και η νορβηγική εταιρεία που έκανε τις σεισμικές έρευνες PGS, η οποία έχει υπό την εποπτεία της το marketing των πολυδάπανων δεδομένων. Διότι με το που ξεκινήσει και επισήμως ο γύρος παραχωρήσεων, τότε η αγορά των δεδομένων είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις εταιρείες που θα θελήσουν να εμπλακούν. Για όποιες περιοχές, δε, εκδηλωθεί και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αυτό πρακτικά σημαίνει ακόμη και για τον πλέον αδαή αναγνώστη πως αυτά τα σημεία εκτιμάται ότι θα έχουν και τα μεγαλύτερα αποθέματα. 

Τα 9 οικόπεδα της Κρήτης είναι ο "ηγέτης"

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη, έχουν αποφευχθεί οι περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευτεί ο τουρισμός. Σε σημείο μάλιστα που οι μελλοντικές πλωτές εξέδρες να μην είναι ορατές με κανένα τεχνικό μέσο από τις ακτές.

Ο διαγωνισμός για το γύρο παραχωρήσεων αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου.

Για να συμμετάσχει μια εταιρεία στο διαγωνισμό θα πρέπει να αγοράσει 1.500 χλμ. σεισμικών συν όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο γίνεται αίτηση και την ερμηνεία των δεδομένων (BEICIP & PGS).

Για κάθε μπλοκ-οικόπεδο, ανάμεσά τους και τα 9 στην Κρήτη, προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση (δεν επιτρέπεται να κατατεθεί μία αίτηση για περισσότερα μπλοκ), ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος, σε περίπτωση κοινοπραξιών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό κάτω από 10%.

Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή της Κρήτης είχαν εμφανιστεί στο πρόσφατο παρελθόν πολλές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει προσδοκία για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στην περιοχή. Ωστόσο, η αίσθηση που υπήρχε στην πετρελαϊκή αγορά, από τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης Κρήτη από το ΥΠΕΚΑ, ήταν ότι τουλάχιστον στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων δε θα δημοπρατηθούν οικόπεδα στη συγκεκριμένη περιοχή. Τελικά τα δεδομένα που συνέλεξε η PGS καθώς και η ερμηνεία τους από το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP ήταν εντυπωσιακά και συνετέλεσαν καθοριστικά ώστε να αποφασιστεί να αξιοποιηθούν τώρα οι συγκεκριμένες περιοχές του νησιού μας.

Γιατί τώρα;

Η "Νέα Κρήτη", ως όφειλε, απευθύνθηκε μετά τις ανακοινώσεις στο Λονδίνο στον επιστήμονα που χρόνια τώρα, σε πείσμα πολλών γραφειοκρατών της Αθήνας, επέμενε να διακηρύσσει την ύπαρξη των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης και όχι μόνο, τον αποκαλούμενο μεταξύ των Ελλήνων συναδέλφων του και ως ένα από τους τρεις «πατέρες της έρευνας των υδρογονανθράκων», τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος της Γεωλογικής Εταιρείας Ερευνών του Καναδά, τον κ. Αντώνη Φώσκολο, ο οποίος φανερά ενθουσιασμένος μάς έστειλε την εξής γραπτή δήλωση:

«Αγαπητέ Γ. Σαχίνη, αναφορικά με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ στο Λονδίνο έμεινα άναυδος διότι, παρόλο που πίστευα, με βάση τις επιστημονικές μου γνώσεις, ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη, δεν περίμενα την επιβεβαίωση από τις 2 μεγάλες εταιρείες, τις PGS και BEICIP/FRANLAB. Όχι μόνο εγώ αλλά και οι καθηγητές Αβραάμ Ζελιλίδης, Μαρβέλιας, που τώρα διδάσκει στην Αυστραλία, Γιάννης Μακρής, που διδάσκει στη Γερμανία, και οι διδάκτορες Τερέζα Φωκιανού, Ηλίας Κονοφάγος και Alain Bruneton, πρώην διευθυντής γεωφυσικών ερευνών της BEICIP/FRANLAB και επί 12ετία σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ, τεκμηριώναμε τις θέσεις μας με επιστημονικές δημοσιεύσεις. Το ίδιο υπήρχε και από δεκάδες ξένους επιστήμονες που δούλευαν νότια της Κρήτης για 20 και 30 χρόνια. Επιπροσθέτως υπήρχαν πάρα πολλές γεωφυσικές μελέτες που έγιναν νότια της Κρήτης, όπως αυτές της νορβηγικής TGS-NOPEC και της γαλλικής CGG-VERITAS που ενημέρωσαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τον ενεργειακό πλούτο νότια της Κρήτης...

