Ειδήσεις

Ενδιαφέρον της Ταϊβάν για κρητικά προϊόντα και τουρισμό

Την ίδρυση και λειτουργία μόνιμου γραφείου της Περιφέρειας Κρήτης στη πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, για την προώθηση των προϊόντων της Κρήτης αλλά και του τουρισμού της, πρότεινε η υφυπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Vanessa Shih η οποία συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου. Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν, στο περιθώριο της παγκόσμιας έκθεσης τροφίμων-ποτών "International Food Show Taipei 2014" που πραγματοποιήθηκε 25 με 28 Ιουνίου και συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης με δικό της περίπτερο μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της Ταϊβάν.

Στη συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών Vanessa Shih, παρουσία του περιφερειακού συμβούλου Νεκτάριου Παπαβασιλείου, του ομογενούς καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν Βασίλη Βαγιού, του διευθυντή των Κινεζικών Αερογραμμών στη Ταιβάν Michael Lo, και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κίνας, η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου αναφέρθηκε στην υψηλή διατροφική αξία των ποιοτικών-πιστοποιημένων προϊόντων που παράγει η Κρήτη με την ενιαία ονομασία (brand name) "ΚΡΗΤΗ", όπως επίσης στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τουρισμού που προσφέρει το νησί μας όλο το χρόνο.

Απαντώντας δε στη πρόταση της υφυπουργού Εξωτερικών για τη λειτουργία μόνιμου γραφείου της Περιφέρειας Κρήτης στην Ταϊπέι, για την προώθηση των κρητικών προϊόντων αλλά και του τουρισμού από την Ταϊβάν στην Κρήτη και στην Ελλάδα, η κ. Βρέντζου τόνισε ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές που υπάρχουν.

Επισημαίνεται ότι την άνοιξη του 2014 η υφυπουργός της Ταϊβάν είχε επισκεφτεί την Κρήτη και είχε παραμείνει στο Ηράκλειο για μερικές ημέρες, όπου είχε την ευκαιρία να "γευτεί" τη φιλοξενία του νησιού. Μάλιστα μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη που είχε γνωρίσει κατά την παραμονή της. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαιρετική φιλοξενία που βίωσε στην Κρήτη, και μίλησε με ενθουσιασμό για τον ποιοτικό τουρισμό, τα αρχαιολογικά μνημεία, τη γαστρονομία και τα προϊόντα, λόγοι που την έκαναν - όπως είπε - να προτείνει την παρουσία μόνιμης αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Κρήτης στην Ταϊπέι.

Συναντήσεις με φορείς τουρισμού επιστημονικών ιδρυμάτων και εισαγωγείς τροφίμων

Στο πλαίσιο προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, η κ. Βρέντζου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών πρακτορείων της Ταϊβάν, ερευνητικών ιδρυμάτων, αλλά και με εισαγωγείς τροφίμων.

Ειδικότερα προωθώντας το τουρισμό της Κρήτης η κ. Βρέντζου συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Ταϊβάν - Phoenix Tours - κ. Anthony Liao. Ο κ. Liao, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πολιτισμό, στην ιστορία και στην κουλτούρα της Ελλάδας, τόνισε ότι κάθε χρόνο πάνω από 11 εκατομμύρια Ταϊβανέζοι κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Ο διευθυντής του μεγάλου τουριστικού οργανισμού στην Ταϊβάν τόνισε μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει αυξανόμενος τουρισμός από τη χώρα του στην Ελλάδα και στην Κρήτη, εφόσον λειτουργήσει μόνιμο γραφείο ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ταϊπέι, και να υπάρξει απευθείας αεροπορική διασύνδεση.

Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά της περιέγραψε τον υλοποιούμενο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, με την διασύνδεση του τουρισμού με την ιστορία, τον πολιτισμό, και τον πρωτογενή τομέα-κρητική διατροφή. Παράλληλα στην Ταϊπέι στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Παπαβασιλείου επισκέφτηκαν ένα από τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά Πάρκα του κόσμου, το "Hi-Tech Promotion Center-Doet", όπου συναντήθηκαν με το γενικό διευθυντή του και εκπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης κ. William Tang. Ο κ. Tang ενημέρωσε για τις καινοτόμες δράσεις που παράγει το Τεχνολογικό Πάρκο, λέγοντας ότι η Ταϊβάν αποτελεί πύλη εισόδου για την Ασία στους τομείς της βιομηχανίας και της καινοτομίας. Τόνισε μάλιστα ότι μόνο στο "Hi-Tech Promotion Center-Doet" ο ετήσιος οικονομικός τζίρος που πραγματοποιεί ξεπερνά το 1,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Η κ. Βρέντζου στη σύντομη τοποθέτηση της ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί στρατηγικό σχεδιασμό όπου τα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα του νησιού (ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο, ΤΕΙ) που παράγουν υψηλή τεχνογνωσία και καινοτόμες δράσεις, είναι διασυνδεμένα τόσο με τον κλάδο του τουρισμού όσο και με τον πρωτογενή τομέα.

Τέλος υπήρξαν και συναντήσεις με μεγάλους εισαγωγείς τροφίμων-ποτών, όπως με το διευθυντή και τα στελέχη της εταιρείας τροφίμων "UNICOM CORPORATION". Η εταιρεία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εισαγωγή βιολογικών προϊόντων, όπως επίσης για λάδι, κρασί, σταφίδα και βότανα.

Η αντιπεριφερειάρχης, αφού παρουσίασε τα διατροφικά πλεονεκτήματα - κρητική διατροφή, δίαιτα - και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας και το brand name "ΚΡΗΤΗ", επισήμανε ότι θα ενημερώσει άμεσα συνεταιρισμούς και εξαγωγικές επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει απευθείας επαφή-συνεννόηση.

Σχόλια