default-image

Πανελλαδικές: Ανεβαίνουν οι βάσεις (video)

Κρήτη
Πανελλαδικές: Ανεβαίνουν οι βάσεις (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαχειρίσιμα ήταν τα θέματα της χθεσινής τελευταίας ημέρας των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπήρξε φέτος "σφαγή" υποψηφίων σε κανένα μάθημα, οδηγεί σε πρώιμες εκτιμήσεις για ανοδικές τάσεις των βάσεων εισαγωγής.

Τις εκτιμήσεις αυτές σπεύδουν να επιβεβαιώσουν τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα που δείχνουν καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι. Είναι, βέβαια, ακόμα νωρίς για να προσδιορίσει το μέγεθος της ανόδου, καθώς σε ορισμένα μαθήματα μόλις άρχισε η βαθμολόγηση των γραπτών.

Έχει μεγάλη σημασία το εάν θα αυξηθούν τα άριστα γραπτά ή το εάν ο αριθμός τους παραμείνει σταθερός με "συνωστισμό" υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογίες. Μέχρι να φανούν όλα αυτά αναλυτικά, ας δούμε τι έγινε κατά τη χθεσινή ημέρα των εξετάσεων.

Ουσιαστικά, χθες ήταν η τελευταία ημέρα των εξετάσεων μόνο για 507 από τους περίπου 2,5 χιλιάδες υποψήφιους του νομού Ηρακλείου. Εξετάστηκαν μόνο τα παιδιά που είχαν δηλώσει ότι θα εξεταστούν πανελλαδικώς (και όχι ενδοσχολικώς) στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων.

Θα σκεφτεί κανείς: Και γιατί να επιλέξει κάποιος να δώσει ένα επιπλέον μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις; Ο λόγος είναι πως μόνο αν δώσει το συγκεκριμένο μάθημα και τα Μαθηματικά γενικής παιδείας μπορεί να δηλώσει εν συνεχεία στο μηχανογραφικό του τις Οικονομικές Σχολές.

Με δεδομένο ότι μέχρι πρόσφατα οι Οικονομικές Σχολές ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς, πολλοί υποψήφιοι έμπαιναν στη διαδικασία να δώσουν 7 αντί 6 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Καθώς, όμως, τα Μαθηματικά τα τελευταία χρόνια τα "χτυπάνε", ολοένα και περισσότερα παιδιά αποφασίζουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να το ρισκάρουν. Πάνε στα... σίγουρα, επιλέγοντας τη Βιολογία ως δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας και γυρίζουν την πλάτη στις άλλοτε δημοφιλείς οικονομικές σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου, που πλέον δεν εξασφαλίζουν και δουλειά...

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Κλοπές, σκονάκια, αδιαθεσίες και απόπειρες: Τέλος καλό, όλα καλά...

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις στο νομό Ηρακλείου συνοδεύτηκαν από κάποια σκονάκια, από λίγες αδιαθεσίες μαθητών, από κλοπές εξαρτημάτων του συστήματος μετάδοσης των θεμάτων και το σημαντικότερο: Από μια απόπειρα αυτοκτονίας μαθήτριας μέσα στο χώρο του σχολείου που διαγωνιζόταν. Η μαθήτρια είναι πλέον σπίτι της και καλά στην υγεία της.

Οι κλοπές δεν ήταν φυσικά ικανές ούτε να επηρεάσουν το αδιάβλητο των εξετάσεων, ούτε να εμποδίσουν κατά οποιοδήποτε τρόπο τη διαδικασία. Οι αδιαθεσίες και τα σκονάκια αντιμετωπίστηκαν με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος της πολυμερούς δοκιμασίας των εξετάσεων για τον κύριο όγκο των υποψηφίων: Για τους μαθητές των ημερήσιων γενικών λυκείων. Ακολουθούν από σήμερα Παρασκευή 13 Ιουνίου μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας των ΕΠΑ.Λ.