Αλλά κανένας δεν τους άκουγε... Για μένα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί ο Μανιάτης καταπιάστηκε με το θέμα των υδρογονανθράκων. Και πολύ σοφά ο υπουργός ΥΠΕΚΑ απευθύνθηκε σε ξένες εταιρείες να κάνουν τις γεωφυσικές έρευνες, να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και κατόπιν αυτοί να υποδείξουν τον αριθμό, τις τοποθεσίες και το μέγεθος των θαλάσσιων οικοπέδων. Είναι οι ίδιες 2 εταιρείες που έκαναν πολύ καλή δουλειά και στην Κύπρο και τον Λίβανο. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, θα αρχίσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα και βεβαίως και την Κρήτη».

Η μεγάλη γεωστρατηγική συνέπεια (ΑΟΖ)

Λίγες ώρες πριν τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση στο Λονδίνο, ο σύμβουλος στρατηγικής και εκ των κορυφαίων στο θέμα ανάλυσης της σημασίας που έχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με την ανακήρυξη και οριοθέτησή της για μία χώρα, ο κ. Νίκος Λυγερός, μιλώντας στον 98,4 εξηγούσε ότι και ο πλέον αδιάφορος μέχρι χθες για το θέμα θα αρκούσε να ρίξει μία ματιά στο χάρτη με τα θαλάσσια οικόπεδα για να αντιληφθεί ότι:

«Ο τρόπος οριοθέτησης των οικοπέδων, το μυστικό της επιτυχίας για την ελληνική πλευρά, αν τα θαλάσσια οικόπεδα π.χ. νότια της Κρήτης είναι μεγάλα σε εύρος (που είναι τελικά, με βάση το χάρτη που παρουσίασε το ΥΠΕΚΑ στο Λονδίνο), ακόμη και αν δεν ήταν 9, πάλι θα ήταν κάτι θετικό γιατί οι εταιρείες θέλουν μεγάλο εύρος οικοπέδων όταν εκτιμούν ότι εκεί υπάρχουν υδρογονάνθρακες, προκειμένου να μπουν στο υπέρογκο κόστος των γεωτρήσεων».

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη", αν κάποιος παρατηρήσει το χάρτη των θαλάσσιων οικοπέδων που παρουσίασε στο Λονδίνο χθες το ΥΠΕΚΑ και τον αντιπαραβάλει με γεωγραφικά πλάτη και μήκη, επιμετρώντας όρια 6 ναυτικών μιλίων, που μέχρι σήμερα δυστυχώς η πρακτική της ελληνικής Πολιτείας διαχρονικά ακολουθούσε εξαιτίας του «casus belli» «γειτόνων» μας, με τα 12 ναυτικά μίλια, που είναι το κυρίαρχο δικαίωμά μας, τα όρια των διεθνών υδάτων και τη σχέση τους με την ΑΟΖ, θα ανακαλύψει ότι πίσω από το χάρτη των θαλάσσιων οικοπέδων υπάρχει μία βαθύτερη γεωστρατηγική συνέπεια.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Ναυτικού Δικαίου (1982), η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των εθνικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια), στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. Η συνήθης χρήση του όρου η ΑΟΖ περιλαμβάνει τόσο τα εθνικά ύδατα όσο και την υφαλοκρηπίδα, πέραν του ορίου των 200 μιλίων.

