default-image

Ανοίγει παράθυρο για μείωση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Οικονομία
Ανοίγει παράθυρο για μείωση του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράθυρο» για «λελογισμένη μείωση» του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, της τάξης του 15%- 20%, ανοίγει η κυβέρνηση και το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά τις συζητήσεις με την τρόικα εντός του Ιουλίου.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το kerdos.gr, αισιοδοξεί ότι το αίτημα αυτό θα γίνει αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς η ελληνική πλευρά θα προβάλει το «όπλο» της ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, και το γεγονός της αποτυχίας του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Σήμερα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Ενδεχόμενη μείωση του φόρου κατά 15% θα τον οδηγούσε στα 280,5 ευρώ ανά χίλια λίτρα, ήτοι 49,5 ευρώ χαμηλότερα. Με τα σημερινά δεδομένα μια τέτοια μείωση θα είχε επίπτωση περίπου 5 λεπτών του ευρώ στην λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ήτοι 50 ευρώ στα χίλια λίτρα.

Πρέπει να σημειωθεί πως την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% είχε διατυπώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προς την τρόικα ήδη από τον Οκτώβριο του 2013, ωστόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ήταν αντιθέτως τότε στο ενδεχόμενο αυτό, καθώς ανησυχούσε για την αύξηση της λαθρεμπορίας καυσίμων.

Στοιχεία που επεξεργάσθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το προηγούμενο διάστημα κατέδειξαν πως την περίοδο 2012- 2013 , οπότε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450% -από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα καυσίμου -καταγράφηκε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-2012. Την σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12 και τα έσοδα κινήθηκαν κάτω του στόχου του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News