Αυλαία με βατά θέματα

Αναμενόμενα χαρακτήρισαν τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, στο οποίο διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οικονομολόγοι Μαρία Κυριακάκη και Σοφία Σφακιανάκη από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό "Ορίζοντες". Συγκεκριμένα, όπως είπαν οι δυο καθηγήτριες, «σήμερα για άλλη μια φορά, με το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας έπεσε η αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων του 2014 για τα Γενικά Λύκεια. Τα θέματα σήμερα στο συγκεκριμένο μάθημα ήταν αναμενόμενα. Είχαν καλή διασπορά, αναφέρονταν σε 4 από τα 5 κεφάλαια της ύλης (στο 1ο, 2ο, 4ο, 5ο). Ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, αλλά όλα απαιτούσαν σωστή προετοιμασία από τους υποψήφιους. Η ομάδα Α, σωστά ή λάθος, αλλά και τα πολλαπλής επιλογής ήταν εύκολα. Η ομάδα Β, θεωρία από το 2ο κεφάλαιο της Ζήτησης, θεωρείται εύκολο. Η ομάδα Γ, άσκηση του κόστους ευκαιρίας από το 1ο κεφάλαιο, ήταν επίσης κατανοητή και απλή, εφόσον οι υποψήφιοι είχαν εμπεδώσει την έννοια του κόστους ευκαιρίας. Η ομάδα Δ ήταν από το κεφάλαιο 5, συνδυασμένο με τα κεφάλαια 2ο και 4ο, αναμενόμενο με την έννοια ότι στη πλειοψηφία διαχρονικά η ομάδα Δ αναφέρεται στο κεφάλαιο αυτό. Γενικά τα θέματα ήταν ξεκάθαρα χωρίς ασάφειες. Με απλό τρόπο ζητούσαν από τους υποψήφιους την ουσία και σίγουρα απευθύνονταν σε υποψήφιους διαβασμένους που είχαν δουλέψει σωστά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Συγκριτικά με τα θέματα του 2013, μπορούμε να πούμε ότι ήταν λίγο πιο ανεβασμένα. Σίγουρα υπάρχουν μαθητές και μαθήτριές μας που μπόρεσαν να κατακτήσουν τον πολυπόθητο βαθμό 100/100! Τέτοιου είδους θέματα δουλέψαμε καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και στα επαναληπτικά στο φροντιστήριό μας και γι' αυτό πολλοί μαθητές μας μπόρεσαν να προσεγγίσουν ή και να κατοχυρώσουν το άριστα. Γενικά το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θεωρείται μάθημα με μεγάλη ανταποδοτικότητα, δεδομένου ότι κάποιος που διάβασε μπορεί να ανταμειφθεί».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εκπαιδευτικού Οργανισμού "Ορίζοντες" Γιώργος Μανδαλάκης, κάνοντας έναν απολογισμό σχετικά με τις επιδόσεις των παιδιών στις φετινές εξετάσεις και το πώς αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις, τόνισε: «Τα στοιχεία που έχουμε από τα βαθμολογικά κέντρα μάς οδηγούν στα εξής συμπεράσματα: Για το α' πεδίο, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος των βάσεων, με μεγαλύτερη άνοδο στα χαμηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ και των ΑΕΙ αυτού του πεδίου, π.χ. Σχολές Θεολογίας, Θεατρικών Σπουδών κ.λπ. Για το β' και δ' πεδίο οι βάσεις θα αυξηθούν κατά 400 έως 500 μόρια στις Φυσικομαθηματικές Σχολές, ενώ μικρότερη αύξηση θα έχουν οι Πολυτεχνικές Σχολές, περίπου 200 μόρια. Για το γ' πεδίο θα έχουμε αισθητή άνοδο των βάσεων, με τη χαμηλότερη Ιατρική Σχολή να αναμένεται να κυμανθεί πάνω από τα 18.5000 μόρια. Για το ε' πεδίο, τέλος, παρά το ότι οι μαθητές έχουν γράψει καλύτερα, θα υπάρξει συγκράτηση των βάσεων και ίσως πτώση σε μερικά τμήματα, διότι αυτή τη σχολική χρονιά πήραν πολύ λιγότερα παιδιά το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Ωστόσο, θα διαφωνήσουμε με όσους μιλάνε για τεράστια άνοδο βάσεων, γιατί με το "κόψιμο" των διαφορετικών βάσεων στις ειδικές κατηγορίες π.χ. πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ. υπάρχει αύξηση των θέσεων της γενικής σειράς κατά 20%. Άρα, αυτή η παράμετρος θα συγκρατήσει τις βάσεις στα επίπεδα που αναφέραμε παραπάνω».

Το φοβήθηκαν

Ο ίδιος, σχολιάζοντας το πού οφείλεται το γεγονός ότι παλιότερα το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας το επέλεγαν όλοι οι μαθητές που ήθελαν να περάσουν σε κάποια Οικονομική Σχολή, ενώ, όπως παρατηρήθηκε φέτος, εξετάστηκαν σε αυτό πολύ λιγότερα παιδιά, δήλωσε πως «οι μαθητές άλλοτε για να δώσουν στις Οικονομικές Σχολές έπρεπε να πάρουν και τα Μαθηματικά γενικής παιδείας και το μάθημα της Οικονομίας. Αυτό όμως που έγινε πέρυσι στα Μαθηματικά, όπου και μπήκαν αρκετά δύσκολα θέματα, φόβισε τους υποψηφίους και έτσι δεν τα διάλεξαν φέτος». Αναφορικά τώρα με το πότε αναμένουμε να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, ο κ. Μανδαλάκης είπε πως «λογικά οι βαθμοί αναμένονται γύρω στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ενώ τα μηχανολογικά θα κατατεθούν γύρω στις 15 Ιουλίου».

"Ορίζοντες": Σεμινάριο για τη σωστή συμπλήρωση των μηχανογραφικών

Σημειώνεται πάντως πως την Παρασκευή 4 Ιουλίου ο εκπαιδευτικός οργανισμός "Ορίζοντες" στο ξενοδοχείο "Galaxy" στο Ηράκλειο στις 6:30 το απόγευμα διοργανώνει σεμινάριο για τη σωστή συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων. Στα πλαίσια αυτής, ειδικοί επιστήμονες-συνεργάτες του εκπαιδευτικού οργανισμού "Ορίζοντες" θα καθοδηγήσουν τα παιδιά δίνοντάς τους οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού και τη διόρθωση τυχόν λάθους. Και επειδή η ακριβής συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια κίνηση καθοριστική για την επιτυχία τους, καλούνται να παρευρεθούν όλοι οι υποψήφιοι. Τέλος, ο κ. Μανδαλάκης κατέληξε λέγοντας: «Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλά αποτελέσματα, καλό καλοκαίρι και να έχουν υπόψη τους πως η ζωή δεν τελειώνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις».

Ελένη Σταυρουλάκη, Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News