Στην περίπτωση του χάρτη των θαλάσσιων οικοπέδων που παρουσιάστηκε χθες στο Λονδίνο, με βάση τον οποίο πάμε σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, η αντιπαραβολή των στοιχείων δείχνει ότι αρκετά από τα οικόπεδα και της Κρήτης και του Ιονίου βορειοδυτικά και βορειοανατολικά της Κέρκυρας «ακουμπούν» στην κυριολεξία τη λεγόμενη «μέση γραμμή» στα όρια της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας, Ελλάδας-Αλβανίας και Ελλάδας-Λιβύης, ενώ νότια της Κρήτης υπάρχει και ένα οικόπεδο που έχει επαφή ως τριπλό σημείο ορίου της ΑΟΖ με Ελλάδα-Αίγυπτο και Λιβύη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε δημοπράτηση θαλάσσιων οικοπέδων και στα όρια της ΑΟΖ, που είναι προς συνεκμετάλλευση με τη χώρα από την άλλη πλευρά της ΑΟΖ, γι' αυτό και όριο μέχρι τη μέση γραμμή για να μην υπάρχουν εμπλοκές μεταξύ μας. Όμως με την ύπαρξη τέτοιων οικοπέδων, τα οποία μάλιστα νότια της Κρήτης είναι και αυτά με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, για να είναι εκμεταλλεύσιμα και για να μπουν οι εταιρείες για γεωτρήσεις υπάρχει η προϋπόθεση και της ανακήρυξης υποχρεωτικά πλέον ΑΟΖ ως μονόδρομος παράλληλα με το διεθνή διαγωνισμό.

Γεωπολιτική ανάλυση

Ακριβώς σε αυτό το μυστικό που κρύβει ο χάρτης των θαλάσσιων οικοπέδων αναφέρεται και η δήλωση του Νίκου Λυγερού, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Σήμερα ζούμε μια αλλαγή φάσης για τον Ελληνισμό, αφού είναι η πρώτη φορά που δηλώνουμε ότι διεκδικούμε πρακτικά το δικαίωμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ δεν έχουν καμιά σχέση με όλη τη μιζέρια που έχουμε συνηθίσει ν' ακούμε και να βλέπουμε στη χώρα μας, διότι έχουν όλα τα στρατηγικά κριτήρια που απαιτεί η στρατηγική και η αξιοπρέπεια ενός λαού, του ελληνικού λαού. Τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είναι σ' ένα χώρο που περιορίζεται από τα εθνικά χωρικά ύδατα. Ανήκουν όντως σε χώρο της ελληνικής ΑΟΖ. Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας στρατηγικής προσέγγισης σε θέματα και σε μέγεθος και σε πλήθος.

Από μόνα τους δείχνουν ήδη την εμβέλεια της ελληνικής ΑΟΖ. Έχουν επίσης την ιδιότητα να αγγίζουν τη μέση γραμμή με την Αλβανία, με την Ιταλία αλλά και με τη Λιβύη, όπου αγγίζουν και το τριπλό σημείο της Ελλάδας, της Λιβύης και της Αιγύπτου. Έτσι το μήνυμα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρο για όλους τους ξένους φορείς, αφού δείχνουμε ότι είμαστε στη θάλασσα κι ότι κανένας πια δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ. Τα θαλάσσια οικόπεδα σπρώχνουν πλέον το θέμα της ανακήρυξης και των οριοθετήσεων σε πρακτικό επίπεδο. Τώρα δε λέμε πια ότι υπάρχουν κοιτάσματα στόχοι, αλλά εξηγούμε σε όλους ότι είναι η Ελλάδα που θα δώσει την άδεια παραχώρησης και κανένας άλλος. Θα μας επιτρέψει αυτή η νέα βάση δεδομένων να καθορίσουμε ορθολογικά και τις θέσεις μας σε εθνικό επίπεδο. Δεν είμαστε πια η χώρα που όλο οπισθοχωρούμε, όπως το λένε οι ραγιάδες. Διεκδικούμε το δικαίωμα της ΑΟΖ, επειδή είναι το πρέπον και το αξίζουμε».

Του Γιώργου Σαχίνη

Σχόλια