Ειδήσεις

Αλβανοί και Βούλγαροι αγοράζουν σπίτια στην Κρήτη!

Μια άλλη διάσταση, η οποία μπορεί να μας ξενίσει, είναι όμως αρκετά ανατρεπτική και δεν έχει ακουστεί μέχρι σήμερα όσο αφορά στη ζήτηση όπως αυτή σημειώνεται σήμερα στην τοπική κτηματαγορά, δίνει μιλώντας στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV",  η Πρόεδρος Συλλόγου Κτηματομεσιτών Ηρακλείου-Λασιθίου Άρτεμις Μαυράκη, παρουσιάζοντας το μειωμένο ενδιαφέρον των Ρώσων επενδυτών, αλλά και των Κινέζων, οι οποίο έρχονται, βλέπουν και φεύγουν.

Ωστόσο, μας συστήνει και δύο νέες αγορές, αυτή της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται πιο ενεργές στο χώρο της κτηματαγοράς, καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί, δε μένουν μόνο στα λόγια αλλά προχωρούν με μεγάλη ευκολία σε συνάψεις συμβολαίων.

Όπως τόνισε η κ. Μαυράκη, προτιμούν παλιά σπίτια, αλλά και καινούργια, με το "κομπόδεμα" που κατάφεραν να συγκεντρώσουν ως φθηνά εργατικά χέρια στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια να τους επιτρέπει τώρα να αγοράσουν και μάλιστα πληρώνοντας μετρητά, με αποτέλεσμα να είναι εκείνοι που κινούν σήμερα την αγορά.

«Δε συμμετείχαμε στις συζητήσεις με τους Κινέζους»

Η ίδια ωστόσο εξέφρασε το παράπονό της απέναντι στους φορείς και δη στην Περιφέρεια, καθώς εντελώς τυχαία ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την πρόσφατη επίσκεψη των Κινέζων ιδιωτών επενδυτών στο νησί μας, κάτι που όφειλε να έχει γίνει νωρίτερα γνωστό στο Σύλλογο, αφού ως επίσημος φορέας των κτηματομεσιτών έχει λόγο να γνωρίζει για το εκάστοτε επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην περιοχή μας. Επιρρίπτει, μάλιστα, ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την έλλειψη συμμετοχής στις συγκεκριμένες συζητήσεις και ελπίζει, όπως λέει, ότι αυτήν τη φορά απλά ήταν μια μικρή παράλειψη, η οποία στην επόμενη επίσκεψη των Κινέζων, που αναμένεται το Σεπτέμβριο, δε θα ξανασυμβεί.

Πάντως, από την πλευρά της χαρακτήρισε «πρώιμο» το ενδιαφέρον των Κινέζων, τονίζοντας πως, ενώ η στροφή τους αυτή προς τη χώρα μας και δη την Κρήτη είναι ενθαρρυντική, πρέπει, όπως ανέφερε, να «κρατάμε μικρό καλάθι». Παράλληλα, αναφερόμενη στο ενδιαφέρον από πλευράς Ρώσων, τόνισε ότι παραμένει ακόμα διερευνητικό, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν επενδύσει, ενώ σε αντίθεση με έρευνες που ήθελαν 1 εκατομμύριο εξοχικές, παραθεριστικές κατοικίες να διατίθενται σε ξένους, όπως τόνισε, τα αποτελέσματα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν είναι τα αναμενόμενα.

Στην αντίπερα όχθη τώρα, η ζήτηση συνεχίζεται και από Βρετανούς, Ολλανδούς, Ελβετούς, κυρίως συνταξιούχους, που ζητούν να αγοράσουν παραδοσιακά πέτρινα σπίτια στην ενδοχώρα για να περάσουν ήσυχα τα υπόλοιπά τους χρόνια. Ωστόσο, ο αριθμός τους δεν είναι ικανοποιητικός, όπως είπε η κ. Μαυράκη, επισημαίνοντας πως σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει το χάσμα που σημειώνεται αυτήν τη στιγμή στην αγορά. Τέλος, σχετικά με την ιδέα που πλανάται στο εξωτερικό ότι η χώρα μας ξεπουλιέται, αλλά και απαντώντας στο ερώτημα αν ο κλάδος θέλει τους ξένους επενδυτές, η ίδια τοποθετήθηκε λέγοντας πως «θέλουμε ξένους επενδυτές για να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Όμως, δε θέλουμε να ξεπουλήσουμε την πατρίδα μας. Να δώσουμε τα σπίτια των γονέων μας για ένα κομμάτι ψωμί. Δυστυχώς όμως, με την οικονομική κρίση, στο εξωτερικό έχει περάσει η εντύπωση πως ξεπουλιόμαστε και είναι πολύ άσχημο αυτό το συναίσθημα».

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια