default-image

"Γιοκ" οι διακοπές,"φιάσκο"ο κοινωνικός τουρισμός

Κρήτη
"Γιοκ" οι διακοπές,"φιάσκο"ο κοινωνικός τουρισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 75 στους 100 έλληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι δίχως διακοπές. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών που βασίστηκε σε έρευνα το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων δεν θα απομακρυνθούν καθόλου από τα σπίτια τους…. αδυνατώντας να σχεδιάσουν ακόμη και ένα διήμερο χαλάρωσης.

Τρόπους να περιορίσουν τα κόστη τους όμως έδειξε η έρευνα ότι προσπαθούν να βρουν όσοι τελικά θα κάνουν κάποιες μέρες διακοπές μειώνοντας τις μέρες ή επιλέγοντας κοντινότερους προορισμούς.

Όσο για τις αιτίες που δεν θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές… όπως είπε το 75% είναι οικονομικοί 15% λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθειας και 10% λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και άλλων λόγων.

Βαδίζοντας προς τα τέλη του Ιούνη θολό ακόμη παραμένει το τοπίο με το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, που μόνο κατά πληροφορίες και δίχως μέχρι σήμερα κάτι επίσημο να έχει ανακοινωθεί θα ισχύσει από τα τέλη του Ιουλίου και μέχρι του χρόνου τον Ιούλη για τους δικαιούχους.

Φιάσκο χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΕΚΗ που εξήγησε ότι ακόμη και η δυνατότητα που δίνει το πρόγραμμα επί της ουσίας αυτοαναιρείται από το δεδομένο ότι δεν δικαιολογούνται ούτε έξοδα μεταφοράς,ούτε έξοδα διατροφής.

Χαρακτηριστικό όπως τόνισε ο κ. Βαρδάκης είναι ότι από το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού,μόλις 30 άτομα ωφελήθηκαν πέρυσι από το Ηράκλειο.

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα του ΙΝΚΑ οι έλληνες παραθεριστές σε ποσοστό 40% θα διαμείνουν κυρίως σε ιδιόκτητα σπίτια σε συγγενικά και φιλικά σπίτια το 30% και σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια  επίσης ένα 30%.

Όσο για τη διάρκεια των διακοπών η τάση είναι ότι μειώνεται δραστικά αφού το 40% θα κάνουν διακοπές 4 μέρες, το 25% για 7 μέρες το 20% για 10 μέρες το 13% για 15 μέρες και το 2% για 20 μέρες.

Όσο για το εξωτερικό… ούτε λόγος… αφού σύμφωνα με την έρευνα οι εκτός Ελλάδας προορισμοί εμφανίζουν μείωση που ξεπερνά το 52%.

Της Ράνιας Μωραΐτη  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News