Ειδήσεις

Ημερίδα για αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη από τον Λ. Αυγενάκη

"Αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη χρηματοδότηση: Ευκαιρίες και προκλήσεις", είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο και η οποία πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 7:00 μ.μ.

Βασικός στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη και ιδιαίτερα οι Δήμοι. Η δημοπρασία των προϋποθέσεων εξόδου της χώρας από την κρίση, μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και όχι μόνο, "χρηματοδοτικών εργαλείων", αλλά και ο τρόπος για την εξασφάλισή τους.

Α' μέρος

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης την έξοδο από την κρίση.

Τα θεσμικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Η διαμόρφωση των πολιτικών από την ίδια την αυτοδιοίκηση για μία ενεργό και δημιουργική τοπική αυτοδιοίκηση που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή, με στόχο την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Βιώσιμη ανάπτυξη στη βάση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Β' μέρος

Ποια η σημασία των μεταρρυθμίσεων, σε ποιους τομείς πρέπει να γίνουν πώς η αυτοδιοίκηση θα συμβάλει επαγγελματικά στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, πώς θα εξασφαλίσουν τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις οι δήμοι;

Οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει 2014-2020. Ταμειακά προγράμματα, ΠΕΠ Κρήτης και Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες.

Γ' Μέρος

Παρεμβάσεις-ερωτήσεις από νεοεκλεγμένους ή επανεκλεγμένους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Α' μέρος: Χαιρετισμός, εισαγωγής την ημερίδα: Λευτέρης Αυγενάκης (βουλευτής Ηρακλείου).

Ομιλητές: Αργύρης Ντινόπουλος (υπουργός Εσωτερικών), Σταύρος Αρναουτάκης (περιφερειάρχης Κρήτης), Κώστας Μαμουλάκης (δήμαρχος Μαλεβιζίου).

Β' μέρος

Ομιλητές: Άγγελος Κότιος (καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων - Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Εξειδίκευσης των Μεταρρυθμίσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Θέμα εισήγησης: "Ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων και προκλήσεις για την χρηματοδότηση των δήμων".

Εμμανουήλ Κουτουλάκης

Υπ. Διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρώην σύμβουλος υπουργείου Ανάπτυξης, εμπειρογνώμονας τοπικής ανάπτυξης και προγραμματισμού. Θέμα εισήγησης: "Οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει 2014-2020. Τομεακά προγράμματα, ΠΕΠ Κρήτης και Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες".

Β' μέρος

Παρεμβάσεις νεοεκλεγμένων και επανεκλεγμένων προσώπων αυτοδιοίκησης Κρήτης.

Σχόλια