Ειδήσεις

Αρχίζει η μεταφόρτωση (Ηχητικά-video)

Στις 6 το πρωί (7 π.μ. ώρα Ελλάδος) έφτασε στο λιμάνι του Gioia Tauro το δανέζικο πλοίο Ark Futura και όπως φαίνεται όλα είναι έτοιμα για τη μεταφόρτωση των χημικών της Συρίας στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.

Το Ark Futura μεταφέρει 570 τόνους χημικών από το λιμάνι της Λατάκειας, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου μουστάρδας και σαρίν, το οποίο αποτέλεσε το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Οι εργασίες μεταφόρτωσης αναμένεται να διαρκέσουν 48 ώρες και αμέσως μετά το Cape Ray θα αναχωρήσει για τη Μεσόγειο, μεταξύ Κρήτης και Μάλτας, όπου σε διεθνή ύδατα θα ξεκινήσει την πρωτόγνωρη διαδικασία της υδρόλυσης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες το πρωί το Ράδιο 9,84 και ο Γιώργος Σαχίνης αποκάλυψαν ότι στο συγκεκριμένο λιμάνι και υπό δρακόντεια στρατιωτικά μέτρα ασφαλείας είχε καταπλεύσει το Cape Ray.

Πάντως, τα μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν τους Ιταλούς ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από το Δημαρχείο του San Fernando, σε διαδήλωση που οργανώθηκε από το Σύλλογο "S.Ο.S. Mediterraneo". Κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας, διανεμήθηκαν φυλλάδια και αφίσες.

Το βίντεο άφιξης του φορτηγού της Δανίας με τα χημικά.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό της σύγχυσης αλλά και της παραπληροφόρησης που επικρατεί αναφορικά με το χημικό οπλοστάσιο του Άσαντ, που πρόκειται να καταστραφεί, είναι το γεγονός ότι ακόμη και η ποσότητα που κουβαλά το Ark Futura είναι «άγνωστη».

Σε κάποια ΜΜΕ αναφέρεται ότι πρόκειται για 60 εμπορευματοκιβώτια που περιέχουν 570 τόνους χημικών παραγόντων, ενώ αλλού αναφέρεται ότι το δανέζικο πλοίο μεταφέρει 79 εμπορευματοκιβώτια με 800 τόνους χημικών παραγόντων.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα έτσι ανεύθυνα, θεωρώντας ότι είναι μια απλή υδρόλυση. Αν κάτι στραβώσει θα πρόκειται για μια τεράστια, μη αναστρέψιμη οικολογική καταστροφή», ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και τον Γ. Σαχίνη η διευθύντρια του "Αρχιπελάγους", Αναστασία Μήλιου .

«Πρόκειται για ένα ακυβέρνητο πρόγραμμα», δήλωσε στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής ο καθηγητής και ακτιβιστής Βαγγέλης Πισσίας, αναφερόμενος στη σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με το φορτίο που μεταφέρει το Ark Futura και πρόκειται να μεταφορτωθεί στο Cape Ray.

«Να μην απογοητευόμαστε. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Ακόμη υπάρχει χρόνος για να αλλάξει η απόφαση. Τώρα το πεδίο του αγώνα μεταφέρεται στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και οι δύο, στηλίτευσαν το γεγονός ότι παρά τις εξελίξεις ακόμη δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από τον OPCW.

Την «υποκρισία της διεθνούς κοινότητας» με την καταστροφή του οπλοστασίου της Συρίας στο έδαφος της Ευρώπης με τους πλέουν αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που «ούτε με τα κιάλια δε θα επέτρεπαν στα πλοία με τα χημικά να πλησιάσουν στο έδαφός τους», αλλά «με τεράστια οικονομικά οφέλη», επισήμανε για άλλη μία φορά ο παιδοχειρουργός-μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού Δημήτρης Πετράκης, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη.

«Ντρέπομαι», πρόσθεσε, «που Έλληνες ναυτικοί θα περιφρουρούν αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού τους».

Στο μεταξύ, πάνω στο πλοίο Cape Ray μια αντιπροσωπεία των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Ιταλίας. Τους ιταλούς πολιτικούς υποδέχτηκε ο διοικητής του Cape Ray, και οι τεχνικοί CBARR (ο οργανισμός των ΗΠΑ που ασχολείται με χημικά όπλα για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας - DoD) οι οποίοι και απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με την διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί.

Παρακάτω φωτογραφίες από την επίσκεψη των Ιταλών όπως αυτές εμφανίζονται στο  http://www.beppegrillo.it/

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια