default-image

Παράπονα για τις "καμπάνες" στα Ι.Χ.

Κρήτη
Παράπονα για τις "καμπάνες" στα Ι.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαμαρτυρίες και παράπονα για το νέο νόμο περί ασφαλιστικής κάλυψης των οχημάτων έχουν αρχίσει ήδη από τις πρώτες μέρες εφαρμογή του. Η χθεσινή μέρα θεωρείται για τις ασφαλιστικές εταιρείες ως η πρώτη μέρα της εφαρμογής, αλλά για την Τροχαία έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του από το Μάιο που ψηφίστηκε, με συνέπεια να έχουν πέσει ήδη οι πρώτες "καμπάνες".

Πολλά σημεία του νόμου θεωρούνται ιδιαίτερα σκληρά για τους οικονομικά δοκιμαζόμενους Έλληνες, με την εφαρμογή ενός νόμου που πρωτίστως δείχνει να εξυπηρετεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είχαν πέσει "θύματα" πελατών τους που εξαντλούσαν το περιθώριο του ενός μήνα και άλλαζαν εταιρεία στη συνέχεια χωρίς να πληρώνουν την προηγούμενη για το ασφαλιστικό συμβόλαιο της εξάμηνης ασφάλισης!

Άκρως σοβαρή η κατάσταση με τα ανασφάλιστα οχήματα στη χώρα μας και αυτή είναι η άλλη πλευρά της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα νεότερα διασταυρωμένα στοιχεία, τα ανασφάλιστα οχήματα ξεπερνούν σήμερα τα 700.000.

Υπερβολικές ποινές

Στο μεταξύ όμως, οι πολίτες άρχισαν ήδη να μιλούν για υπερβολικές ποινές που κυριολεκτικά καταστρέφουν τον οδηγό εκείνο που θα εντοπιστεί να έχει ανασφάλιστο το όχημά του ακόμα και μόλις για δύο ημέρες. Κι αυτό διότι το περιθώριο του ενός μήνα έχει γίνει τώρα περιθώριο μιας μέρας...

«Με καταδικάζουν εμένα και τα παιδιά μου σε πείνα; Πώς να δουλέψω χωρίς δίπλωμα;», διερωτάται βιοπαλαιστής που επικοινώνησε με την εφημερίδα μας. «Ζητάω τουλάχιστον πίσω το δίπλωμά μου. Χωρίς όχημα, δεν μπορώ να βγάλω το ψωμί μου», λέει.

Μία άλλη γυναίκα χθες μας είπε ότι στο γιο της αφαίρεσαν το δίπλωμα για το ανασφάλιστο αυτοκίνητό του, αλλά δεν του χορήγησαν μία βεβαίωση για να μπορεί τουλάχιστον να οδηγεί τη μηχανή του που είναι ασφαλισμένη... «Τι είναι αυτά τα πράγματα; Μας καταστρέφουν εντελώς. Ο γιος μου δουλεύει σε ξενοδοχείο και σηκώνομαι κάθε ξημέρωμα στις 4 για να τον πάω στη δουλειά και μετά πιάνω κι εγώ δουλειά στις 7 το πρωί», λέει.

Ταχυδρομική... "καμπάνα"

Από τη στιγμή που θα λήξει για μία μέρα η ασφάλεια, τότε αυτομάτως η εταιρεία διακόπτει την ασφάλεια. Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου αποστέλλει ραβασάκι, βάσει του οποίου τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.

Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Τώρα, εκτός από το ραβασάκι για το πρόστιμο, αν ο ίδιος οδηγός που πάρει τη "λυπητερή" προχωράει με το ανασφάλιστο όχημά του μπορεί μέσα από το περιπολικό ο αστυνομικός πληκτρολογώντας τον αριθμό του οχήματος να βρει από τα κεντρικά ότι το όχημα είναι ανασφάλιστο. Τότε θα τον ακινητοποιήσει και θα του κόψει το πρόστιμο που ανέρχεται στα 500 ευρώ για αυτοκίνητο και στα 250 ευρώ για δίκυκλη μηχανή.

Και έχουμε και συνέχεια. Η Τροχαία του αφαιρεί το δίπλωμα για έξι μήνες - και όχι 10 μέρες που από λάθος αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης - αλλά, αν εμπλακεί και σε ατύχημα, του παίρνουν και τις πινακίδες για δύο χρόνια ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής...

Εξάλλου, υπάρχουν και οι ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα. Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ...

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News