default-image

Καθάρισαν το "καταφύγιο" από λάστιχα, σακούλες, μπουκάλια

Κρήτη
Καθάρισαν το "καταφύγιο" από λάστιχα, σακούλες, μπουκάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος και το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αλιείς, οι σχολές αυτόνομης κατάδυσης της περιοχής, η Λέσχη Τετρακίνησης 4x4 και αρκετοί περιβαλλοντικά ευαίσθητοι Ιεραπετρίτες συνέδραμαν χθες το πρωί σε μια ακόμα επιχείρηση καθαρισμού της λεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου της "Νύμφης" του Λιβυκού Πελάγους, όπου πέφτουν κατά καιρούς διάφορα άχρηστα λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα που ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

«Με τη συνδρομή του Δήμου Ιεράπετρας και όλων των εθελοντικών ομάδων που αγκαλιάζουν κάθε φορά αυτές τις προσπάθειες, για να διατηρούμε το αλιευτικό μας καταφύγιο καθαρό, καθώς αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες ξένοι, καταφέραμε να απομακρύνουμε από το βυθό και τον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού κάθε άχρηστο αντικείμενο που προσβάλει την αισθητική μας», είπε μεταξύ άλλων ο λιμενάρχης Ιεράπετρας, πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γιάννης Παπαδάκης.

Μεγάλη ήταν η βοήθεια των αυτοδυτών των καταδυτικών σχολών και του Λιμενικού Σώματος, που ανέσυραν από το βυθό του λιμανιού δεκάδες άχρηστα αντικείμενα.

«Τα μέλη της σχολής μας με τους εκπαιδευτές δίνουμε πάντα το "παρών" σε κάθε κάλεσμα του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας που έχει στόχο τον καθαρισμό του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας. Έτσι βρεθήκαμε και αυτή τη φορά, με τον εξοπλισμό μας, στην πρώτη γραμμή, για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην ανάσυρση όλων των ξένων με το βυθό του λιμανιού αντικειμένων, κάποια εκ των οποίων μάλιστα ήταν πάρα πολύ βαριά. Αν συνεχίσουμε να πετάμε κάθε άχρηστο πλαστικό στη θάλασσα, θα σταματήσει κάποια στιγμή να υπάρχει ζωή στο βυθό που εμείς αγαπάμε ιδιαίτερα, γιατί αυτό είναι το στοιχείο μας», μας είπε ο εκπαιδευτής της Σχολής Αυτόνομης Κατάδυσης κ. Παύλος Λάσκας.

Σε κάθε ανάλογη επιχείρηση καθαρισμού του λιμανιού της Ιεράπετρας ανασύρονται από το βυθό πάρα πολλά μεγάλα λάστιχα αυτοκινήτων ή χωματουργικών μηχανημάτων. «Σε αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλα και βαριά αντικείμενα ερχόμαστε εμείς, συνεργαζόμαστε με τους δύτες και τα δένουμε στον "εργάτη" του αυτοκινήτου 4x4, τα ανασύρουμε με το συρματόσχοινο και τα φορτώνουμε στα απορριμματοφόρα του Δήμου, προκειμένου να τα μεταφέρουν στο ΧΥΤΑ. Σε κάθε πρόσκληση του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας τα μέλη της Λέσχης μας με τα αυτοκίνητά τους ανταποκρίνονται άμεσα και βοηθούν, εθελοντικά πάντα», μας είπε ο κ. Κώστας Περράκης, μέλος της Λέσχης Τετρακίνησης 4x4 Ιεράπετρας.

«Αγαπάμε και προστατεύουμε τη θάλασσα»

Οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες αλιείς κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διατηρούν καθαρό το χώρο ελλιμενισμού των αλιευτικών τους, νουθετώντας όποτε χρειάζεται και λίγους περιβαλλοντικά αδιάφορους που ρίχνουν στη θάλασσα ό,τι τους περισσεύει... «Τα περισσότερα σκουπίδια, πλαστικά, μπουκάλια και λάστιχα που είδατε, έρχονται από την μπούκα του λιμανιού με τους βοριάδες και συγκεντρώνονται μέσα στο λιμάνι. Πάρα πολλά πλαστικά και κουτάκια αναψυκτικών που βρίσκουμε στο λιμάνι ρίχνονται από την ξηρά και πάντως όχι από ψαράδες. Εμείς αγαπάμε και προστατεύουμε τη θάλασσα από την οποία ζούμε τις οικογένειές μας. Κάποιοι ελάχιστοι απρόσεκτοι είναι πιθανόν να υπάρχουν και ανάμεσά μας, αλλά αυτούς προσπαθούμε να τους περιορίσουμε όσο μπορούμε. Ευχαριστώ εκ μέρους όλων των αλιέων όσους βοήθησαν στον καθαρισμό του λιμανιού», πρόσθεσε ο κ. Λάμπης Τζαράκης, πρόεδρος του Συλλόγου των Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News