default-image

Ανοίγει η αυλαία των ψεκασμών κατά του δάκου

Κρήτη
Ανοίγει η αυλαία των ψεκασμών κατά του δάκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δακοκτονία είναι πλέον στραμμένα τα βλέμματα των αγροτών της Κρήτης οι οποίοι πέρυσι αντίκριζαν μόνο τις καταστροφές στα ελαιόδεντρά τους και με τους περισσότερους να αγοράζουν λάδι για το σπιτικό τους.

Από σήμερα ξεκίνησαν οι δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Κρήτης, η οποία, εφόσον κυλήσει ομαλά και το επόμενο χρονικό διάστημα, θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ο δάκος να θερίσει τα ελαιόδεντρα της Κρήτης.

Παράλληλα, με την τοποθέτηση παγίδων στα ελαιόδεντρα, εμπλεκόμενοι φορείς εκτιμούν ότι ο πληθυσμός του δάκου είναι μέχρι σήμερα ελεγχόμενος και ότι θα αποφευχθούν οι περυσινές αποκαρδιωτικές εικόνες, με τις ελιές που χτυπήθηκαν από το δάκο να έχουν πέσει στο έδαφος.

«Αυστηρός έλεγχος στη διαδικασία των ψεκασμών δακοκτονίας, ώστε αυτή να γίνεται αποτελεσματικά και σε όλες τις περιοχές της Κρήτης», τονίζουν αγρότες, των οποίων η ανησυχία είναι έκδηλη, μετά την περυσινή καταστροφική χρονιά.

Το ζήτημα θα απασχολήσει σχετική σύσκεψη στα γραφεία της ΟΑΣΝΗ, την ερχόμενη Κυριακή, όπου έχουν προσκληθεί βουλευτές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Πέρα από τις περυσινές ζημιές στα ελαιόδεντρα, θα τεθούν επί τάπητος και άλλα ζητήματα τα οποία απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως η νέα ΚΑΠ αλλά και οι αποζημιώσεις από τον περονόσπορο το 2011, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις για το αν και πότε θα καταβληθούν τα χρήματα στους πληγέντες παραγωγούς.

Της Γεωργίας Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News