default-image

Ναυάγησε" η αξιολόγηση στους Δήμους

Κρήτη
Ναυάγησε" η αξιολόγηση στους Δήμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιολόγηση ήταν και πάει; Αυτό φαίνεται στην περίπτωση της αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς το "αντάρτικο" ιδίως των αιρετών και των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση τορπιλίζει τον υπάρχοντα σχεδιασμό και αναμένεται να οδηγήσει σε νέα απόπειρα, με διαφορετικό σχεδιασμό...

Το σίγουρο είναι πως στον αυτοδιοικητικό χώρο, τουλάχιστον, η αξιολόγηση έχει πάει... άπατη! Για του λόγου το αληθές, χθες έληξε η προθεσμία, και μάλιστα μετά από παράταση, που είχε δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το πρώτο κομμάτι της διαδικασίας, δηλαδή το λεγόμενο επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης ανά κλίμακα βαθμολόγησης των υπαλλήλων. Είναι ζήτημα αν έχουν αποσταλεί, έστω και μετρημένες στα δάχτυλα, υπηρεσιακές εκθέσεις Δήμων...

Αντί για εκθέσεις από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και τους διευθυντές, στο υπουργείο έχουν βρει μια πλειάδα αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και συνδικαλιστικών οργάνων ενάντια στην αξιολόγηση. Πρόκειται για ένα αντάρτικο αιρετών-εργαζομένων που αποτυπώνεται έντονα και στην Κρήτη, με τις σχετικές αποφάσεις άρνησης εφαρμογής της διαδικασίας είτε από τους εργαζόμενους είτε από τα Δημοτικά Συμβούλια να διαδέχεται η μία την άλλη...

"Όχι" από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Το τελευταίο "μπαϊράκι" σηκώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδος, που μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου κ. Ζαχαρία Καλογεράκη έλαβε ομόφωνη απόφαση εναντίωσης στο αυθαίρετο, όπως το χαρακτηρίζει, σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης δημόσιων υπαλλήλων που προωθείται με το Ν. 4250/2014.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Καστέλι, λόγω της καταλυτικής ημερομηνίας που είχε δώσει για χθες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να εκδοθούν αποφάσεις επιμερισμού των ποσοστών της αξιολόγησης των υπαλλήλων, το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας αποφάσισε ομόφωνα να μην εκδοθεί και να μην αποσταλεί απόφαση επιμερισμού των ποσοστών αξιολόγησης των υπαλλήλων, καταγγέλλοντας τη θέσπιση των διατάξεων ως αντισυνταγματική.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας εκφράζει την αντίθεσή του στο αυθαίρετο σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης δημόσιων υπαλλήλων που προωθείται με το Ν. 4250/2014. Καταγγέλλουμε την αντισυνταγματική θέσπιση επιμερισμού ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης των εργαζομένων στους Δήμους, που ορίζει - εκ των προτέρων και υποχρεωτικά - το 75% των υπαλλήλων να αξιολογηθούν ως μέτριοι ή κακοί υπάλληλοι. Ζητάμε την αναστολή εφαρμογής του νόμου μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, όπου έχει γίνει προσφυγή, και προτείνουμε τη σύσταση τετραμελούς επιτροπής από το υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΠ-ΟΤΑ, προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα θέτει ένα μόνιμο, υπεύθυνο, αξιοκρατικό και αδιάβλητο πλαίσιο αξιολόγησης και δε θα παραπέμπει σε απολύσεις και διαθεσιμότητα στους Δήμους».

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος έχουν εκδοθεί ένα σωρό αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα. Άλλωστε, σημαντικό ρόλο στο "αντάρτικο" παίζει και μια ιδιαίτερη συγκυρία: Το ότι στην πλειονότητα των Δήμων - στους 200 από τους 325 δήμους της χώρας - οι απερχόμενοι δήμαρχοι δεν επανεκλέχτηκαν... Και άρα δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο λόγο για να "συμμορφωθούν" με τα "θέλω" του υπουργείου για την αξιολόγηση, από τη στιγμή που έχει προκαλέσει τόσο σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζομένων.

Με αυτά και με αυτά, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικρατεί πλέον έντονος προβληματισμός και γίνονται σκέψεις για "πάγωμα" μέσω νέας αλλαγής του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, ακόμη και τροποποίηση του σημείου που δέχεται τις περισσότερες κριτικές: Του επιμερισμού των ποσοστών.

Υπάρχει την ίδια στιγμή και μια άλλη σημαντική παράμετρος που ενισχύει τις σκέψεις για "πάγωμα" και αλλαγή σχεδίων ως προς την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα. Το ότι το Σεπτέμβριο αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου έχει γίνει σχετική προσφυγή, με αιχμή τον επιμερισμό που θεωρείται κατά γενική ομολογία αυθαίρετος, παράδοξος και αντισυνταγματικός.

Γιατί αυτό; Τι είναι ακριβώς ο επιμερισμός που προβλέπει ο νόμος; Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, το 25% των πολιτικών υπαλλήλων στο Δημόσιο (δηλ. όλων των δημόσιων υπαλλήλων πλην ένστολων, εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτών για τους οποίους θα ισχύουν διαφορετικές διαδικασίες) θα πρέπει να λάβει βαθμό 9-10. Το 60% θα πρέπει να λάβει βαθμό 7-8. Και το 15% θα λάβει 1-6.

Τα χρονοδιαγράμματα

Οδεύει προς "πάγωμα"

Για την ιστορία, μιας και η αξιολόγηση φαίνεται πως οδεύει προς "πάγωμα", αφού ναυαγεί στην πράξη, τα χρονοδιαγράμματα της σχετικής διαδικασίας έχουν ως εξής:

α. Η σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης θα έπρεπε να είχε εκδοθεί μέχρι 30 Ιουνίου, δηλαδή μέχρι χθες.

β. Η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουλίου 2014.

γ. Η εισήγηση για την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους εισηγητές έως τις 31 Ιουλίου 2014, από 18 Ιουλίου.

δ. Οι εκθέσεις αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων θα πρέπει να έχουν συνταχθεί από τους αξιολογητές έως την 29η Αυγούστου 2014.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News